Μύρισε… άνοδος στο Bitcoin

Γιατί το Bitcoin, σε περίπου 4 χρόνια, θα είναι τόσο σπάνιο όσο ο χρυσός. Ο ρόλος του halving και η σύγκριση με το κίτρινο μέταλλο. Τα σινιάλα για άνοδο της τιμής του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Μύρισε… άνοδος στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σοβαρές ενδείξεις ανόδου έχουμε στην αγορά των crypto. Η βασική παράμετρος που οδηγεί τις εξελίξεις έχει να κάνει με το halving. Θυμίζουμε πως το Bitcoin είναι με τέτοιο τρόπο προγραμματισμένο, που η προσφορά χρήματος από την παραγωγή νέων νομισμάτων να μειώνεται στο μισό κάθε 4 χρόνια περίπου. Πρόκειται για μια βασική διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα που γνωρίζουμε, όπως το ευρώ, το δολάριο, το πέσο κ.λπ., στα οποία δεν ξέρει κανείς πόσα και πότε θα «τυπωθούν».

Στα καθιερωμένα νομίσματα που εκδίδονται από Κεντρικές Τράπεζες, η διοχέτευση επιπλέον ποσότητας στην αγορά εξαρτάται από την οικονομική συγκυρία, τις διαθέσεις, τις αντιλήψεις, την ικανότητα, τα συμφέροντα εκείνων που ορίζουν την οικονομική και νομισματική πολιτική. Οι οποίες μπορεί να είναι σωστές, μπορεί να είναι και λανθασμένες. Μπορεί να κοιτάνε το γενικό καλό, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, μπορεί να θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Έχουν τα καλά και τα κακά των ανθρώπινων αποφάσεων.

Στο δίκτυο του Bitcoin δεν είναι έτσι. Όλα είναι προαποφασισμένα και αυτοματοποιημένα. Δεν επεμβαίνει καθόλου άνθρωπος από τότε που ιδρύθηκε. Οι κανόνες θα ισχύσουν για τα επόμενα 120 χρόνια, μέχρι να παραχθεί και το τελευταίο Bitcoin. Στην αρχή, υπήρχε παραγωγή 50 Bitcoin ανά 10'. Περίπου 4 χρόνια αργότερα μειώθηκε στο μισό, έγινε 25 Bitcoin ανά 10'. Στην περίοδο που διανύουμε, ο ρυθμός παραγωγής είναι 12,5 Bitcoin ανά δεκάλεπτο. Αυτό σημαίνει πως την ημέρα δημιουργούνται 1.800 Bitcoin. Από τον Μάιο και μετά, που θα ξεκινήσει η επόμενη 4ετία, θα διοχετεύονται στο σύστημα 900 Bitcoin την ημέρα.

Πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ. Κανένα άλλο νομισματικό σύστημα στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο τελειότητας.

Πρόκειται για μια επανάσταση. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε από τώρα πως μέχρι το 2036 θα έχουν δημιουργηθεί το 99% των νομισμάτων. Και με ποιο ρυθμό θα εισέλθουν στο σύστημα. Γνωρίζουμε πώς είναι προγραμματισμένο να δουλεύει, επειδή ο κώδικάς του είναι ανοικτός. Μπορείς να τον ελέγξει ο καθένας. Να τον αλλάξει δεν μπορεί.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει δύο βασικότατα ζητήματα, που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων ή να αντιληφθούν τη φιλοσοφία του.

Το πρώτο είναι πως το Bitcoin, σε περίπου 4 χρόνια, θα είναι τόσο σπάνιο όσο ο χρυσός! Ο ρυθμός πληθωρισμού μετά το halving του 2024 θα μειωθεί στο 1,8%. Ο ρυθμός που βγαίνει νέος χρυσός από τα ορυχεία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα που υπάρχει σήμερα, είναι 1,6%. Το 2028 θα είναι 0,9% στο Bitcoin, άρα θα γίνει πιο σπάνιο από τον χρυσό!

