Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα crypto, οι δηλώσεις και η ουσία

Η διαφαινόμενη αποτυχία του Facebook με το Libra και η «έξυπνη» προσέγγιση του Twitter. Η ανάγκη για ένα παγκόσμιο νόμισμα στο διαδίκτυο και η προσέγγιση της υποστήριξης του κορυφαίου παίκτη.

Τα crypto, οι δηλώσεις και η ουσία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το πόσο ρευστά είναι ακόμα τα πράγματα στον χώρο του blockchain αποδεικνύεται από την αντίδραση των τεχνολογικών γιγάντων και των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν προς όφελός τους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανίσει κάποια εφαρμογή που να ταράξει τα νερά. Η Facebook πήγε να κάνει δυναμική είσοδο με το Libra, το οποίο όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οδεύει προς μια παταγώδη, μια ταπεινωτική αποτυχία.

Αυτός που έχει πιάσει το θέμα από μια διαφορετική οπτική είναι ο CEO του Twitter, ο Jack Dorsey. Από την αρχή συνειδητοποίησε πως δεν υπάρχει λόγος να φτιάξεις κάτι ανταγωνιστικό του Bitcoin. Η καλύτερη τακτική είναι να το ενισχύσεις, να συμπλέεις μαζί του και να επωφεληθείς από τη διείσδυσή του. Γιατί; Επειδή είναι ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στο οικοσύστημα.

Κύρια αιχμή του δόρατος όσον αφορά τον κόσμο των crypto αποτέλεσε η Square, εταιρεία FinTech που διευθύνει ο Dorsey. Εδώ και ένα χρόνο, έχει προσλάβει προγραμματιστές, οι οποίοι αν και υπάλληλοι της Square, απασχολούνται με την ανάπτυξη ανοικτών εφαρμογών πάνω στο Bitcoin. Με άλλα λόγια, πληρώνονται για να παράγουν κάτι το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί ο καθένας, δωρεάν!

Τόσο αλτρουιστής είναι ο Jack Dorsey; Δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι στη φωτιά. Μάλλον όμως είναι ειλικρινής όταν αναφέρει ότι πιστεύει πως τα χρήματα θα έπρεπε να είναι ελεύθερα, όπως το ίδιο το διαδίκτυο. Όπως έχει δηλώσει, «το Internet χρειάζεται ένα παγκόσμιο νόμισμα. Θα μας διευκολύνει, επιτρέποντάς μας να εξυπηρετούμε περισσότερους ανθρώπους, να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Δεν ξέρω αν θα είναι το Bitcoin, αλλά μοιάζει να είναι η ιδανικότερη επιλογή μέχρι σήμερα. Ήταν κάτι που γεννήθηκε στο Διαδίκτυο, αναπτύχθηκε στο Διαδίκτυο, δοκιμάστηκε στο Διαδίκτυο. Είναι το Διαδίκτυο».

Το σίγουρο είναι πως πιστεύει πολύ στο Bitcoin. Θεωρεί πως πρόκειται για το χρήμα του Internet με τη μορφή κρυπτογράφησης. Επιπλέον εδώ και αρκετό καιρό έχει αποκαλύψει πως αγοράζει σταθερά κάθε εβδομάδα Bitcoin. Ακολούθησε την πορεία του χρήματος, καθώς είναι η πιο σίγουρη λύση. Βρες τι κάνουν αυτοί που έχουν τις «βαθιές τσέπες». Τι κάνουν, όχι τι λένε. Ο Jack δεν υποστηρίζει απλώς το Bitcoin στα λόγια. Βάζει τα χρήματά του.

Από ό,τι λένε οι ειδικοί, είμαστε στην αυγή μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας, του blockchain, που φιλοδοξεί να ανατρέψει την καθημερινότητά μας. Πότε θα γίνει αυτό; Είναι πολύ νωρίς να πούμε, ακριβώς γιατί εντάσσεται στην κατηγορία των εκθετικών τεχνολογιών. Από ό,τι έχουμε δει να έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις, υποτιμήθηκε στην αρχή. Δεν είναι παράξενο. Για χιλιάδες χρόνια η εξέλιξη του ανθρώπου ήταν τοπική και γραμμική. Λίγες τεχνολογίες, όπως το Internet, είναι παγκόσμιες και εκθετικές.

Η αγορά σήμερα

Για να ρίξουμε μια ματιά στην αγορά. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin, κινείται σαν… το σαλιγκάρι. Σταθερά και υπάκουα πάνω στην κίτρινη γραμμή. Τι σημαίνει αυτό; Διστακτικότητα. Κάτι που αποδεικνύεται από τον όγκο συναλλαγών, ο οποίος έχει υποχωρήσει αισθητά.

Ο όγκος βέβαια είναι μια πονεμένη ιστορία στα κρυπτονομίσματα. Για διάφορους λόγους που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα, δεν θα πρέπει να κοιτάζουμε τις τιμές του όγκου που αναγράφονται στο coinmarketcap, αλλά να αθροίζουμε τον τζίρο που παρουσιάζουν τα 10 πιο αξιόπιστα ανταλλακτήρια. Εκεί λοιπόν το τελευταίο 24ωρο, μόλις που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια. Είναι αρκετό αυτό το ποσό; Όχι. Για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει αξιοπρεπές ενδιαφέρον από τους επενδυτές, θα πρέπει να βρεθεί ξανά πάνω από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ακόμα και το ένα δισ. να φτάσει, είναι σοβαρά μεγέθη αυτά; Είναι γεγονός πως η αγορά είναι ακόμα μικρή. Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα ατελείωτα τρισεκατομμύρια των συμβατικών νομισμάτων. Ελάχιστο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού έχει μάθει για την ύπαρξη του Bitcoin μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε. Ίσως το 1%, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.

Αυτό διαβάζεται και αλλιώς όμως. Ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Και επειδή η αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του και των χρηστών του αναμένεται να είναι εκθετική, τα επόμενα 10 χρόνια πιθανότατα θα το γνωρίζει το 10% ή το 20% ή παραπάνω. Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για ανάπτυξη.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v