Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρυπτονομίσματα και τα… διδάγματα από τα Google Trends

Τι μας δείχνει η εκτίναξη των αναζητήσεων για Bitcoin σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Νότια Αφρική. Πώς «μεταφράζεται» σε συναλλαγές, ποιες ανάγκες καλύπτουν τα κρυπτονομίσματα στις -λεγόμενες- αναπτυσσόμενες χώρες. Η αγορά σήμερα.

Τα κρυπτονομίσματα και τα… διδάγματα από τα Google Trends

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες, προκειμένου να υπολογίσεις το ενδιαφέρον του κόσμου για κάτι, αποτελούν τα Google Trends. Εκεί φαίνεται ο αριθμός των αναζητήσεων που γίνονται για κάποιο θέμα. Όσο πιο αυξημένες είναι, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για να ενημερωθούν γι' αυτό.

Τα πρόσφατα δεδομένα των Google Trends δείχνουν ότι οι αναζητήσεις για το Bitcoin είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε Νιγηρία και Νότια Αφρική, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η Αφρική θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη αγορά για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πράγματι, υπάρχει μια αντιστοιχία και στον αριθμό των χρηστών. Από την αρχή του έτους, ο όγκος συναλλαγών Bitcoin στις περιοχές που αναφέραμε, αυξήθηκε σχεδόν 50%.

Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο χώρες; Διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό πολιτών χωρίς τραπεζικό λογαριασμό. Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμάται ότι το 66% των ενηλίκων είναι εκτός τραπεζικού συστήματος.

Όπως έχουμε πει και άλλες φορές, όσοι ζούνε σε αναπτυγμένες χώρες δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη χρησιμότητα του Bitcoin. Σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Ουσιαστικά δεν το αγοράζουν για να ψωνίζουν παρά μόνο για κερδοσκοπία. Σε κάποιες περιοχές του κόσμου όμως, το χρησιμοποιούν από ανάγκη. Ως αποθήκευση αξίας, για να αποφύγουν τον πληθωρισμό που διαβρώνει με ταχύτητα το εθνικό τους νόμισμα.

Αλλού χρησιμεύει για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που υπάρχουν για να τα στείλουν στο εξωτερικό, όπως στην Ελλάδα ή την Κίνα. Σε αυταρχικά καθεστώτα, να προφυλάσσει την περιουσία σου από αυθαίρετες κατασχέσεις. Τα χρήματα στην τράπεζα μπορούν να στα κατάσχουν. Το σπίτι σου, το ίδιο. Τα Bitcoin, όχι. Αν και το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε, από ό,τι είδαμε στην Κύπρο.

Μπορεί επίσης να θες να διαφύγεις από τη χώρα σου, επειδή για παράδειγμα υπάρχει πολεμική σύγκρουση ή εμφύλιος. Πώς θα κουβαλήσεις τις οικονομίες σου, προκειμένου να κάνεις μια καινούργια αρχή αλλού; Σε χαρτονομίσματα ή μπάρες χρυσού; Είναι πρακτικά αδύνατο. Άσε που κινδυνεύεις να μη σε αφήσουν να περάσεις τα σύνορα με αυτά. Με τα κρυπτονομίσματα δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Αρκεί να θυμάσαι μια σειρά από λέξεις.

Με το Bitcoin, ακόμα και αν δεν έχεις πρόσβαση σε τραπεζικό σύστημα, όπως σε πολλά μέρη στην Ινδία ή την Αφρική, μπορείς εύκολα να λάβεις ή να στείλεις χρήματα. Έτσι μπορείς να κάνεις εμπόριο, να έχεις μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή. Μην υποτιμάτε αυτή την ιδιότητα των κρυπτονομισμάτων, ούτε την έμφυτη επιθυμία του ανθρώπου για πρόοδο και ανέλιξη. Σε αυτά τα μέρη ζουν και δραστηριοποιούνται δισεκατομμύρια άνθρωποι, καθιστώντας τα ιδανικά σημεία για την υιοθέτηση του Bitcoin.

