Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριμπάουντ 16% για το Bitcoin

Αντέδρασε το κρυπτονόμισμα μετά την πτωτική πορεία του τελευταίου διαστήματος. Η τάση να ανεβαίνει γρηγορότερα απ’ όσο υποχωρεί και τα δεδομένα της τεχνικής ανάλυσης. Πώς κινείται σήμερα η αγορά crypto.

Ριμπάουντ 16% για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Θεαματικό ριμπάουντ από το Bitcoin είχαμε χθες το βράδυ, κατά 16%. Ανάλογα, αν όχι εντυπωσιακότερα ποσοστά, είχαμε για τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Για άλλη μια φορά είχαμε κίνηση από αυτές που ονομάζουμε by the book. Άψογη εφαρμογή απλών κανόνων τεχνικής ανάλυσης, με την ακρίβεια που περιγράφουν τα βιβλία.

Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα που χρησιμοποιούμε συνήθως, διέσπασε την κίτρινη οριζόντια γραμμή που οριοθετούσε την τιμή του προηγούμενου χαμηλού, κοντά στις 6.500 δολάρια. Για πόσο όμως; Για λίγα λεπτά! Όσο χρειαζόταν για να τρομάξουν οι traders που χρησιμοποιούσαν αυτή την τιμή για stop loss. Αριστοτεχνικό!

Ακολούθησε μια δυναμική ανοδική πορεία, η οποία σταμάτησε ακριβώς στην πράσινη γραμμή τάσης που σχηματίζεται αν ενώσουμε τα προηγούμενα υψηλά. Θα ήταν απίθανο να διασπάσει με την πρώτη προσπάθεια ένα τόσο ισχυρό επίπεδο αντίστασης. Το θέμα είναι όμως πως όταν το σπάσει, σε μια επόμενη προσπάθεια, οι 8.000 δολάρια όπου βρίσκεται το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης, είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος, που μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα. Εξάλλου, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που έχουμε δημοσιεύσει, θα έπρεπε η τιμή να ήταν κοντά στις 8.800 δολάρια. Κάτω από εκεί, θεωρείται υποτιμημένο το Bitcoin, σύμφωνα πάντα με το μοντέλο.

Όπως έχουμε εξηγήσει και άλλες φορές, το Bitcoin έχει την ιδιαιτερότητα να ανεβαίνει πιο απότομα από όσο πέφτει, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παραδοσιακές χρηματιστηριακές αξίες που «κατεβαίνουν με τον ανελκυστήρα και ανεβαίνουν με τις σκάλες». Αφιερωμένο στο χαρακτηριστικό του να εκτοξεύεται συχνά, κυκλοφόρησε το παρακάτω σκίτσο στο Twitter από τον χρήστη Rhythm.

Κάποιοι αποθαρρύνονται από την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την τιμή του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων. Άλλοι βέβαια ενθαρρύνονται, καθώς προσβλέπουν σε αυτή τη δυνατότητα γρήγορων κερδών. Όμως όσον αφορά τις διακυμάνσεις, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από μια μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με δύο σημαντικές διαφορές: Η μία είναι πως το Bitcoin είναι μια διεθνής χρηματιστηριακή αξία. Στη χειρότερή του ημέρα, κάνει πολλαπλάσιο τζίρο από ολόκληρο το ΧΑ. Δεν απευθύνεται σε ένα περιορισμένο γεωγραφικά επενδυτικό κοινό. Όπου και να είσαι σε όλο τον πλανήτη, μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις από το κινητό σου.

Η άλλη διαφορά έχει να κάνει με τις προοπτικές. Καμία μετοχή, ακόμα και στο πιο ακραία αισιόδοξο σενάριο, δεν προβλέπεται να ανέβει δεκάδες φορές από την τιμή που έχει σήμερα. Το Bitcoin, ναι. Ναι, αλλά μπορεί να μηδενίσει, ισχυρίζονται ορισμένοι. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το Bitcoin έχει τις ιδιότητες -και- των εμπορευμάτων.

