Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν ανεβαίνει το Bitcoin

Aν καταγράφονται συνεχώς θετικές ειδήσεις και συναρπαστικές εξελίξεις για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, γιατί δεν βρίσκεται σε τροχιά ανόδου; Τα... σκαμπανεβάσματα, τα σενάρια και τα νέα δεδομένα.

Γιατί δεν ανεβαίνει το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η πορεία της τιμής του Bitcoin εξακολουθεί να μην παρουσιάζει ενδιαφέρον όλο τον Νοέμβριο. Σε ένα αργό, βαρετό τέμπο, διολισθαίνει έχοντας φτάσει τις 8.500 δολάρια, από τις 9.000 που ξεκίνησε ο μήνας. Εύλογη λοιπόν είναι η απορία: Αν όλα είναι αισιόδοξα, αν έχουμε συνέχεια θετικές ειδήσεις και συναρπαστικές εξελίξεις, γιατί δεν βρίσκεται σε τροχιά ανόδου; Αν όλοι βλέπουν τα πλεονεκτήματά του, γιατί δεν σπεύδουν να το αποκτήσουν;

Μόνο εμείς στο euro2day.gr και τι δεν έχουμε αναφέρει. Έχουμε παρουσιάσει το μαθηματικό μοντέλο που προβλέπει την άνοδό του σε αστρονομικά επίπεδα. Έχουμε αναλύσει με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας του και τα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα. Έχουμε εκθέσει ένα σωρό θετικά νέα και εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν την αποδοχή του Bitcoin από τους μεγάλους θεσμικούς.

Τι φταίει λοιπόν;

Κατ' αρχάς όλα αυτά που αναφέρουμε, δεν εμποδίζουν τα σκαμπανεβάσματα σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Καμία χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο δεν ανεβαίνει συνέχεια. Τα περισσότερα έχουν πιο μακροχρόνια επίδραση. Ας πάρουμε για παράδειγμα το μαθηματικό μοντέλο. Μπορεί να φαίνεται πειστική η αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς του Bitcoin και της σχέσης του με τον χρυσό στο παρελθόν, αλλά δεν προβλέπει άμεση άνοδο. Θεωρεί πως θα ανέβει τον επόμενο χρόνο, με βάση το μοτίβο που αποδεικνύει πώς κινείται η τιμή του.

Κατόπιν, ποιος σας είπε πως δεν έχει ανέβει; Παρά το γεγονός πως δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες του, η χρονιά μέχρι τώρα καταγράφει 230% άνοδο! Ξεκίνησε το 2019 από τις 3.690 δολάρια και σήμερα έχει 8.500. Ξέρετε πολλές μετοχές ή δείκτες ή εμπορεύματα που να έχουν τέτοιες αποδόσεις; Είναι θετικό αυτό;

Ξέρετε τι λένε στο ποδόσφαιρο; Η καλή ομάδα φαίνεται όταν κερδίζει ακόμα και στην κακή της ημέρα.
Όταν αναφερόμαστε στην είσοδο των θεσμικών επενδυτών στον χώρο των crypto, μη φαντάζεστε πως όλοι στη Wall Street διακατέχονται από κύματα ενθουσιασμού. Ακόμα μικρό ποσοστό από αυτούς που βρίσκονται στις παραδοσιακές αγορές καταλαβαίνουν το Bitcoin. Ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο. Οι περισσότεροι δεν ασχολούνται καν. Όσοι όμως το ψάχνουν σε βάθος, αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για ένα χώρο που αναπτύσσεται, που εκτιμάται όλο και περισσότερο. Που οι μακροοικονομικές δυνάμεις το ευνοούν.

Ακόμα και αν δεν έχουν πειστεί για τις δυνατότητές του, ακόμα και αν δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό για τις προοπτικές του, είναι δύσκολο να αρνηθούν την ιδιότητά του ως μη συσχετιζόμενου περιουσιακού στοιχείου. Ως διέξοδο στο πιεστικό πρόβλημα της αντιστάθμισης κινδύνου. Είναι το μοναδικό, τουλάχιστον σε αξία λόγου ρευστότητα, που έχει αυτή την ιδιότητα. Το Bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά έχει σπανιότητα. Δεν μπορεί να πληθωριστεί, ούτε επηρεάζεται από τα επιτόκια ή τις δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Γιατί δεν ασχολείται περισσότερος κόσμος από τώρα; Η απάντηση έχει να κάνει κατ' αρχάς με τη δυσκολία κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του Bitcoin και της παρέας του. Είναι γεγονός ότι έχει μια ιδιαιτερότητα, που τουλάχιστον στην αρχή είναι εμφανής. Είναι κάτι διαφορετικό με όσα ξέρανε για τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Και αυτό είναι αποτρεπτικό.

