Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού έχει άδικο ο Trump για το Bitcoin

H απάντηση στους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου ότι το κρυπτονόμισμα διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. Γιατί η χρήση Bitcoin από παράνομους αποτελεί... ανέλπιστο δώρο για τις αρχές. Πώς κινείται σήμερα η αγορά crypto.

Πού έχει άδικο ο Trump για το Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ποιος θα το φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, ότι το Bitcoin θα δυνάμωνε τόσο πολύ που θα αναφερόταν σε αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο διοικητής της FED, με διαφορά μίας ημέρας. Χωρίς αμφιβολία, θα τον έπαιρναν για τρελό! Να όμως που έγινε.

Ο Jerome Powell εμφανίστηκε πραγματιστής. Παρομοίασε το Bitcoin ως εναλλακτικό στον χρυσό. Ελάχιστοι το χρησιμοποιούν για πληρωμές, είπε, όμως αποτελεί ένα κερδοσκοπικό μέσο αποθήκευσης αξίας.

Ο Trump, από την άλλη, κατηγόρησε το Bitcoin για πράγματα που έχουν απαντηθεί εδώ και πολύ καιρό, όπως το ζήτημα της διευκόλυνσης παράνομων δραστηριοτήτων.

Αυτό πράγματι ίσχυε στα πρώτα χρόνια, όταν είχαν άγνοια πώς λειτουργεί το σύστημα, οι παράνομοι και οι αρχές. Πλέον οι κακοποιοί γνωρίζουν πως αν συναλλάσσονται με Bitcoin, τα ίχνη τους βρίσκονται, έστω και δύσκολα, ειδικά αν περάσει αρκετός καιρός. Πρέπει να είναι χαζός κάποιος για να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα blockchain, που καταγράφει δημόσια και αποθηκεύει για πάντα κάθε συναλλαγή που έγινε ποτέ, για να διακινήσει χρηματικά ποσά από παράνομες δραστηριότητες. Αντίθετα, όσοι συναλλάσσονται με μετρητά, εξαφανίζουν τα ίχνη τους. Αυτό σημαίνει πως η χρήση χαρτονομισμάτων είναι προβληματική, γιατί διευκολύνει το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Αποτελεί ανέλπιστο δώρο για τις διωκτικές αρχές η χρήση Bitcoin από παράνομους. Οι συναλλαγές στο Bitcoin είναι απολύτως διάφανες. Η διαδρομή ακόμα και του παραμικρού ποσού καταγράφεται. Οι συναλλασσόμενοι προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους μέσω κρυπτογράφησης. Ποιος μας λέει πως αύριο δεν θα βγει ένας νέος υπερυπολογιστής, που να μπορεί να αποκωδικοποιεί τις συναλλαγές και να βρίσκει τους συναλλασσόμενους; Ποιος είναι τόσο αφελής ώστε να πραγματοποιεί συναλλαγές που αποδεικνύουν παράνομες δραστηριότητες;

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν χαμογελώντας οι φίλοι του Bitcoin, δεν υπάρχει σχεδόν καμία τράπεζα που να μην κάνει «ζαβολιές». Σκάνδαλα συνεχώς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, χωρίς να υπολογίζουμε αυτά που δεν αντιλαμβάνονται οι αρχές. Ακόμα και τεράστια τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Deutsche Bank, όχι μόνο έχουν κατηγορηθεί αλλά καταδικαστεί πολλές φορές και έχουν πληρώσει πρόστιμα δεκάδων δισ. για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Να κλείσουμε και τις τράπεζες λοιπόν; Να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία στα αυτοκίνητα επειδή σκοτώνονται άνθρωποι; Γιατί όχι και τα αεροπλάνα; Και τα μαχαίρια στην κουζίνα μας, επικίνδυνα είναι και αυτά!

Με το Bitcoin οι πληρωμές μπορούν να εντοπιστούν, ειδικά εάν ο χρήστης δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις.

Οι πιο εξελιγμένοι και ικανοί κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν περίπλοκες μεθόδους για να αποκρύψουν τα ίχνη τους, όπως το αποκαλούμενο «chain-hopping», όπου τα χρήματα κινούνται από το ένα ψηφιακό νόμισμα στο άλλο, δημιουργώντας μια διαδρομή που είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του Bitcoin, έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέας γενιάς νομίσματα, σχεδιασμένα εξαρχής έχοντας κατά νου την ανωνυμία και τη μυστικότητα, όπως το Monero, το Dash και το Z-Cash. Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση του Monero είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, ελάχιστη σε σχέση με τα 200 του Bitcoin. Συνεπώς η μετατροπή του σε «πραγματικά» χρήματα είναι δύσκολη.

