Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήπως ήρθε η ώρα των altcoins;

Ποια είναι τα altcoins και γιατί κάποιοι υποστηρίζουν ότι έρχεται η… εποχή τους. Τι δείχνει η ιστορία και πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα. Πώς κινείται σήμερα η αγορά.

Μήπως ήρθε η ώρα των altcoins;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε νέα υψηλά το Dominance του Bitcoin, δηλαδή η συμμετοχή του στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ξεπέρασε ακόμα και το 71%, σύμφωνα με το coinmarketcap.com.

Μια θεωρία που ασπάζονται πολλοί στον χώρο των crypto επιμένει ότι η νέα εποχή των altcoins (όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός από το Bitcoin) θα ξεκινήσει σύντομα. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός πως σε αυτό το επίπεδο ήταν στις αρχές του 2017, τότε που άρχισε το μεγάλο bull run των μικρότερων ψηφιακών νομισμάτων. Τότε που οι αποδόσεις έγιναν αστρονομικές, καθώς οι επενδυτές κυριολεκτικά δεκαπλασίαζαν τα χρήματά τους σε εβδομάδες.

Κατά την άποψή μας, αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Πριν το αιτιολογήσουμε όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι εννοούμε κεφαλαιοποίηση στον χώρο των crypto, καθώς υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον αντίστοιχο όρο στα συμβατικά χρηματιστήρια.

Πρόκειται για το άθροισμα της χρηματιστηριακής αξίας όλων των κρυπτονομισμάτων. Υπολογίζεται όπως και η κεφαλαιοποίηση ενός οποιουδήποτε χρηματιστηρίου μετοχών.

Ως κεφαλαιοποίηση κάθε ψηφιακού νομίσματος ορίζεται η τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης του νομίσματος (η τιμή αυτή βγαίνει ως μέσος όρος από μεγάλα ανταλλακτήρια) επί του αριθμού των νομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Η διαφορά με τις μετοχές είναι πως αν υποθέσουμε πως οι τιμές μένουν σταθερές για ένα 24ωρο, η κεφαλαιοποίηση δεν θα μείνει η ίδια, αλλά θα αυξηθεί. Και αυτό γιατί συνεχώς δημιουργούνται νέα νομίσματα μέσω του mining.

Άρα χωρίς να έχουμε εισροή δολαρίων, η κεφαλαιοποίηση μεγαλώνει, μια που αυξάνονται τα διαθέσιμα νομίσματα. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο, κάθε δεκάλεπτο παράγονται 12,5 νέα Bitcoin. Αυτά συνυπολογίζονται και αυξάνουν τη συνολική κεφαλαιοποίηση, χωρίς όμως να έχει μπει ούτε ένα πραγματικό δολάριο.

Με την ευκαιρία να διευκρινίσουμε και κάτι το οποίο μπερδεύει αρκετούς. Το ποιο νόμισμα είναι ακριβότερο ή φθηνότερο δεν βγαίνει από την τιμή που έχει το καθένα. Υπολογίζεται από τη συνολική χρηματιστηριακή του αξία. Με άλλα λόγια, αν ένα κρυπτονόμισμα έχει τιμή 1 δολάριο και 1 δισεκατομμύριο νομίσματα, η κεφαλαιοποίησή του αξίζει 1 δισεκατομμύριο. Αν έχει 100 δολάρια και 1.000 νομίσματα, η αξία του είναι 100 Χ 1.000 = 100.000. Συνεπώς το κρυπτονόμισμα που διαπραγματεύεται στο 1 δολάριο είναι πολλαπλάσιας αξίας από εκείνο των 100 δολαρίων.

Μετά από αυτές τις διευκρινίσεις, ας επιστρέψουμε στο γιατί αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Ο βασικός λόγος είναι πως δεν έχουμε δει να εισρέουν μαζικά νέοι επενδυτές στον χώρο. Οι νέοι επενδυτές στα crypto δεν διαφέρουν καθόλου από τους νέους επενδυτές των μετοχών. Είναι κατά κανόνα αδαείς, με κύριο χαρακτηριστικό την άγνοια κινδύνου.

Νέοι επενδυτές δύσκολα θα εισρεύσουν μαζικά μέχρι το Bitcoin να φλερτάρει με τα νέα υψηλά του. Μόνο τότε τα μέσα ενημέρωσης θα αναφέρονται πολύ συχνά στον χώρο, κάτι που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση, έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Κάποιοι από τους νεότερους θα είναι εύκολο να δελεαστούν από τις προοπτικές κέρδους που θα τους εμπνεύσει κάποιο πολλά υποσχόμενο, άσημο νόμισμα. Επειδή ακριβώς είναι αδαείς!

Το πιθανότερο είναι πως ο επόμενος ανοδικός κύκλος δεν θα είναι σαν τον προηγούμενο. Αυτή τη φορά μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών θα είναι ψαγμένοι και ενημερωμένοι. Δεν θα είναι όπως του 2017 που εκτοξεύτηκαν όλα. Που ευκαιριακοί επενδυτές (επί της ουσία τζογαδόροι) βάζανε λεφτά σε κάτι που μέχρι πριν λίγες ώρες αγνοούσαν την ύπαρξή του, μόνο και μόνο επειδή ήταν κρυπτονόμισμα. Αυτή τη φορά η μεγάλη άνοδος θα αφορά μόνο επιλεγμένα altcoins.

Για τους αρχάριους που θαμπώνονται με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα crypto, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως είναι επίσης και μια επικίνδυνη περιοχή. Αν πας απροετοίμαστος, τα δίδακτρα θα είναι ακριβά. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αγορά. Αν έχεις άγνοια και συμπεριφερθείς με τον ίδιο τρόπο που βάζεις τα λεφτά σου στο καζίνο, τότε η αγορά θα σου φερθεί ανάλογα. Σαν να είσαι χαρτοπαίκτης.

Το πλεονέκτημα που έχουν τα crypto αφορά τον ασύμμετρο κίνδυνο. Αν καταφέρεις και ανακαλύψεις κάποια μικρά νομίσματα που έχουν 50% πιθανότητα να επιτύχουν και 50% πιθανότητα να φτάσουν στο μηδέν, τότε συμφέρει να τοποθετήσεις χρήματα και στα δύο. Από το ένα μπορεί να τα χάσεις όλα, αλλά το άλλο θα σου αποφέρει τόσο μεγάλες αποδόσεις, που όχι μόνο θα υπερκαλυφθούν οι απώλειες, αλλά και θα αφήσει ένα εξαιρετικό κέρδος.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Το 90% των crypto, από ό,τι λένε οι ειδικοί, δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Ακούγεται αποθαρρυντικό αλλά δεν είναι αναγκαστικά κακό. Το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς ανοίγει τις τεράστιες προοπτικές που περιγράψαμε για τα υπόλοιπα. Αρκεί φυσικά να ανήκουν στην κατηγορία των νικητών.

Η αγορά σήμερα

Καμία ουσιαστική μεταβολή δεν έχουμε από χθες, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin. Οι traders είναι σε αναμονή και αυτοί, αν κρίνουμε από τον χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Αυτή την ώρα, το Bitcoin είναι οριακά υψηλότερα κατά 0,78% και συναλλάσσεται στις 10.577 δολάρια. Μικρές διακυμάνσεις, ελαφρά πτωτικές, έχουμε και για τα περισσότερα από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v