Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες δεν υπάρχουν μόνο στο Bitcoin

Γιατί από τα περισσότερα από 2.000 κρυπτονομίσματα που υπάρχουν σήμερα, θα επιβιώσει μόνο το 10%. Η τακτική της δημιουργικής αμφιβολίας για τη σωστή επιλογή. Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά σήμερα, με το Bitcoin πάνω από τις 11.000 δολάρια.

Ευκαιρίες δεν υπάρχουν μόνο στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όσοι είναι έξω από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, απορούν πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πάνω από 2.000 διαφορετικά νομίσματα «τύπου Bitcoin». Όλα τούς φαίνονται ίδια. Οι διαφορές μεταξύ Bitcoin, Ethereum, Litecoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, απλά… δεν υπάρχουν.

Πράγματι κάποια κρυπτονομίσματα έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες μεταξύ τους, όπως υπάρχουν ξεχωριστοί κλάδοι στις μετοχές. Ακόμα όμως και στον ίδιο κλάδο, δεν σημαίνει πως οι εταιρείες μοιάζουν μεταξύ τους. Οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές που μπορεί να οδηγήσουν μια εταιρεία στην καταξίωση και κάποια άλλη στον αφανισμό. Δεν λέμε πως η μετοχή της Google μοιάζει με την μετοχή της ΑΛΤΕΚ, μόνο και μόνο επειδή είναι στον τεχνολογικό κλάδο. Θα πέσει κεραυνός και θα μας κάψει!

Μη σας αποθαρρύνει αυτό πάντως. Σε εμάς που δραστηριοποιούμαστε καιρό μπορεί να μας φαίνονται αυτονόητα, αλλά στην αρχή και εμείς δυσκολευτήκαμε να αντιληφθούμε πού ξεχωρίζουν. Μας φαίνονταν… κινέζικα. Η αρχή είναι λίγο δύσκολη. Μέχρι να μπεις στο πνεύμα. Μετά όλα γίνονται αυτομάτως πολύ πιο εύκολα.

Εύκολα στην κατανόησή τους, όχι στη δυνατότητα πλουτισμού. Για τους αρχάριους που θαμπώνονται με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα crypto, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως είναι επίσης μια επικίνδυνη περιοχή. Αν πας απροετοίμαστος, τα δίδακτρα που θα πληρώσεις θα είναι ακριβά. Ό,τι συμβαίνει σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αγορά. Αν έχεις άγνοια και συμπεριφερθείς με τον ίδιο τρόπο που βάζεις τα λεφτά σου στο καζίνο, τότε η αγορά θα σου φερθεί ανάλογα. Σαν να είσαι χαρτοπαίκτης.

Το νέο bull run δεν θα είναι όπως του 2017, που ευκαιριακοί επενδυτές έβαζαν επιπόλαια τα χρήματά τους κάπου, μόνο και μόνο επειδή ήταν κρυπτονόμισμα. Αυτή τη φορά δεν θα εκτοξευτούν όλα. Κινούμαστε τώρα σε μια νέα εποχή στον χώρο crypto. Τα ανόητα χρήματα έχουν γίνει λιγότερο ανόητα και τα έξυπνα χρήματα έχουν γίνει πιο έξυπνα.

Κάποια από τα μικρότερης κεφαλαιοποίησης νομίσματα έχουν πολύ πιο μεγάλη δυνατότητα απόδοσης, φυσικά συνοδευόμενη με πολύ μεγαλύτερο ρίσκο. Το Bitcoin σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει στο επόμενο bull run, αλλά δεν πρόκειται να είναι πρωταθλητής από πλευράς ποσοστιαίας απόδοσης.

Ξαναλέμε, με τον κίνδυνο να γίνουμε βαρετοί ή να θεωρηθούμε αρνητικά προδιατεθειμένοι: Το 90% των crypto δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά δεν είναι αναγκαστικά κακό. Το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τα υπόλοιπα. Αρκεί φυσικά να ανήκουν στην κατηγορία των νικητών.

Με μια πρώτη σκέψη, μοιάζει να ψάχνουμε τον γνωστό ψύλλο στ’ άχυρα. Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχουν τεχνικές που σε βοηθούν να ανακαλύψεις τα διαμαντάκια. Ακόμα και να κλείσει μια εταιρεία, δεν σημαίνει πως θα βάλει λουκέτο αύριο. Δεν αποκλείεται να κάνει πρώτα μια μεγαλοπρεπή χρηματιστηριακή βόλτα προς τη… στρατόσφαιρα.

Νομίζετε πως τα 2.200 νομίσματα που βρίσκονται στο coinmarketcap θα επανέλθουν όλα στα προηγούμενα υψηλά τους; Το πιθανότερο είναι όχι. Αν η τιμή τους είναι υψηλή, η πιθανότητα να έχει γίνει ήδη η ανοδική κίνηση είναι σοβαρή. Άρα ο κίνδυνος να μείνετε εσείς με τον μουτζούρη, εξίσου σοβαρός. Αν είναι κοντά στα χαμηλά τους, πρέπει να δείτε γιατί συμβαίνει. Είναι καταδικασμένο ή είναι ευκαιρία να μπείτε σε καλή τιμή;

Ακολουθώντας την τακτική της δημιουργικής αμφιβολίας, υπάρχουν τρόποι που σε βοηθούν να επιλέξεις κάποιους από τους νικητές. Να ξεχωρίσεις τους ικανούς, τους ευέλικτους, τους έντιμους. Δεν αναζητούμε την ακράδαντη βεβαιότητα, αλλά τη μέγιστη πιθανότητα. Χρειάζεται και τύχη, σίγουρα είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο ισχύει το «όσο πιο πολύ δουλεύουμε, τόσο πιο τυχεροί γινόμαστε». Ναι, είναι κλισέ, αλλά τα κλισέ έχουν γίνει γνωστά επειδή συνήθως αποτελούν διαχρονικές αλήθειες.

Για να παίξεις στα σοβαρά το παιχνίδι των altcoins, θα πρέπει να απαντήσεις σε μια βασική ερώτηση. Ποιο από αυτά θα δείξει ότι είναι το πιο υποσχόμενο. Όχι αναγκαστικά ποιο είναι. Όπως έχει πει ο Keynes, αν θέλουμε να προβλέψουμε την έκβαση του διαγωνισμού ομορφιάς, να κοιτάξουμε τους κριτές, όχι τις διαγωνιζόμενες.

Η αγορά σήμερα

Η αγορά των crypto φαίνεται να επανακάμπτει. Το Bitcoin επανέρχεται όχι μόνο πάνω από τις 10.000 δολάρια, αλλά και πάνω από τις 11.000, με το εντυπωσιακό +11,66%. Ωστόσο εδώ έχουμε ένα συννεφάκι στον ορίζοντα.

Όπως φαίνεται στο 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης, είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που έχουμε χαμηλότερο πυθμένα και χαμηλότερη κορυφή. Οι επόμενες ώρες ίσως έχουν ιδιαίτερο βάρος, όσο αφορά τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Bitcoin και της παρέας του. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v