Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bitcoin και τα σενάρια των ταύρων για… εξαψήφια τιμή

Σαφή βελτίωση της τεχνικής εικόνας καταγράφει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το κρυπτονόμισμα. Πού στηρίζονται κάποιοι επενδυτές που περιμένουν ένα απίστευτο ράλι την επόμενη διετία.

Το Bitcoin και τα σενάρια των ταύρων για… εξαψήφια τιμή

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Γιορτινή τείνει να γίνει η ατμόσφαιρα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς το Bitcoin κατάφερε να διασπάσει το κρίσιμο σημείο (πράσινη γραμμή). Είχαμε αναφέρει πως δεν ήταν εύκολο να σπάσει με την πρώτη, αλλά δεν χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες. Τα κατάφερε με τη δεύτερη.

Το ιδανικό σενάριο για τους traders τώρα είναι να επιστρέψει στην πράσινη γραμμή και αμέσως μετά να αρχίσει να ανεβαίνει. Με αυτό τον τρόπο θα επιβεβαιώσει τη μεταμόρφωση της πράσινης γραμμής από επίπεδο αντίστασης, σε επίπεδο στήριξης. Η τιμή του Bitcoin έχει επιδείξει αυτή τη συμπεριφορά αρκετές φορές, γιατί να μην το κάνει και πάλι;

«Στα επόμενα δύο χρόνια θα μας τεθεί το δίλημμα. Να χρησιμοποιούμε την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα των τραπεζών και να χρεωνόμαστε τις κρατήσεις των τραπεζών* ή να χρησιμοποιήσουμε Bitcoin που δεν θα χρεώνει σχεδόν τίποτα; Πότε θα γίνει αυτό; Όταν οι άνθρωποι αισθανθούν σιγουριά και παράλληλα οι μηχανικοί που δουλεύουν πάνω στο δίκτυο των κρυπτονομισμάτων λύσουν κάποια θέματα που υπάρχουν σήμερα. Αν ανατρέξουμε στο ιστορικό των γραφημάτων, θα δούμε πως 6 μήνες με ένα χρόνο μετά το halving, η τιμή του Bitcoin εκτοξεύεται. Συνεπώς δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε να αξίζει 250.000 δολάρια. Ίσως λοιπόν αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία».

Ποιος τα αναφέρει αυτά; Ο Timothy Draper, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής του Πανεπιστημίου Draper, που ειδικεύεται στη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας. Ο Draper θεωρείται στη Wall Street ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στον κόσμο, με τεράστια επιρροή στη Silicon Valley, καθώς είχε τη διορατικότητα να ανιχνεύσει πολλούς τεχνολογικούς σήμερα κολοσσούς, στο ξεκίνημά τους.

Βέβαια, κρατάμε μια επιφύλαξη, καθώς ο Tim έχει στην κατοχή του μια σημαντική ποσότητα από Bitcoin, οπότε τον συμφέρει να διαδίδει τόσο αισιόδοξα σενάρια. Βλέπετε, είχε την προνοητικότητα να αγοράσει πολλά από την αστυνομία, όταν έβγαλε σε πλειστηριασμό όσα είχε κατασχέσει το 2011 από το Silk Road, μεταξύ 2014 και 2015.

Είναι υπερβολική αυτή η τιμή; Με τα σημερινά δεδομένα, είναι όντως υπερβολή. Ωστόσο αν υπάρξει κάποια έντονα ανοδική τάση, τα πράγματα αλλάζουν. Θυμηθείτε τι έγινε το 2017. Ένα μήνα πριν την κορυφή είχε 7.000 δολάρια. Χρειάστηκαν μόλις 30 ημέρες για να φτάσει στην υπερβολή των 20.000 δολαρίων.

Τι θέλουμε να πούμε; Όντως με βάση κάποιους υπολογισμούς, οι 50-100.000 δολάρια είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο. Από τη στιγμή όμως που θα προσεγγίσει αυτό το ύψος, δεν θα είναι ίσως εύκολο να σταματήσει σε μια «λογική τιμή» αλλά ο ενθουσιασμός να μεταβληθεί σε πυρετό απληστίας, ωθώντας την κορυφή ακόμα υψηλότερα.

