Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Bakkt αλλάζει όσα ξέρουμε για τα κρυπτονομίσματα

H σημασία που έχουν τα futures της Bakkt για την αγορά crypto, τα σινιάλα από την αύξηση των συναλλαγών και τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρείας. Πώς κινείται σήμερα η αγορά.

Η Bakkt αλλάζει όσα ξέρουμε για τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τις τελευταίες ημέρες είναι παραπάνω από εμφανές πως κάτι αλλάζει στη διαπραγμάτευση των νέων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) από την Bakkt. Ο τζίρος τους έχει εκτοξευτεί σε σχέση με τις πρώτες ημέρες, φτάνοντας το ρεκόρ των 1.156 futures.

Είναι αυτό το νούμερο σημαντικό; Σε καμία περίπτωση. Ο αριθμός τους παραμένει απογοητευτικός σε σχέση με το σύνολο των συμβολαίων, αν τον συγκρίνουμε για παράδειγμα με την Bitmax, όπου διαπραγματεύονται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες. Σαν νούμερο συμβολαίων λοιπόν είναι μάλλον ασήμαντο. Γιατί λοιπόν μας ενδιαφέρει και ασχολούμαστε ειδικά με την Bakkt; Ο ένας λόγος είναι πως επειδή απευθύνεται στους θεσμικούς επενδυτές, όχι τόσο για ιδιώτες. Έτσι μπορούμε να έχουμε εικόνα γύρω από το πόσο το Bitcoin απολαμβάνει της αποδοχής τους.

Ο σημαντικότερος όμως λόγος που παρακολουθούμε από κοντά την Bakkt είναι πως οι φιλοδοξίες της δεν περιορίζονται στα futures. Τα σχέδιά τους είναι πολύ μεγαλύτερα. Στόχος αποτελεί να ηγηθεί στον αναδυόμενο χώρο της ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων την επόμενη διετία. Έχοντας αναγνωρίσει την τεράστια ευκαιρία, σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια ευρεία όσο και εξελιγμένη τεχνολογικά υποδομή. Να δημιουργήσουν καινοτομίες έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τη δυναμική του χώρου. Να πετύχουν τη διασύνδεση των εμπόρων, των καταναλωτών και των θεσμικών ιδρυμάτων.

Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, το όραμά τους αποτελεί μια ενοποιημένη πλατφόρμα, η οποία θα περιλαμβάνει την αποθήκευση και διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ψηφιακά πορτοφόλια, την επεξεργασία συναλλαγών και την αποδοχή πληρωμών, τη διαπραγμάτευση, την ανταλλαγή, τη μεταβίβαση, τις πληρωμές. Τα πάντα! Να αλληλεπιδρούν όλοι με όλους, με τρόπους που ακόμα δεν έχουν εξεταστεί.

Τα κρυπτονομίσματα θα επιτύχουν ευρεία αποδοχή μόνο όταν οι καταναλωτές νιώσουν τόση οικειότητα, ώστε να μη σκέφτονται την τεχνολογία που τα υποστηρίζει. Όπως δεν μας απασχολεί όταν κάθε φορά που ανεβαίνουμε στα αεροπλάνα, πώς γίνεται να πετάνε τόσοι τόνοι σίδερο στον αέρα. Μας ενδιαφέρει η μηχανική; Καθόλου. Μας αρκεί ότι ξέρουμε πως πετάνε. Πώς δουλεύει το Internet ή το e-mail; Κανείς δεν γνωρίζει εκτός από τους προγραμματιστές. Όμως κανείς δεν αμφιβάλλει πως δουλεύουν.

Ωραίος ακούγεται στη θεωρία ο στόχος, αλλά εξαιρετικά πολύπλοκος στην πράξη. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως η Bakkt δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Ανήκει στην Intercontinental Exchange (ICE), η οποία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και έχει μετόχους γνωστές εταιρείες, όπως η Microsoft.

Όπως έχουμε αναφέρει, τα future της Bakkt θα έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Η διαπραγμάτευσή τους θα γίνεται σε δολάρια, αλλά ο διακανονισμός θα γίνεται σε Bitcoin. Στη λήξη τους θα παραδίδουν «φυσικά» Bitcoin. Φέρνει το Bitcoin κοντά σε ένα ακόμα πιο διευρυμένο κοινό. Το κοινό με τις πιο βαθιές τσέπες. Τους προσφέρει διαφάνεια και ασφάλεια σε ένα πιστοποιημένο χρηματιστήριο. Αν εξαιρέσεις ειδικού τύπου hedge funds, οι μεγάλοι παίκτες από τον νόμο υποχρεούνται να επενδύουν μόνο σε ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Πώς θα γίνουν όλα αυτά τα θαυμαστά που μας υπόσχονται; Μια ιδέα θα πάρουμε το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Θα ξεκινήσει μια πλατφόρμα καταναλωτικών εφαρμογών και μια εμπορική πύλη, εύκολη στον χειρισμό για τους καταναλωτές, όπου θα μπορούν να συναλλάσσονται ή να την παρακολουθούν.

Ο πρώτος μεγάλος τους συνεργάτης που θα προωθήσει την πλατφόρμα θα είναι η Starbucks, με τα σχεδόν 30.000 σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο. Έχει τη σημασία του πως πριν από ένα χρόνο ακριβώς, συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2018, η Starbucks έβγαλε ανακοίνωση όπου εξηγούσε ότι παρόλη τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί στα social media, δεν σκοπεύει να δέχεται Bitcoin. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, βλέπουμε να αλλάζει γνώμη. Γιατί; Επειδή οι συνθήκες μεταβάλλονται με ταχύ ρυθμό και πλέον έχουν ωριμάσει για αυτό το βήμα.

(Οι τιμές είναι σε ευρώ από το ανταλλακτήριο της Coinbase)

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v