Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μαθήματα από τη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

Η μηνιαία συσσώρευση του Bitcoin και η κάθετη πτώση που τη διαδέχτηκε. Πώς το κρυπτονόμισμα έμεινε «πιστό» στις αρχές της τεχνικής ανάλυσης. Η εικόνα στο Ethereum και ο ρόλος του Bakkt.

Τα μαθήματα από τη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά τη συσσώρευση ενός ολόκληρου μήνα, το Bitcoin αποφάσισε επιτέλους χθες να κάνει κίνηση. Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως κινείται με το μοιρογνωμόνιο! Σταμάτησε την απότομη διόρθωση ακριβώς στην κίτρινη γραμμή που είχαμε ορίσει ως στήριξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται με τόση ακρίβεια, αλλά δεν παύει να συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει ως προς το πόσο όμορφα κινείται από άποψη τεχνικής ανάλυσης.

Όντως δεν αποτέλεσε έκπληξη η υποχώρηση. Το είχαμε επισημάνει μία εβδομάδα πριν. Από τότε που έπεσε από 9.650 δολάρια στις 24 Σεπτεμβρίου, το Bitcoin χτύπησε τη ζώνη των 7.800 δολαρίων (πορτοκαλί γραμμή) σε 8 διαφορετικές περιπτώσεις. Κράτησε σε όλες, εκτός από τη χθεσινή. Η 9η ήταν και η φαρμακερή.

Από ό,τι διαπιστώνουμε, όλα ξεκίνησαν από μια εντολή αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο ανταλλακτήριο του Bitstamp (από εκεί είναι το παραπάνω 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin). Το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο έχει ειδικό βάρος, καθώς μαζί με τα Coinbase, Kraken και itBit, διαμορφώνουν την υποκείμενη τιμή, βάσει της οποίας διαπραγματεύονται τα futures στο CME.

Η εικόνα από το 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων ήταν ακόμα πιο αξιόπιστη τεχνικά. Στις 20 του Οκτώβρη, πριν 3 ημέρες, πάλι διέσπασε πτωτικά τη λευκή κάτω γραμμή της συσσώρευσης, αλλά κατάφερε να επανέλθει αμέσως. Ο συναγερμός έληξε τότε, όμως χθες ήχησε και πάλι, αυτή τη φορά πιο δυνατά. Η αιτία ήταν η αδυναμία να επανέλθει και πάλι πάνω από τη γραμμή (λευκό βελάκι). Η στήριξη μετατράπηκε σε αντίσταση. Με αυτό ως δεδομένο, η κατάρρευση της τιμής ήταν παραπάνω από πιθανή.

Το επόμενο διάγραμμα που θα δούμε αφορά το Ethereum, το δεύτερο σε σπουδαιότητα και κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα. Όπως βλέπουμε, κράτησε η στήριξη γύρω από τα 155 δολάρια (κίτρινη οριζόντια γραμμή). Ελπιδοφόρο ότι αντέδρασε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Αν όμως τη διαπεράσει τελικά, τότε οι πιθανότητες για σημαντικές απώλειες αυξάνονται.

Κερδισμένοι χθες δεν ήταν μόνο όσοι είχαν σορτάρει. Υπάρχει και κάποιος που ωφελήθηκε από τη χθεσινή υποχώρηση. Ο λόγος για την Bakkt, την πλατφόρμα για τα νέα futures του Bitcoin, όπου η αποδοχή τους ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Όπως βλέπουμε, εκτοξεύτηκε το ενδιαφέρον.

 

Με δεδομένο ότι η Bakkt απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές, η χθεσινή εκτόξευση του τζίρου έχει δύο ερμηνείες. Η πρώτη είναι πως η χθεσινή διόρθωση ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης από πλευράς κάποιων θεσμικών για να αγοράσουν φτηνά. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όταν λέμε παρέμβαση, εννοούμε υπάρχουν υποψίες για χειραγώγηση της αγοράς.

Η άλλη ερμηνεία είναι πως σε αυτή την τιμή οι θεσμικοί αρχίζουν και θεωρούν το Bitcoin ως ευκαιρία για αγορά. Κάποιοι μάλιστα το προχωράνε ένα βήμα παραπέρα. Θεωρούν πως τιμή κοντά στο επίπεδο των 6.000-7.000 δολαρίων φαντάζει ως αγοραστική ευκαιρία που δεν πρόκειται να ξαναβρούμε. Όπως κάποτε βλέπαμε το Bitcoin στα 100 ή τα 1.000 δολάρια.

Οι τελευταίοι μήνες αποδεικνύονται εφιαλτικοί για τους ευκαιριακούς επενδυτές που εισήλθαν το τελευταίο διάστημα στον χώρο. Έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται γιατί μπλέξανε με τα κρυπτονομίσματα. Πονοκέφαλος είναι. Γιατί δεν κάθισαν εκεί που ξέρανε, στα συμβατικά νομίσματα. Εκεί έχουν αναλάβει οι ειδικοί, που ξέρουν τι να κάνουν.

Σίγουρα ξέρουν; Σίγουρα δεν υπάρχει κίνδυνος; Τότε γιατί η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι αυξάνει το διαθέσιμο ποσό στα repos σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα από τα 75 που ήταν μέχρι χθες; Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο λόγος που προέβησαν σε αυτή την αύξηση. Ωστόσο πριν από μόλις μία ημέρα η ΚΤ είχε εγχύσει στο τραπεζικό σύστημα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρείχε στις τράπεζες μετρητά λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα.

Περιμένετε να μας πει καμία ΚΤ ότι επίκειται κάτι άσχημο; Τσάμπα περιμένετε. Δεν είναι αυτή η δουλειά της. Δουλειά της είναι να μας καθησυχάζει ότι όλα πάνε καλά ή τουλάχιστον ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2008, λίγο πριν σκάσει η LB, είχε δηλώσει επίσημα ο τότε διοικητής της FED ότι δεν προβλέπει ύφεση. Ύφεση, όχι κρίση!

Το Bitcoin (ή ο χρυσός) δεν χρησιμεύει μόνο για να γίνουμε πλούσιοι, αλλά για να μας προστατέψει ώστε να μη γίνουμε φτωχοί. Δείτε το ως ασφάλεια. Ακόμα και αν έχετε τις αμφιβολίες σας, δείτε το σαν να δίνετε κάποια χρήματα για να ασφαλίσετε το σπίτι ή το αυτοκίνητό σας.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v