Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Buffett κάνει λάθος για το Bitcoin

Ορθό το σκεπτικό του διάσημου γκουρού να μην επενδύει ποτέ σε κάτι που δεν καταλαβαίνει. Ομως με την ίδια λογική, πρέπει να μην το κατακρίνει. Αλλωστε, σε θέματα τεχνολογίας, μόνο διορατικός δεν έχει αποδειχθεί...

Γιατί ο Buffett κάνει λάθος για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνάντησε το Bitcoin ήταν η εχθρική αντιμετώπιση από διάσημους και επιτυχημένους επενδυτές, όπως ο Warren Buffett, ο Charlie Munger, ο Bill Gates. Δεν μπορεί παρά να βάλει σε σκέψεις τους νουνεχείς. Είναι όλοι τους λάθος;

Η ερώτηση απαντιέται με μια άλλη ερώτηση. Ποιος το αποκλείει να κάνουν λάθος; Κανείς δεν έχει δίκιο πάντοτε και για τα πάντα. Μπορεί να είναι πολύ καλοί, οι κορυφαίοι στον χώρο τους, όμως οι συνθήκες αλλάζουν. Η τεχνολογία εξελίσσεται, οι καταναλωτικές συμπεριφορές διαφοροποιούνται. Επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε πολλά θέματα έχουν προκαταλήψεις, όπως όλοι οι άνθρωποι. Είναι δύσκολο να πειστείς για κάτι, όταν αυτό δεν σε συμφέρει. Όταν έχεις επενδύσει χρόνο και ενέργεια για να πείσεις τον εαυτό σου για κάτι, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αμφισβήτηση.

Ας πάρουμε την περίπτωση του Warren Buffett. Κανείς στα σοβαρά δεν μπορεί να αμφιβάλλει για τον επενδυτικό τρόπο σκέψης του. Σίγουρα όχι εγώ, που ομολογώ πως έχει επηρεάσει, αν όχι καθορίσει, τη νοοτροπία μου.

Ένα από τα πράγματα που έχει υποστηρίξει εδώ και χρόνια (και το οποίο πιστεύω), είναι να μένεις μέσα στο κέντρο ικανοτήτων και δεξιοτήτων σου. Ωστόσο, εκείνος είναι φανερό πως δεν το τήρησε.

Σε ολόκληρη την επενδυτική του καριέρα, ο κλάδος της τεχνολογίας δεν συμπεριλαμβάνεται στο κύκλο των ικανοτήτων του. Στα ζητήματα της νέας τεχνολογίας, ο Buffett δεν έχει αποδειχθεί καθόλου διορατικός. 

Η μόνη τεχνολογική εταιρεία της οποίας κατείχε μετοχές από παλιά ήταν η IBM. Την Apple την αγόρασε σχετικά πρόσφατα, στη δεκαπλάσια τιμή από την οποία την έχει αποκτήσει ο μέσος επενδυτής. Ακόμα και σήμερα δεν έχει ούτε μία μετοχή της Google, ενώ την Amazon την είχε απορρίψει. Όπως ομολόγησε ο ίδιος, δεν μπορούσε να κατανοήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Κι όπως έχει αναφέρει σε μια από τις πλέον διάσημες φράσεις του, δεν επενδύει ποτέ σε κάτι που δεν καταλαβαίνει.

Το σκεπτικό να μην επενδύεις σε κάτι που δεν καταλαβαίνεις, είναι σωστό. Όμως με την ίδια λογική πρέπει να μην κατακρίνεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις. Δεν είναι δίκαιο αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, παρ' όλα αυτά να το δυσφημείς.

Η καθολική άρνησή του να συμμετάσχει στις εταιρείες που αποτελούσαν την αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης, είχε το τίμημά της. Λίγα χρόνια αργότερα, οι κορυφαίες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως ήταν της νέας τεχνολογίας. Οι Google, Apple, Amazon, Microsoft και Facebook εκτόπισαν από την πρωτοκαθεδρία παραδοσιακούς βιομηχανικούς κολοσσούς, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και πετρελαϊκούς γίγαντες. Πρόσφατα παραδέχτηκε ότι αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές της Amazon. Πότε; Όταν είχε φτάσει 100 φορές παραπάνω από τότε που δεν του… άρεσε.

Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα. Σε δαγκώνει όταν επιμένεις να την αγνοείς. Πριν από 5 χρόνια ακριβώς, οι μετοχές της Berkshire Hathaway είχαν 150 δολάρια. Σήμερα έχουν 205. Κέρδος 36,5%. Αν είχαμε επενδύσει στο Bitcoin την ίδια ημερομηνία, θα το είχαμε αγοράσει στα 300 δολάρια. Σήμερα έχει 8.100. Κέρδος 2.700%. Αν είχαμε ακολουθήσει τα αντίθετα από τις προτροπές του, θα είχαμε κερδίσει 74 φορές περισσότερα.

Επειδή μόνο χαζός δεν είναι ο Buffett, τι φταίει και δυσκολεύεται να αντιληφθεί τη δυναμική και τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας; Η προφανής απάντηση είναι η ηλικία. Το 2000, όταν το Internet είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, ο Buffett ήταν ήδη 70 ετών.

Για τον ίδιο λόγο εμφανίζεται τώρα αρνητικός για το Bitcoin. Η διείσδυση των κρυπτονομισμάτων είναι πάνω από όλα θέμα δημογραφικό, όπως αποδεικνύεται από τις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εδώ βρίσκεται ένα καθοριστικό στοιχείο, που θα κρίνει την ταχύτητα αποδοχής του Bitcoin.

Οι νεότεροι, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών στα crypto, δεν είναι η οικονομικά ισχυρή γενιά. Ο πλούτος ακόμα βρίσκεται στα χέρια των μεγαλύτερων σε ηλικία, τουλάχιστον προς το παρόν. Κι οι παλαιότερες γενιές είτε έχουν συμφέροντα είτε εμπιστεύονται περισσότερο το συμβατικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι εύκολο να αλλάξει γνώμη ο Buffett; Δεν είναι απίθανο. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που αλλάζει άποψη, όπως στο παράδειγμα της Apple και της Amazon, που αναφέραμε πρωτύτερα. Ίσως όμως τότε να είναι αργά.

Οι αναλυτές χρησιμοποιούν τη στατιστική όπως οι μεθυσμένοι τα φανάρια. Περισσότερο για να στηρίζονται παρά να διαφωτίζονται. Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι παραπονιούνται πως οι παλιοί κανόνες δεν λειτουργούν πια. Το σημερινό οικονομικό σύστημα δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν.

Σε όλους τους τομείς της γνώσης έχουν γίνει άλματα. Σχεδόν το 90% των επιστημόνων που έζησαν ποτέ βρίσκονται σήμερα εν ζωή. Αν αυτός ο ρυθμός προόδου, που διαρκεί από την εποχή του Νεύτωνα, συνεχιστεί στα επόμενα 200 χρόνια, κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί στον πλανήτη θα είναι επιστήμονας. Καθώς και κάθε άλογο, αγελάδα, σκυλί και μουλάρι.

Όποιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νέες ιδέες πάνω στην οικονομία, ας το ξανασκεφτεί καλύτερα. Οι αλλαγές όχι μόνο συντελούνται αλλά είναι και δομικές.

 

 

* Η Greek Cryptocurrency Community σε συνεργασία με το Decentralized, αποφάσισε να προσφέρει δύο δωρεάν εισιτήρια με κλήρωση. Για να μπορέσετε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό απλά συμπληρώστε την φόρμα και ολοκληρώστε τα βήματα όπως υποδεικνύουν οι οδηγίες.

Επιτρέπεται οι νικητές να μεταβιβάσουν τα εισιτήρια τους σε κάποιο πρόσωπο που επιθυμούν, αλλά δεν επιτρέπεται η μεταπώληση. Καλή τύχη!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v