Όπως δεν μπορεί να μηδενίσει η αξία του πετρελαίου, όσο ακόμα κι ένας άνθρωπος στον κόσμο το χρησιμοποιεί, έτσι και αυτό. Όσο υπάρχουν έστω και δύο συναλλασσόμενοι, θα έχει αξία. Αντίθετα, μπορούν να μηδενίσουν πολύ πιο εύκολα οι μετοχές στο ΧΑ. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, από τις 648 εταιρείες που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο από την έναρξη της λειτουργίας του έως και σήμερα, μόλις οι 174 (26,85% του συνόλου) εξακολουθούν να είναι εισηγμένες σ’ αυτό.

Θα πείτε, το Bitcoin δεν είναι μετοχή, είναι νόμισμα. Λάθος. Το Bitcoin είναι μια κατηγορία από μόνο του. Έχει χαρακτηριστικά από τις μετοχές, τα νομίσματα, τα εμπορεύματα. Σαν νόμισμα μάλιστα, είναι το πιο σταθερό και το πιο προβλεπόμενο στον κόσμο. Όχι όσον αφορά την τιμή, αλλά όσον αφορά την προσφορά χρήματος, όπως τη γνωρίζουμε με ακρίβεια, σε βάθος πολλών δεκαετιών. Πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ. Ο κώδικάς του είναι ανοικτός, μπορείς να τον ελέγξει ο καθένας. Κανένα άλλο νομισματικό σύστημα στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο τελειότητας. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε από τώρα πως μέχρι το 2036 θα έχουν δημιουργηθεί το 99% των νομισμάτων.

Το επιχείρημα ότι δεν χρησιμοποιείται για τις καθημερινές συναλλαγές (ακόμα) δεν είναι ισχυρό. Ούτε ο χρυσός χρησιμοποιείται και όμως η συνολική του αξία είναι 8 τρισεκατομμύρια δολάρια! Το Bitcoin δεν είναι για να αγοράζεις ψωμί στον φούρνο. Χρησιμεύει ως άμυνα στην αυθαιρεσία ή την ανικανότητα ή την κατάχρηση της εξουσίας. Πρόκειται για το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορούν να κατάσχουν ή να παρεμποδίσουν να συναλλάσσεται μεταξύ οποιωνδήποτε το επιθυμούν σε όλο τον κόσμο.
Αν σας κούρασε που το Bitcoin διαπραγματεύεται εδώ και λίγους μήνες στη ζώνη των 6.500 με 8.500 δολαρίων, θυμηθείτε τον (άπιστο) Θωμά. Ο Thomas, το 2011, δημοσίευσε ένα tweet που έγραφε ότι το Bitcoin έχει κολλήσει στα 14 δολάρια. «Βαρέθηκα να περιμένω για την άνοδο. Παίρνω τη χασούρα μου και ρευστοποιώ». Στα 14 δολάρια!

Τέλος, έχουμε μια πολύ θετική είδηση από τη Fidelity. Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός ξεκινάει υπηρεσίες θεματοφυλακής για κρυπτονομίσματα στην Ευρώπη! Συγκεκριμένα ανοίγει τα πρώτα της γραφεία στο Λονδίνο. Θυμίζουμε πως η Fidelity έχει ήδη πάρει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πριν από λίγες εβδομάδες.

Σεμινάρια

Για τον Δεκέμβριο έχουν εξαντληθεί όλες οι θέσεις. Θα ξεκινήσει νέος κύκλος από τον Ιανουάριο. Από σήμερα άνοιξε ξανά το https://www.media2day.gr/seminars, για να δηλώσετε συμμετοχή, επιλέγοντας ημερομηνία. Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη, σε ολιγομελή γκρουπ 7 ατόμων. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα συμβολικό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αν δεν προλάβετε να κλείσετε θέση και ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων ή είστε εκτός Αθηνών, παρακαλούμε στείλτε ένα e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v