Χώρες που είναι πίσω, μπαίνουν μπροστά στην κούρσα της τεχνολογίας, γιατί αντιλαμβάνονται γρηγορότερα τη διαφορά στη ζωή τους. Για εκείνες που προηγούνται, κάθε νέα εξέλιξη προσθέτει μικρή ευκολία, οπότε δεν έχουν λόγο να βιαστούν να την υιοθετήσουν. Έχουν βολευτεί στην παλιά, που έχουν συνηθίσει. Για παράδειγμα κάποιες αφρικανικές χώρες που δεν είχαν γραμμές τηλεφώνου, πέρασαν κατευθείαν στην κινητή τηλεφωνία. Τώρα περνάνε από την ανυπαρξία οργανωμένου τραπεζικού δικτύου στην ευκολία των crypto, όπου δεν χρειάζεται να διαθέτεις τραπεζικό λογαριασμό.

Το Bitcoin είναι παγκόσμιο φαινόμενο, με εκατομμύρια ενδιαφερόμενους σε όλο τον πλανήτη. Ακόμα και αν δεν πιστεύεις εσύ την προοπτική του Bitcoin και της παρέας του, δεν έχει σημασία, αν επιθυμείς να επενδύσεις. Μπορεί να θεωρείς κορόιδα ή αφελείς όσους ασχολούνται. Ίσως και να αποδειχθεί ότι είναι. Ωστόσο η αγορά αδιαφορεί για τη δικιά σου άποψη. Η προσωπική σου γνώμη για τη διαμόρφωση της τιμής του έχει τόση επίπτωση όση να ρίχνεις ένα ποτήρι νερό στη θάλασσα και να θεωρείς ότι ανέβασες τη στάθμη.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως εξαπλώνεται συνεχώς. Πως υπάρχουν πολλοί που έχουν ενημερωθεί πρόσφατα για την ύπαρξη και τα πλεονεκτήματά του. Που ίσως είναι διστακτικοί ακόμα, αλλά έτοιμοι να εισέλθουν στον χώρο, μόλις αρχίσουν οι συνθήκες να ευνοούν κάτι τέτοιο.

Όποιος ή όποιοι και να κρύβονται πίσω από το ψευδώνυμο Satοshi Nakamoto, στις 9 σελίδες που δημοσίευσαν ανώνυμα, έθεσαν τις βάσεις για να λειτουργήσει ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο. Που είναι απρόσβλητος στους hackers. Που δεν μπορούν να αλλοιωθούν τα δεδομένα του από δολιοφθορά ή αμέλεια. Που δεν έχει σταματήσει εδώ και 10 χρόνια ούτε για δευτερόλεπτο. Ένα σύστημα που έχει βαλθεί να ανατρέψει τον παγκόσμιο νομισματικό και οικονομικό τρόπο οργάνωσης. Ειρηνικά!

Η αγορά σήμερα

Απογοήτευσε πολλούς ο όγκος συναλλαγών στα νέα futures του Bitcoin από την Bakkt. Κατά τις πρώτες επτά ημέρες, η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 5,8 εκατομμύρια δολάρια. Πολύ λιγότερα από τα 460 εκατομμύρια που έκαναν τα αντίστοιχα συμβόλαια της CME την πρώτη τους εβδομάδα ή τον εβδομαδιαίο όγκο των 700 εκατομμυρίων δολαρίων που κάνουν τώρα. Συνεπώς οι προσδοκίες για άμεση είσοδο των θεσμικών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων απομακρύνεται.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δεν είχαμε κάτι ιδιαίτερο. Το Bitcoin κινούνταν γύρω από την περιοχή των 8.000 δολαρίων. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στις 8.053 δολάρια ή 0,41% χαμηλότερα από την τιμή που βρισκόταν την ίδια ώρα χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v