Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το επόμενο νόμισμα τύπου Libra θα είναι επικίνδυνο

Το Πεκίνο δηλώνει έτοιμο να δημιουργήσει κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με το γουάν. Το ίδιο λένε Ινδία και Καναδάς. Γιατί προβληματίζει μια τέτοια προοπτική.

Γιατί το επόμενο νόμισμα τύπου Libra θα είναι επικίνδυνο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Και ενώ η προσοχή προχθές ήταν στραμμένη στις διακυμάνσεις των τιμών, οι εξελίξεις στον χώρο του Libra παίρνουν σημαντικές διαστάσεις, που ίσως διαμορφώσουν το μέλλον στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Η πρώτη σχετική είδηση είχε έρθει από τη Ρωσία. Ο Dmitry Peskov, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Vladimir Putin σε θέματα IT, απείλησε πως θα απαγορεύσουν εντελώς το Facebook στη χώρα του, αν τολμήσει να λειτουργήσει το Libra στην επικράτειά τους. Πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην είσοδο του Libra στα «χωράφια» τους, αλλά τόσο σαφή αντίδραση με μέτρα εναντίον του ίδιου του Facebook πρώτη φορά υπήρξε. Η αντίδραση της Ρωσίας ουσιαστικά εξαφάνισε έστω και τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν απομείνει για να προχωρήσει το Libra, τουλάχιστον στη μορφή που το οραματίστηκαν οι εμπνευστές του.

Η δεύτερη είδηση προήλθε από τον David Marcus, τον επικεφαλής του τμήματος blockchain στο Facebook. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως το Libra πιθανόν να αλλάξει πορεία. Αντί να έχει κάλυψη ενός καλαθιού νομισμάτων, θα δημιουργήσει διαφορετικά stable coins, ειδικά για κάθε κράτος. Θα δημιουργήσει δηλαδή ένα stable coin για το δολάριο, ένα για το ευρώ, ένα για τη στερλίνα κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα λύσει το εμπόδιο της συμμόρφωσης με τους εκάστοτε τοπικούς κανονισμούς. Με άλλα λόγια, κάθε ξεχωριστό νόμισμα θα έχει τον «κλώνο» του σε ένα τύπου Libra!

Η πιο σημαντική στιγμή όμως προήλθε από τον ίδιο τον Mark Zuckerberg, ο οποίος κατέθετε επί 6 ώρες προχθές στην επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ. Δεν αναφερόμαστε στη δήλωση ότι το Facebook θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στο Libra, εάν δεν λάβει την κατάλληλη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Δηλαδή το Facebook να εγκαταλείψει την Ένωση του Libra!

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αυτό ήταν αναμενόμενο. Αυτό που μάλλον δεν περίμεναν να ακούσουν οι γερουσιαστές ήταν όταν ο Mark πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντάς τους πως αν δεν συνεργαστούν μαζί του να δημιουργήσουν ένα αναβαθμισμένο τεχνολογικά δολάριο, θα τους ξεπεράσει η Κίνα που ετοιμάζεται να προχωρήσει με το δικό της ψηφιακό και «έξυπνο» νόμισμα. Και τότε ποιος ξέρει τι ανατροπές θα συμβούν. Ίσως τα κράτη προτιμήσουν το κινέζικο «libra» ως αποθετικό νόμισμα.

Δεν φαίνεται να υπερβάλλει ο Mark. Πράγματι, έχουμε μπει σε μια κούρσα ταχύτητας. Η Κίνα φιλοδοξεί να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο του Libra, που να είναι συνδεδεμένο με το γουάν. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας δήλωσε πως έχει παρόμοια σχέδια. Το ίδιο και του Καναδά. Να δημιουργήσουν ένα εξελιγμένο τεχνολογικά stable coin, που να συνδέεται με το εθνικό τους νόμισμα.

