Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για «εκτόξευση» του Bitcoin στην ερχόμενη διετία

Ο «προφήτης» της πορείας του Bitcoin το 2018 επιστρέφει με εντυπωσιακές προβλέψεις. Τι λείπει από το Bitcoin και πότε θα αποκτήσει βαρύτητα. Πιέσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων σήμερα.

Σενάρια για «εκτόξευση» του Bitcoin στην ερχόμενη διετία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Anthony Pompliano, ο άνθρωπος που τον Αύγουστο του 2018, όταν το Bitcoin είχε 6.770 δολάρια προέβλεψε πως πρώτα θα πάει κοντά στα 3.000 πριν δει τα 10.000 δολάρια και πάλι, ξαναχτύπησε με μια εντυπωσιακή πρόβλεψη. Πιστεύει πως μέχρι το τέλος του 2021, το Bitcoin θα φτάσει τις 100.000 δολάρια. 

Όπως διευκρινίζει, αυτό δεν σημαίνει πως η πορεία προς τόσο υψηλά επίπεδα τιμών θα είναι ομαλή. Θα υπάρξουν συχνά περίοδοι όπου θα σημειωθεί διόρθωση της τάξης του 30% ή και παραπάνω. Το βασικό σκεπτικό πίσω από την πρόβλεψη έχει να κάνει με την σχέση προσφοράς και ζήτησης. Ενώ κατά τα επόμενα χρόνια η ζήτηση προβλέπεται να ανέβει σημαντικά, η προσφορά από τη δημιουργία θα μειωθεί κατά 50% τον Μάιο του 2020. 

Η αύξηση της ζήτησης για το Bitcoin θα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι κυριότεροι αφορούν: τη διείσδυση των θεσμικών επενδυτών, την αναγνώριση και την υιοθέτηση του Bitcoin σε μεγάλη κλίμακα παγκόσμια, την μελλοντική έγκριση ETFs  και αμοιβαίων κεφαλαίων στα crypto, τη διέξοδο που προσφέρει το Bitcoin σε όποιον αναζητά εναλλακτικές μορφές επένδυσης που δεν θα έχουν συσχέτιση με τις χρηματιστηριακές ή νομισματικές αναταράξεις και την έλλειψη επιδόσεων στις παραδοσιακές αγορές

Αν η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin φτάσει τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, τότε η αξία του κάθε ενός Bitcoin θα αξίζει 100.000 δολάρια. Αυτή η αξία είναι λιγότερο από το 1/4 της αξίας του χρυσού. Από ότι έχει αναφέρει ο Pompliano σε άλλες του δηλώσεις, αναμένει το Bitcoin να γίνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ο,τιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα τον απογοητεύσει!

Πριν λίγες ημέρες σε ένα tweet του, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά : «Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω γράψει ποτέ για το Bitcoin. Είμαστε μάρτυρες μιας μοναδικής προσπάθειας ενός νομίσματος, να επιτύχει να καθιερωθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, χωρίς ουδέποτε να συμμετάσχει σε πολεμική σύγκρουση».

Ο Anthony Pompliano καταλήγει το επενδυτικό του σκεπτικό ως εξής: Αν κάνω λάθος, στην χειρότερη των περιπτώσεων  θα χάσω 10.000 δολάρια ανά Bitcoin. Αν τελικά αποδειχθώ σωστός θα κερδίσω 90.000. Πρόκειται για μια αναλογία κέρδους/ρίσκου πολύ ικανοποιητική.

Είναι ακριβό το Bitcoin;

Τελικά είναι ακριβό ή φτηνό το Bitcoin στην τιμή των 10.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα; Ίσως πρόκειται για την πιο συνηθισμένη ερώτηση που μας κάνουν. Αν και η πιο ακριβής ερώτηση θα ήταν «ακριβό, σε σχέση με τι;» Πάντοτε όταν μιλάμε για επενδύσεις, η λέξη κλειδί είναι το «εξαρτάται».

Υπάρχουν πολλά κριτήρια όσο αφορά τις επενδύσεις στην τεχνολογία. Τα πιο θεαματικά συνήθως έχουν να κάνουν με μια ερώτηση και μόνο: πόσοι την χρησιμοποιούν. Πάρτε για παράδειγμα το Facebook. Από τι εξαρτάται η αξία του; Από το πλήθος των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Αφαιρέστε τα δισεκατομμύρια των χρηστών του και θα δείτε πως δεν αξίζει τίποτα ιδιαίτερο. Εσείς οι ίδιοι δεν θα το χρησιμοποιείτε αν δεν βρίσκονται μέσα οι φίλοι σας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το Bitcoin και τα crypto. Αν νομίζετε πως έχουν χρησιμότητα και θα αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών ή αν υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί πολύ περισσότερο από όσο χρησιμοποιείται σήμερα, τότε είναι φτηνό. Αν νομίζετε πως κάποια στιγμή θα εγκαταλειφτεί, είτε γιατί θα αποδειχθεί προβληματικό, είτε γιατί θα βγει κάποιο καλύτερο, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, τότε είναι ακριβό.

Αυτό που δεν έχει ακόμα το Bitcoin είναι σταθερότητα. Το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, γιατί προσελκύει την προσοχή. Ίσως αυτή του η ιδιότητα να είναι το καθοριστικό στοιχείο που θα το καθιερώσει. Αν φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων, όπως θεωρεί ως φυσιολογική εξέλιξη ο Pompliano, θα αποκτήσει βαρύτητα. Άρα και την σταθερότητα που του λείπει για να μπει στην συνείδηση του κόσμου ως νόμισμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητα του.

Σε 20 χρόνια από τώρα, ο όγκος διακίνησης σε Bitcoin ή θα είναι τεράστιος ή καθόλου, είχε διορατικά αναφέρει ο ιδρυτής του, ο Satοshi Nakamoto. Τα 10 έχουν ήδη περάσει. 

Η αγορά σήμερα

Όπως είπαμε χθες, καθοριστικό για το Bitcoin αποδεικνύεται το επίπεδο των 12.500 δολαρίων (κόκκινη οριζόντια γραμμή στο 4ωρο διάγραμμα). Αν δεν το διασπάσει ανοδικά, για πρώτη φορά μετά από καιρό, θα έχουν ενδείξεις κόπωσης της ανοδικής τάσης, καθώς θα έχουμε σχηματισμό χαμηλότερων κορυφών και χαμηλότερων πυθμένων. Φυσικά αναφερόμαστε στην βραχυπρόθεσμη πορεία του.

Αυτή την ώρα τα κυριότερα κρυπτονομίσματα κινούνται σε αρνητικό έδαφος σε σχέση με χθες. Ενδεικτικά, το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 11.244 δολάρια, υποχωρώντας -3,86%, ενώ παρόμοιες επιδόσεις σημειώνουν και τα υπόλοιπα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v