Αυτό μάς δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για εκτόξευση της τιμής του στο επόμενο bull run, στο οποίο οι πιο «παλιοί» θα έχουν το πλεονέκτημα, έναντι των πρωτάρηδων. Μην έχετε αμφιβολία πως θα μπούνε τελικά, θα παρασυρθούν καθώς θα αρχίσουν να αγοράζουν όλο και πιο πολλοί γύρω τους. Όταν κάνουν τριψήφιες αποδόσεις. Όταν αξιοσέβαστοι επενδυτές και ιδρύματα αρχίσουν να εμπλέκονται. Και αυτή τη φορά θα είναι πραγματικά μαζικό το κύμα. Το ερώτημα δεν θα είναι γιατί να πάρω Bitcoin, αλλά γιατί να μην έχω και εγώ στην κατοχή μου. Έτσι θα μπούνε και αυτοί, αλλά σε τι τιμή;

Σημαντικός παράγοντας είναι και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα τεκταινόμενα στη μακροοικονομία. Είναι χαζοί όσοι δεν ενδιαφέρονται; Η συντριπτική πλειοψηφία, όχι. Απλά αρέσκονται να ακολουθούν το πιο εύκολο μονοπάτι. Η κυριότερη δύναμη που κινεί τον κόσμο είναι η αδράνεια. Μπορεί να αντιλαμβάνονται, έστω και ενστικτωδώς, πως κάτι δεν πάει καλά με το οικονομικό σύστημα, αλλά έχουν μάθει να εμπιστεύονται τους «επάνω». Ή έστω την κοινωνική ομάδα όπου είναι ενταγμένοι, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Τη φράση «όλα θα πάνε καλά», όταν όλα δίπλα μας καταρρέουν, τη λέμε όταν ξεμένουμε από επιχειρήματα. Όταν δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε, αλλά έχουμε τη μεταφυσική πίστη ότι δεν θα συμβεί σε εμάς. Ύφεση είναι όταν χάνει τη δουλειά του ο γείτονάς σου. Κρίση είναι όταν χάνει τη δουλειά του ο αδελφός ή η γυναίκα σου. Όταν τη χάνεις εσύ, είναι κραχ.

Μας έχουν προσάψει ότι είμαστε θετικά προκατειλημμένοι γύρω από την τιμή του Bitcoin. Είναι γεγονός. Δεν αρνούμαστε την «κατηγορία». Δεν γίνεται χωρίς λόγο όμως. Επειδή παρακολουθούμε από κοντά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων και του blockchain γενικότερα, αντιλαμβανόμαστε τη δυναμική του χώρου. Τις κρυμμένες του δυνατότητες που αναδύονται με ταχύ ρυθμό. Είναι λογικό όταν τα θεμελιώδη μεγέθη αναπτύσσονται, όταν το περιβάλλον ευνοεί την άνθιση των καινοτομιών, να ακολουθεί και η τιμή σε βάθος χρόνου.

Τέλος, να αναφέρουμε πως μετά τον σάλο που ξέσπασε με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Τυνησίας να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό σύστημα με βάση το blockchain, αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω. Με χθεσινή της ανακοίνωση (https://www.bct.gov.tn/bct/siteprod/actualites.jsp?id=638&la=AN), η ΚΤ δήλωσε πως δεν βρίσκονται στη φάση των δοκιμών αλλά του προβληματισμού. Κάποιες φήμες λένε πως τους ασκήθηκαν πιέσεις, επειδή η ιδιωτική εταιρεία που τους βοήθησε να στήσουν το εγχείρημα ήταν από τη Ρωσία. Δυστυχώς, αυτό είναι το κακό με τις ΚΤ. Ενώ παίζουν τόσο αποφασιστικό ρόλο στη ζωή μας, κινούνται στο σκοτάδι.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v