Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bitcoin και η... θρησκεία του χρήματος

Στην ιστορία του χρήματος, από την ανταλλαγή αγαθών περάσαμε στα κοχύλια, στους σπόρους, στον χρυσό, στα κέρματα με στάμπα, στο χαρτί και κατόπιν στην πλαστική κάρτα. Το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι ψηφιακό.

Το Bitcoin και η... θρησκεία του χρήματος

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Υποτιμάει το Bitcoin όποιος το θεωρεί απλώς χρήμα. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πρόκειται για μια τεχνολογική και πολιτική επανάσταση. Είναι ένα μοναδικό δίκτυο εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τη μορφή εξελιγμένης πλατφόρμας. Ένας ιδιοφυής τρόπος καταγραφής δεδομένων, στην οποία ο οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να «κουμπώσει» δικές του εφαρμογές.

Μη σας φαίνεται παράξενο που ξεκίνησε από χρήμα. Η πρώτη μορφή γραφής που εμφανίστηκε ποτέ, στη Μεσοποταμία, ξεκίνησε από την ανάγκη καταγραφής των σιτηρών που είχε εναποθέσει ο κάθε αγρότης στην κοινή αποθήκη. Αυτή η οργάνωση απαιτούσε μιας μορφής απόδειξη. Άλλοι πολιτισμοί, που δεν ανέπτυξαν την αγροτική καλλιέργεια, καθώς τους αρκούσαν τα θηράματα και οι καρποί, αρκέστηκαν στη μουσική και τη ζωγραφική. Αργότερα, τα πρώτα μεταλλικά νομίσματα χρησιμοποιούνταν για την καταγραφή του χρέους! Σε ένα λογιστικό έγγραφο, σημειώνονταν πόσα μεταλλικά νομίσματα αντιστοιχούσαν στην ποσότητα των σιτηρών που είχε να λαμβάνει ο κάθε αγρότης.

Το χρήμα είναι το μέσο με το οποίο επικοινωνούμε την αξία ενός αγαθού. Είναι μια γλώσσα με την οποία εκφράζεται η αξία. Για να ήταν αξιόπιστα τα πρώτα νομίσματα, απαιτούνταν κάτι που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση κάθε νομισματικού συστήματος: πίστη. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλιστεί, έπρεπε να υπάρξει ένας θεσμός που να επιβιώνει του θανάτου του ηγεμόνα. Έτσι δημιουργήθηκε το κράτος. Το χρήμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπόσχεση πληρωμής. Ο λόγος που ένα νόμισμα γίνεται αποδεκτό στις συναλλαγές είναι η εμπιστοσύνη. Γι' αυτό η ιστορία είναι γεμάτη με χιλιάδες νομίσματα που απλώς έπαψαν να υπάρχουν κάποια στιγμή.

Στην αρχή, όταν κάποιος πρόσφερε χρυσό αντί για μπανάνες για πληρωμή, ο αντισυμβαλλόμενος αρνήθηκε να το δεχτεί. Ήθελε μπανάνες που του ήταν χρήσιμες, όχι κάποια γυαλιστερή κίτρινη πέτρα που δεν τρωγόταν. Όταν μετά από πολλά χρόνια υπήρχε η πίστη ότι αυτή η κίτρινη πέτρα είναι πολύτιμη και όντως θα μπορούσε να την ανταλλάξει με μπανάνες, το αποδέχτηκε. Όταν ο πρώτος πρόσφερε ένα κομμάτι χαρτί, αντί για χρυσό, πάλι είχαμε αντιδράσεις. Δεν μπορούσαν να το αντιληφθούν ως χρήμα.

Με αυτό τον τρόπο, από τις μπανάνες περάσαμε στα κοχύλια, στους σπόρους, στον χρυσό, στα κέρματα με στάμπα, στο χαρτί και κατόπιν στην πλαστική κάρτα. Το επόμενο βήμα δεν μπορούσε παρά να είναι ψηφιακό.

Το χρήμα δεν είναι μέταλλο ή χαρτί. Δεν έχει εγγενή αξία. Είναι πίστη. Είναι χαραγμένη εμπιστοσύνη. Κάποια έχουν ωραία καλλιτεχνική σύνθεση, με ζωγραφιές και χρώματα. Δεν είναι η ομορφιά που τους δίνει αξία. Μόνο μέσω της πίστης ένα κομμάτι χαρτί μετατρέπεται σε αντικείμενο αξίας. Είναι η πίστη ότι αν το παραδώσεις σε κάποιον, θα σου το ανταλλάξει με παπούτσια, ρούχα, φαγητό, υπηρεσίες. Η άυλη μορφή του είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την πραγματική του φύση. Λιγότερο από το 10% των χρημάτων παγκοσμίως είναι με τη μορφή μετρητών.

