Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόση είναι η παράνομη δραστηριότητα στο Bitcoin

Πού βασίζονται όσοι κατηγορούν το κρυπτονόμισμα ότι... εξυπηρετεί κυβερνοεγκλήματα, τρομοκρατία, φοροδιαφυγή και ναρκωτικά. Πώς κινείται η αγορά crypto σήμερα.

Πόση είναι η παράνομη δραστηριότητα στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά το tweet του Τrump που κατηγορούσε το Bitcoin για διευκόλυνση παράνομων δραστηριοτήτων, τη σκυτάλη πήρε ο Mnuchin. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν άφησε τίποτα που να μην κατηγορεί ότι υποθάλπει το Bitcoin. Κυβερνοεγκλήματα, φοροδιαφυγή, εκβιασμός, ναρκωτικά, εμπόριο λευκής σαρκός. Ότι κακόβουλη συμπεριφορά υπάρχει, προσθέτοντας πως πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Πού βασίζονται όμως; Έχουν υπάρξει επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι όχι!

Η μόνη επιστημονική έρευνα που έχει υπάρξει, είναι από την Chainalysis, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Bloobmerg την 1η Ιουλίου 2019. Από εκεί μαθαίνουμε πως οι δαπάνες στο περίφημο σκοτεινό web (Dark-net) σε Bitcoin έφθασαν στο ανώτατο όριο το 2017, στα 872 εκατομμύρια δολάρια. Το 2018 υπήρξε μείωση, προφανώς επειδή μειώθηκε η αξία του Bitcoin. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα οποία ανήλθαν στα 500 εκατομμύρια.

Το νούμερο σε απόλυτα νούμερα δεν είναι αμελητέο. Ωστόσο αν το δούμε σε ποσοστό, η παράνομη δραστηριότητα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου της δραστηριότητας Bitcoin, η οποία μάλιστα βαίνει μειούμενη. Σύμφωνα με τη Hannah Curtis, διευθυντικό στέλεχος της Chainalysis, το 2012 ήταν 7%. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως το Bitcoin είναι το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, ακολουθούμενο από το Monero.

Οι ανησυχίες θυμίζουν την πρώιμη φάση του Internet, όπου οι επικριτές του φοβούνταν ότι θα το χρησιμοποιούν ώστε να διακινούν παιδική πορνογραφία και να ανταλλάσσουν μηνύματα οι τρομοκράτες. Ναι, έγινε και αυτό, αλλά αντίστοιχα αυξήθηκε η ικανότητα και των διωκτικών αρχών. Τελικά, σαν αποτέλεσμα της εξάπλωσης του Internet, είναι να διακινούνται βίντεο με χαριτωμένα μωράκια και να ανταλλάσσονται επιστημονικές απόψεις άμεσα σε όλο τον κόσμο.

Όπως ρώτησε ένας δημοσιογράφος του CNBC τον Mnuchin, «λέτε ότι τα μετρητά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για παράνομους σκοπούς;».

Για να απαντήσει ο υπουργός: «Θα διασφαλίσουμε ότι το Βitcoin δεν θα είναι το ισοδύναμο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών».

Η αγορά σήμερα

Ήταν μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για την κοινότητα των crypto, με αφορμή το Libra του Facebook. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Bitcoin και η παρέα του ήταν νευρικά, καθώς δεν είχαν συνηθίσει να προσελκύουν τόσο πολύ τα φώτα της δημοσιότητας.

Από την τοπική κορυφή των 13.200 δολαρίων, το Bitcoin υποχώρησε 31% μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ακολούθησε μια έντονη ανοδική προσπάθεια αμέσως μετά, της τάξης του 20%.

Αυτή την ώρα το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα ανεβαίνει 6,28%, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα, καθώς όλα τα κρυπτονομίσματα της πρώτης δεκάδας από πλευράς κεφαλαιοποίησης καταγράφουν θετικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v