Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ορόσημα για το Bitcoin το 2019

Πώς τα future της Bakkt μπορούν να επηρεάσουν την αγορά. Γιατί δημιουργούνται φόβοι για χειραγώγηση και ποια είναι η δικλίδα ασφαλείας. Ποιες ημερομηνίες έχουν σημασία για το κρυπτονόμισμα.

Τα ορόσημα για το Bitcoin το 2019

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όπως κάθε περιουσιακό στοιχείο, έτσι και το Bitcoin αξίζει παραπάνω, όσο οι άνθρωποι επιθυμούν να πληρώνουν παραπάνω. Αν συγκρίνουμε το σημερινό οικοσύστημα των crypto με εκείνο που ήταν πριν από μόλις 5 χρόνια, είναι σαν να συγκρίνουμε δύο διαφορετικά σύμπαντα. Χρειαζόμαστε διαβατήριο να περάσουμε από τον ένα χωροχρόνο στον άλλο. Δεν απαρτίζεται καν από τους ίδιους ανθρώπους, την ίδια κατηγορία συμπεριφορών, τα ίδια πορτοφόλια.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η αγορά τώρα είναι πιο συνετή επενδυτική κίνηση από τότε που το Bitcoin είχε 100 δολάρια. Όποιος αγόραζε στην αρχή της δημιουργίας του, έπαιρνε τεράστιο ρίσκο, είτε συνειδητά είτε έχοντας άγνοια κινδύνου. Δεν ήταν καθόλου σίγουρο πως την επομένη θα υπήρχε το Bitcoin ή αν τα ευρώ ή τα δολάρια που δαπάνησε για να τα αποκτήσει, θα έκαναν φτερά.

Αντίθετα, σε αυτή τη συγκυρία, γνωρίζουμε με σιγουριά πως το Bitcoin δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Το στοίχημα δεν είναι πλέον αν ήρθε για να μείνει. Είναι αν θα καταφέρει να αλλάξει τη λειτουργία του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως καθώς η κεφαλαιοποίησή του είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, δύσκολα θα δούμε και πάλι μεγάλες επιδόσεις. Θεωρώ πως αυτό το μετριοπαθές σενάριο έχει μικρές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί. Υπάρχουν πολύ σοβαρές προϋποθέσεις, για να υπάρξει μια πραγματικά μαζική εισροή.

Όλοι αυτοί οι θεσμικοί που έχουμε αναφέρει πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα, δεν θα βάζανε τόσα χρήματα, δεν θα δημιουργούσαν τόσο μεγάλη υποδομή, δεν θα διαθέτανε τόσο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο ταλέντο, για να δούνε το Bitcoin να πεθαίνει. Ίσα ίσα, που πλέον τους συμφέρει να ανέβει η αξία του. Επειδή μάλιστα είναι κατά κανόνα μακροχρόνιοι και όχι ευκαιριακοί επενδυτές, αποσύρουν Bitcoin από την κυκλοφορία, κάνοντας τα διαθέσιμα προς αγορά ακόμα πιο σπάνια.

Έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις πως με τα future της Bakkt δυνατοί παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να σορτάρουν ή να επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν την αγορά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι τέτοιο, αλλά το καλό με τα νέου τύπου futures είναι πως ο πωλητής σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αγοράσει πραγματικά Bitcoin, όχι δολάρια όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Ενδιαφέρον είναι πως το CME, που για την ώρα είναι η μοναδική εταιρεία που οργανώνει αγορά futures, αλλάζει τα δεδομένα. Μέχρι τώρα το κάθε future που διαπραγματευόταν, ισοδυναμούσε με 5 Bitcoin. Τώρα αυξάνουν το όριο σε 10 Bitcoin (σχεδόν 100.000 δολάρια). Από ό,τι φαίνεται, στρέφονται και αυτοί στην αγορά των θεσμικών επενδυτών.

Η αγορά σήμερα

Για την ώρα, στην αγορά η κατάσταση μοιάζει με ηρεμία πριν την καταιγίδα. Η τιμή του Bitcoin κινείται σε ένα εξαιρετικά στενό κανάλι, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ακόμα και ο όγκος είναι σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο.

