Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σήμα που δίνει η Bank of China για το Bitcoin

Η επιφυλακτική στάση των κινεζικών αρχών απέναντι στα κρυπτονομίσματα και η κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα. Τα παράδοξα στη νομοθεσία και πώς καταγράφονται τα δεδομένα στην αγορά.

Το σήμα που δίνει η Bank of China για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Προχθές πραγματοποιήθηκε μια έκπληξη μεγατόνων από την Bank of China, μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές εμπορικές τράπεζες στην Κίνα. Δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το Bitcoin, με τίτλο «Το Bitcoin ανεβαίνει, ας ρίξουμε μια ματιά». Το κείμενο εξηγεί πώς λειτουργεί, γιατί η τιμή του ανεβαίνει και γιατί είναι πολύτιμο!

Γιατί αποτελεί έκπληξη; Επειδή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση θέσπισε σοβαρούς περιορισμούς στη δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων. Απαγόρευσε τη λειτουργία ανταλλακτηρίων, καθώς και τις δημόσιες προσφορές κρυπτονομισμάτων (ICO).

Εδώ όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Ενώ το trading και οι εταιρείες όπου μπορείς να κάνεις συναλλαγές έχουν απαγορευτεί, η κατοχή κρυπτονομισμάτων είναι νόμιμη. Οι χρήστες μπορούν να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους (προφανώς επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσεις κάτι τέτοιο), αλλά όχι μέσω πλατφόρμας trading.

Η κατοχή Bitcoin δεν είναι παράνομη, σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους. Αυτό που είναι παράνομο είναι να το χρησιμοποιείς σαν νόμισμα. Είναι μια περίεργη κατάσταση. Μπορείς να το έχεις στην ιδιοκτησία σου ως μέσο αποταμίευσης (όπως τον χρυσό). Μπορείς επίσης νόμιμα να συναλλάσσεσαι στο εξωτερικό με Bitcoin για να αγοράζεις πράγματα, αλλά όχι στην Κίνα!

Κι όμως, δεν ήταν πάντα εχθρική η αντιμετώπιση των αρχών έναντι των κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι για το επίπεδο όπου έχει αναρριχηθεί το Bitcoin, σημαντικό ρόλο έπαιξε η Κίνα, καθώς το 2013 ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε αγκαλιάσει τα κρυπτονομίσματα.

Πολλές επιχειρήσεις και προγραμματιστές ασχολήθηκαν και ανέπτυξαν τον κλάδο. Ακόμα η Baidu (η αντίστοιχη της Google στην Κίνα), είχε αρχίσει να δέχεται Bitcoin ως πληρωμή για τις υπηρεσίες της.

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στην έκθεση της Bank of China. Ο αρθρογράφος αναφέρει πως ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα crypto αυξήθηκε ιδιαίτερα το 2017, όταν ανήλθε το Bitcoin στις 20.000 δολάρια. Ωστόσο μπορεί να μιλάνε πολλοί για το Bitcoin, αλλά μόνο λίγοι το καταλαβαίνουν. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να τους κάνει πλούσιους «εν μία νυκτί», ενώ άλλοι το θεωρούν ως απάτη.

Το κείμενο αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος καλύπτει την ιστορία του Bitcoin. Από τον Satοshi Nakamoto, το πώς λειτουργεί ως αποκεντρωμένο σύστημα, πώς εξορύσσεται, τα οφέλη από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων και ιστορικά γεγονότα, όπως το κλείσιμο του Mt. Gox το 2014.

Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, το ιστορικό των τιμών, τις διακυμάνσεις, την ανωνυμία, τη μη δυνατότητα πλαστογράφησής του, καθώς και τους λόγους που η τιμή του συνεχίζει να αυξάνεται. Δείχνει σε μία εικόνα πως το 2017 είχε 20.000 δολάρια, το 2018 έπεσε στις 3.200 και το 2019 εμφανίστηκε το Libra από τη Facebook.

Στη συνέχεια δίνει μέσα από το παράδειγμα της Ζιμπάμπουε, πώς μπορούν οι πολίτες να το χρησιμοποιήσουν ως ασφαλές καταφύγιο για να προστατευτούν από τον υπερπληθωρισμό.

Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει στοιχεία για τον ρυθμό υιοθέτησής του, όπως ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός των ειδικών ATM για Bitcoin. Επίσης αναφέρεται στην ανάπτυξη των διασυνοριακών πληρωμών και πόσο τις διευκολύνει.

Το κείμενο είχε αρκετές χιουμοριστικές πινελιές. Για παράδειγμα απεικονίζεται ο Li Xiaolai, ο κάτοχος των περισσότερων Bitcoin της Κίνας, να ανάβει το τσιγάρο. Μόνο που αντί για αναπτήρα, κρατούσε ένα χαρτονόμισμα που φλεγόταν.

Αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ένα σκίτσο, όπου ένα άντρας λέει σε μια γυναίκα: «Παντρέψου με». «Γιατί;» τον ρωτάει αυτή, για να πάρει την απάντηση: «Έχω Bitcoin» και να αποκριθεί αυτή: «Ας παντρευτούμε».

Οι κινέζοι χρήστες του twitter δήλωσαν ότι το μήνυμα που μεταδόθηκε ήταν αναμφίβολα θετικό. Δεν πρέπει να θεωρείται σύμπτωση ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η κρατική κινεζική εφημερίδα, Xinhua News, δημοσίευσε μια οικονομική ανάλυση όπου ισχυρίζεται πως το Bitcoin αποτελεί ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

Η αγορά σήμερα

Ηρεμία πριν την καταιγίδα; Χωρίς συγκινήσεις πέρασε το Σαββατοκύριακο για το Bitcoin και την παρέα του. Είχαμε πολύ μικρές μεταβολές, ένα μοτίβο που συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα. Το Bitcoin αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στις 9.486 δολάρια, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με την τιμή που είχε πριν από 24 ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v