Εμείς οι απλοί πολίτες; Πού βρισκόμαστε σε όλα αυτά; Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη; Δεν μας συμφέρει τα κράτη και οι μεγάλες εταιρείες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους να μας προσφέρουν τεχνολογικά προηγμένα συστήματα πληρωμών;

Μόνο υπό προϋποθέσεις. Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη. Έχει κοινωνικές επιπτώσεις, βαραίνει πολιτικά. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις σχέσεις εξουσίας, θα υπάρξει σύγκρουση για το ποιος θα την ελέγχει. Το blockchain και τα crypto δεν είναι μια στατική τεχνολογία. Συνεχώς εξελίσσεται. Παρά τα μεμονωμένα άλματα, αυξάνεται σταθερά. Αλλά το νέο δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλύτερο.

Πρόκειται για μια απρόβλεπτη εξέλιξη, μια πιθανή δυστοπία, αν σκεφτούμε δύο κυρίως δεδομένα. Το πρώτο είναι πως το κρυπτονόμισμα δεν είναι απλό χρήμα. Είναι χρήμα με προγραμματισμό. Το δεύτερο είναι πως η τεχνολογία επεξεργασίας πληροφοριών έχει εξελιχθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Οι εταιρείες πληροφορικής γνωρίζουν πλέον πολλά για εμάς.

Πριν από λίγα χρόνια, αν είχες όλα τα δεδομένα των καταναλωτών, δεν μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα. Τώρα είναι διαφορετικά, έχουν ανέβει επίπεδο.

Για παράδειγμα στην Κίνα, πάνω από το 90% των πληρωμών γίνεται μέσω τηλεφώνου. Είναι πιο εξελιγμένοι σε αυτό το θέμα σε σχέση με τη Δύση. Όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται σε κάποια βάση δεδομένων. Αν αποφασίσει αύριο η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα δεδομένα και να αποκλείσει μια κατηγορία πολιτών που δεν της αρέσουν τα χαρακτηριστικά τους, επειδή είναι για παράδειγμα αντικαθεστωτικοί ή γκέι ή οτιδήποτε, μπορεί να τους αποκλείσουν από το σύστημα. Μέχρι και να τους εξαφανίσουν τα χρήματα θα μπορούν, με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις θα αποτελούν βραδυκίνητη, αναχρονιστική διαδικασία.

Όπως καταλαβαίνουμε, αυτή η ισχύς μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη σε ένα νομισματικό σύστημα κεντρικά ελεγχόμενο. Συνεπώς η ανάγκη για αποκεντρωμένα συστήματα τύπου Bitcoin θα γίνει όλο και πιο έντονη στο επόμενο διάστημα. Η όμορφη υπόσχεση των crypto είναι πως προωθεί τη χρηματοοικονομική ελευθερία. Δίνει τη δύναμη στον λαό, όχι στην εξουσία. Την παίρνει από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Ουτοπία; Όχι και τόσο. Πλέον υπάρχει η τεχνολογία για αυτή τη μετάβαση. Η δυνατότητα να γίνει πιο δημοκρατικό το νομισματικό σύστημα.

Το δίκτυο του Bitcoin υποστηρίζει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες προγραμματιστές δουλεύουν εθελοντικά για να το βελτιώσουν. Δεν έχει κάποια εταιρεία από πίσω. Δεν υπάρχει διοίκηση, κάπου να σταλεί ένα e-mail. Δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος να τον καλέσουν σε ακρόαση. Να του επιβάλουν απαγορεύσεις και περιορισμούς, είτε δωροδοκώντας τον είτε εκβιάζοντάς τον. Κανείς δεν κερδίζει από αυτό εκτός από τους χρήστες του. Για αυτό αναφέρουμε συχνά ότι το Bitcoin είναι σαν το Internet. Όσο παραμένει ανοικτό, τόσο θα υπάρχουν εταιρείες που καινοτομούν πάνω στην ψηφιακή οικονομία.

Φυσικά έχει πολέμιους. Αν τα κρυπτονομίσματα επιτύχουν, σημαίνει πως το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο θα έχει αποτύχει. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Θα διαταράξει το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Πρόκειται για την πρώτη ειρηνική παγκόσμια επανάσταση, που διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα στους πολίτες και λιγότερα στην εξουσία.

Η αγορά σήμερα

Με το που ακούμπησε την κίτρινη καθοδική γραμμή, το Bitcoin φαίνεται να αντιδράει. Πλέον κρίσιμο σημείο το επίπεδο των 7.800 δολαρίων, που από στήριξη έχει μετατραπεί σε αντίσταση.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v