Το σύστημα δουλεύει όσο υφίσταται ο θρησκευτικού τύπου έλεγχος της πίστης. Και ποιος καθορίζει τα όρια της πίστης; Το τραπεζικό σύστημα, που λειτουργεί σαν εκκλησία. Το ιερατείο των ΚΤ διαθέτει διοικητή, ο οποίος παίζει τον ρόλο του Πάπα. Κονκλάβιο καρδιναλίων έχει τους προέδρους των τραπεζών, ιεραπόστολους τους τραπεζίτες. Την κουρία, το ανώτερο επιτελείο των στελεχών. Διαφορετικά τάγματα θρησκευτικής σκέψης, σαν τους ορθόδοξους, τους ιησουίτες κ.λπ., μόνο που στην τραπεζική ονομάζονται μονεταριστές, νεοκεϋνσιανοί κ.λπ.

Οι άνθρωποι υποσυνείδητα αναγνωρίζουν τη θρησκευτική φύση του χρήματος. Το γεγονός ότι τα άφθονα πράσινα χαρτάκια με το σήμα του δολαρίου περιέχουν τη φράση πιστεύουμε στον Θεό (In God We Trust, όχι in gold), αποτελεί επιβεβαίωση της συνείδησής τους. Κανείς δεν αναρωτιέται, ούτε χρειάζεται να εξηγήσει, γιατί ο χρυσός είναι πολύτιμος. Πρόκειται για μια έννοια που έχουμε αποδεχτεί ως φυσιολογική. Μια θρησκευτικού τύπου πίστη.

Αυτή η πορεία, η νοοτροπία χιλιάδων ετών, για πρώτη φορά σπάει με το Bitcoin. Το Bitcoin όχι μόνο αμφισβητεί την επικρατούσα ιδεολογία, αλλά διαταράσσει την καθιερωμένη ιεραρχία και τη δομή της εξουσίας που έχει κατασκευαστεί γύρω από αυτήν. Η εμφάνισή του άλλαξε τη ροή της ιστορίας του χρήματος και της τραπεζικής. Για πάντα. Είναι το πρώτο μέσο που δεν χρειάζεται την ύπαρξη κάποια αρχής. Ούτε κυβέρνησης, ούτε τραπεζικού ιδρύματος, ούτε κανενός είδους οργανισμό. Η εμπιστοσύνη χτίζεται από τα ίδια του τα μέλη.

Η δημιουργία χρήματος δεν είναι θέμα πόρων ή πλούτου. Είναι θέμα ισχύος: έχεις τα μέσα επιβολής νόμων και φόρων; Έχεις και τη δυνατότητα να επιβάλλεις το νόμισμα. Το χρήμα αποκτά αξία, από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας υποχρεώνει να πληρώνουμε τις οφειλές μας προς το κράτος. Ακόμα και στις ιδιωτικές μας συναλλαγές, δεν επιτρέπεται να μην αποδεχτούμε κάποιο χρέος προς εμάς, αν αφορά σε νόμισμα που κυκλοφορεί επίσημα στη χώρα.

«Τα λεφτά είναι το παν», είναι μια έκφραση που ακούμε συχνά. Από την άλλη, όμως, ακούμε και μια άλλη έκφραση, εξίσου δημοφιλή: «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία». Ένα πράγμα ωστόσο είναι σίγουρο: Money makes the world go round. Τα χρήματα και το κέρδος αποτελούν την κινητήρια δύναμη του κόσμου μας. Στη θρησκεία του χρήματος, η πίστη βασίζεται στην απληστία. Το χρήμα είναι καλός υπηρέτης αλλά κακός αφέντης. Είναι απελευθερωτικό, μια πηγή αυτονομίας. Μας απελευθερώνει από τα πάντα εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό.

Πηγές:

Η εξέλιξη του χρήματος, Niall Ferguson.

Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία, Γιάνης Βαρουφάκης.

Bitcoin for Beginners, Αντρέας Αντωνόπουλος

Σεμινάρια

Από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα ξεκινάει ο νέος κύκλος σεμιναρίων. Δεν έχουν μείνει πολλές θέσεις ακόμα, γι' αυτό κάντε έγκαιρα την κράτησή σας. Τα σεμινάρια διεξάγονται Δευτέρα και Πέμπτη, σε ολιγομελή γκρουπ 7 ατόμων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αν είστε εκτός Αθηνών ή ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο. 

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v