Η πρόβλεψη του Draper ότι θα φτάσει το ένα Bitcoin τις 250.000 δολάρια μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, δεν συζητιέται μόνο στον περιορισμένο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Σχολιάστηκε εκτενώς από τη συχνότητα του CNBC. Στην αρχή είπαν πως θεωρούν την άποψη τολμηρή, σχεδόν ανεύθυνη. Ωστόσο το γεγονός ότι έχει ειπωθεί από τον Draper, που ως γνωστόν δεν αναφέρει κάτι αν δεν το πιστεύει, αυτή η παράξενη (bizarro) πρόβλεψη αποκτά άλλη βαρύτητα.

Όπως έδειξαν σε ένα γράφημα, μπορεί να φαίνεται παράξενη η πρόβλεψη, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει κάνει το Bitcoin στο παρελθόν. Από το 2013 μέχρι σήμερα, η τιμή του κινείται μέσα σε ένα μεγάλο κανάλι, στου οποίου την προέκταση ως το 2022, η τιμή των 200-250.000 δολαρίων βρίσκεται στην κορυφή.

Δεν είναι όμως μόνο η ερμηνεία μέσω του διαγράμματος, που οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Από την οπτική της θεμελιώδους ανάλυσης, αν φτάσει η τιμή του Bitcoin σε αυτό το «bizarro» επίπεδο, σημαίνει πως θα αξίζει όσο η μισή κεφαλαιοποίηση του χρυσού. Ο Draper, όπως και αρκετοί άλλοι, θεωρούν λογικό πως θα αποσπάσει μερίδιο από τους επενδυτές χρυσού.

Το πιο εντυπωσιακό από την εκπομπή του CNBC δεν ήταν τα επιχειρήματα. Τα έχουμε ξανακούσει από πολλούς. Αυτό που έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία ήταν η αντίδραση του πάνελ. Το ότι θεώρησαν φυσιολογικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έστω και αν δεν κάνει 2 χρόνια για να φτάσει εκεί, αλλά περισσότερο. Πλέον οι παρουσιαστές του καναλιού είναι ενημερωμένοι για τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin. Κάνουν τις σωστές ερωτήσεις, τις σωστές παρατηρήσεις. Ακόμα και εκείνος που στην αρχή της κουβέντας ήταν επιφυλακτικός, ανάφερε ως ενδιαφέρουσα την ιδέα να τοποθετήσεις 1-2% του χαρτοφυλακίου σου στο Bitcoin. Αν χάσεις, όμως είπε, οι απώλειες θα είναι μικρές, αν όντως πάει καλά όμως, τα κέρδη θα είναι δυσανάλογα μεγάλα.

Το έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, αλλά το επαναλαμβάνουμε επειδή είναι πολύ σημαντικό. Η μεταστροφή των μεγάλων αμερικανικών οικονομικών μέσων ενημέρωσης είναι θεαματική. Δεν υπήρχε περίπτωση να δούμε τέτοιες αντιδράσεις 2-3 χρόνια πριν, ούτε από περιθωριακά κανάλια. Για να μην πάμε μακριά, στο ίδιο το CNBC, παλαιότερα το θεωρούσαν ως μέσο για να αγοράζεις ναρκωτικά, τζόγο και πορνό. Τώρα το αντιμετωποίζουν ως ψηφιακό χρυσό.

Σεμινάρια

Με την καινούργια χρονιά ξεκινάει νέος κύκλος σεμιναρίων. Η σελίδα με τις κρατήσεις είναι πάλι ανοικτή (https://www.media2day.gr/seminars). Τα σεμινάρια θα διεξάγονται Δευτέρα και Πέμπτη, σε ολιγομελή γκρουπ 7 ατόμων. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Αν είστε εκτός Αθηνών ή δεν προλάβετε να κλείσετε θέση και ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

* Στους καταναλωτές δεν εμφανίζονται οι χρεώσεις. Όμως επιβαρύνοντας τους εμπόρους, το επιπλέον κόστος μεταφέρεται στις τιμές των προς πώληση αγαθών.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v