Το επιχείρημα περί συγκάλυψης απατεώνων αποδεικνύεται σαθρό για όποιον έχει ασχοληθεί σοβαρά με τον κόσμο των crypto. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει αντιληφθεί ακόμα περί τίνος πρόκειται, ακόμα και έξυπνοι άνθρωποι. Το καταλαβαίνεις από τις παρατηρήσεις που κάνουν, τις ενστάσεις που έχουν. Το κατηγορούν για πράγματα που έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν ισχύουν, αγνοώντας τα ή έχοντας απλά λάθος εντύπωση στο μυαλό τους.

Η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί και θα εκθέσει αυτούς που είτε από άγνοια, είτε από πρόθεση την παραποιούν. Όλοι αυτοί που νομίζουν πως ευνοεί τις παρανομίες, θα αντιληφθούν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ότι είχαν παραπλανηθεί. Και φυσικά αυτό ισχύει και για ένα σωρό άλλα θέματα που έχει κατηγορηθεί το Bitcoin. Όταν σιγά σιγά αρχίσουν να μαθαίνουν πώς πραγματικά δουλεύει το σύστημα και πόσο αξιόπιστο είναι, τι νομίζετε πως θα συμβεί στο θέμα της υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων;

Το tweet του Trump προκάλεσε αναρίθμητες απαντήσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία να στέκεται επικριτικά. Παραθέτουμε ορισμένες χαρακτηριστικές απαντήσεις:

-Από χρόνια ονειρευόμουν τη στιγμή που ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να ασχοληθεί με την αυξανόμενη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Πρώτα σας αγνοούν, κατόπιν γελούν μαζί σας, μετά σας μάχονται και μετά κερδίζετε. Μόλις έχουμε εισέλθει στο 3ο βήμα.

-Κύριε Πρόεδρε, έχετε παραπλανηθεί από fake news. Σας προσκαλώ να γευματίσετε με τους ηγέτες των κρυπτονομισμάτων μαζί με τον Warren Buffett στις 25 Ιουλίου. Σας εγγυώμαι πως μετά από αυτό κανείς δεν θα ξέρει τα κρυπτονομίσματα περισσότερο από εσάς (από τον Justin Sun, όπου έδωσε 4 εκατομμύρια για να δειπνήσει μαζί με τον Buffett).

-Όχι, Trump, δεν είσαι οπαδός του Bitcoin γιατί θέλεις να ελέγξεις τη ζωή των ανθρώπων. Ένα απελευθερωμένο νόμισμα αποτελεί απειλή για τυραννικές κυβερνήσεις, όπως η παγκόσμια αστυνομία που είναι η αμερικανική κυβέρνηση.

-Ούτε εγώ είμαι οπαδός σας, αλλά παρ' όλα αυτά είστε εδώ (yet here you are).

-Φαίνεται ότι γνωρίζετε το αντικείμενό σας κ. Πρόεδρε. Είστε σίγουρος ότι μπορείτε να εξηγήσετε τη διαφορά μεταξύ Bitcoin, Ethereum, XRP (Ripple) και Vechain;

Η αγορά σήμερα

Πολύ σκληρή για να πεθάνει είναι η ανοδική τάση. Στο 4ωρο διάγραμμα που παρουσιάσαμε χθες, προσθέσαμε τα νεότερα δεδομένα. Βλέπουμε πως όντως το Bitcoin αναπήδησε στην κόκκινη γραμμή τάσης, δεν τη διέσπασε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η υποχώρηση ήταν μια υγιής αντίδραση, που ελάχιστα έως καθόλου είχε να κάνει με την αρνητική κρίση του Trump.

Μέχρι να τη διασπάσει πτωτικά, οι αγοραστές δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Έχουμε μια κλασική συμπεριφορά αγοράς «ταύρων». Τα θετικά νέα την εκτοξεύουν και τα αρνητικά δεν την επηρεάζουν.

Αυτή την ώρα, το Bitcoin σκαρφαλώνει 3,75% και διαπραγματεύεται στις 10.731 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v