Η επίθεση στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας, όπου τέθηκε εκτός λειτουργίας η μισή παραγωγική ικανότητά της, μπορεί να αναστάτωσε τα διεθνή χρηματιστήρια και την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά το Bitcoin τού έδωσε τόση σημασία όση σε ένα κουνούπι που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Επιβεβαίωσε πανηγυρικά όσους το θεωρούν ως ένα περιουσιακό στοιχείο ιδανικό όσο αφορά τη διαφοροποίηση, σε μια ενδεχόμενη μακροοικονομική αστάθεια ή γεωπολιτική ανωμαλία. 

Πότε αναμένεται να ξεφύγουμε από τη συσσώρευση, να ξεσπάσει η καταιγίδα; Το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο, όπου ο τριγωνικός σχηματισμός τελειώνει. Μέχρι τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να κινείται με ρυθμούς ράθυμους, σαν ο χρόνος να είναι άπειρος, χωρίς καμία αξία. Αυτό δεν σημαίνει πως κλείνουμε τον υπολογιστή και πάμε… φθινοπωρινές διακοπές. Οι traders οφείλουν να αντισταθούν στην απραξία, αν δεν θέλουν να αιφνιδιαστούν. Ανά πάσα στιγμή το Bitcoin μπορεί να εγκαταλείψει τη νησίδα γαλήνης όπου αναπαύεται.

Όσοι αντιλαμβάνονται το παιχνίδι με κάποια προοπτική, γνωρίζουν πως η αγαπημένη του τακτική είναι να κάνει μια κίνηση εντελώς απρόβλεπτη, όμως πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη. Επιβεβαίωση της κυριαρχίας και της παντοδυναμίας του απέναντί τους.

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες του 2019

Ίσως να αποτελεί σύμπτωση, πάντως, οι σημαντικότερες προγραμματισμένες ημερομηνίες που αφορούν σημαντικές αποφάσεις στον χώρο των crypto, μέχρι το τέλος του 20019, είναι μέσα στον τριγωνικό σχηματισμό που έχουμε σκιαγραφήσει στο διάγραμμα. Τα future της Bakkt αρχίζουν τη διαπραγμάτευσή τους στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αλλαγές της CME θα τεθούν σε ισχύ μία εβδομάδα μετά.

Λίγο αργότερα, συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) θα λάβει την τελική της απόφαση για το Bitcoin ETF της Bitwise. Στις 13 Οκτωβρίου θα έχουμε την απόφαση για το άλλο ETF που έχει καταθέσει αίτηση, το VanEck της CBOE.

Στις 28 Οκτωβρίου θα λήξει η τελική παράταση για την υποβολή σχεδίων αποκατάστασης για τους πληγέντες κατόχους των Botcoin από το Mt. Gox. Ο διαχειριστής αποκατάστασης Nobuaki Kobayashi θα καταθέσει ένα σχέδιο που θα περιγράφει λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο αποπληρωμής περίπου 24.000 ανθρώπων που επλήγησαν.

Οι παλαιότεροι δεν υπάρχει αμφιβολία πως θυμούνται το Mt. Gox. Ήταν ένα ανταλλακτήριο που ιδρύθηκε το 2010 και κατέληξε να κυριαρχεί στον χώρο. Από το 2013 έως το 2014, όταν τελικά έκλεισε, χειριζόταν πάνω από το 70% των συναλλαγών Bitcoin παγκοσμίως. Ήταν Φεβρουάριος του 2014, όταν πτώχευσε το Mt. Gox, καθώς κλάπηκαν 850.000 Bitcoins, έχοντας σαν αποτέλεσμα να συλλάβουν τον ιδρυτή του για απάτη και χειραγώγηση. Η εμπιστοσύνη στο ψηφιακό νόμισμα, όπως ήταν φυσικό, κλονίστηκε. Μέσα σε ένα χρόνο παρουσίασε πτώση 71%.

Ουδέν κακό αμιγές καλού, όπως λέγανε οι σοφοί πρόγονοί μας. Μετά από αυτό το περιστατικό, αναπτύχθηκαν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Εδώ και χρόνια τα περιστατικά χακαρίσματος είναι υπαρκτά, αλλά μεμονωμένα και περιορισμένης εμβέλειας. Επιπλέον η αποκατάσταση των κατόχων Bitcoin που τα έχασαν, θα συμβάλει στην αίσθηση ασφάλειας. Ότι υπάρχουν αρχές που μπορούν να τιμωρούν τους παραβάτες και να επιστρέψουν τα κλοπιμαία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v