Κι αν σας φαίνεται εξωφρενικό να συγκρίνουμε τον χρυσό, που έχει φυσική υπόσταση, με το άυλο Bitcoin, σκεφτείτε ότι το Bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό αντικείμενο που δεν μπορεί να αντιγραφεί (αυτό είναι το επαναστατικό, που ανάτρεψε τα δεδομένα). Επίσης σκεφτείτε ότι ζούμε πλέον στην ψηφιακή εποχή. Το Bitcoin έχει τη μαγική ιδιότητα να μπορεί να μεταφερθεί μέσω Internet. Το Internet δεν πρόσθεσε κάποιο πλεονέκτημα στον χρυσό. Δεν μπορείς να στείλεις από το κινητό χρυσό. Το Bitcoin μπορώ να το μεταφέρω με την ίδια ευκολία που στέλνω ένα e-mail. Χωρίς περιορισμούς, είτε φυσικούς, είτε γεωγραφικούς, είτε νομικούς.

Το δεύτερο είναι πως από τον Μάιο και μετά ελαφραίνει σημαντικά το βάρος των πωλητών. Όπως είπαμε, κάθε ημέρα δημιουργούνται και διοχετεύονται στην αγορά 1.800 νέα Bitcoin. Αν το υπολογίσουμε με την τιμή που έχει σήμερα, δηλαδή 8.500 δολάρια, αυτό σημαίνει πως πρέπει να εισρέουν στην αγορά νέα, ολόφρεσκα, 15.300.000 δολάρια, μόνο και μόνο για να μην υποχωρήσει η τιμή του Bitcoin ούτε σεντ (1.800 Bitcoin Χ 8.500 δολάρια). Καθημερινά! Από τον Μάιο και μετά όμως, θα απαιτούνται τα μισά.

Εκτός από αυτά όμως, σοβαρές ενδείξεις για ανοδική κίνηση πλέον μας προσφέρει και το διάγραμμα. Όπως είχαμε πει την Παρασκευή, η πράσινη οριζόντια γραμμή όντως λειτούργησε ως στήριξη. Είναι θετικό σημάδι το ότι δεν τη διέσπασε προς τα κάτω. Ακόμα πιο θετικό όμως είναι πως μετά την πρώτη υποχώρηση, για δεύτερη φορά η τιμή του Bitcoin διέφυγε από το καθοδικό κανάλι (κίτρινες παράλληλες γραμμές) που την ταλαιπωρούσε το τελευταίο εξάμηνο.

Πολύ ευνοϊκά μας τα παρουσιάζεις, Παζόπουλε, θα σκέφτονται κάποιοι. Πράγματι, είναι γεγονός πως έχω σαγηνευτεί από τη φιλοσοφία και τον απελευθερωτικό τρόπο λειτουργίας του Bitcoin. Δεν έχω κρύψει άλλωστε πως δεν το θεωρώ έναν απλό επενδυτικό τίτλο αλλά κάτι πιο βαθύ. Αν και όποτε υπάρχει κάτι αρνητικό, δεν διστάζω να το αναφέρω. Για παράδειγμα ήμουν συχνά επιφυλακτικός έως και αρνητικός τους τελευταίους μήνες όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη πορεία της τιμής του. Τη βραχυπρόθεσμη, όχι τη μακροχρόνια προοπτική.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Επιχειρήματα που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία του Bitcoin. Που δεν το θεωρούν επενδυτική ευκαιρία αλλά φούσκα. Αυτός είναι και ο τίτλος της «μονομαχίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Money Show, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, 6:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ., στο Ξενοδοχείο Caravel, Αίθουσα «Πέλλα»:

Debate: Bitcoin - Επενδυτική ευκαιρία ή Φούσκα; (https://www.facebook.com/events/817638305329990/)

Ο Γιάννης Σιάτρας υποστηρίζει ότι είναι φούσκα. Ο Βασίλης Παζόπουλος ισχυρίζεται ότι είναι μία επενδυτική ευκαιρία! Οι δύο έμπειροι αναλυτές της αγοράς -και φίλοι- συναντιούνται και επιχειρηματολογούν! Ένα debate για το Bitcoin. Με συγκεκριμένους κανόνες: Επιχειρηματολογία από την κάθε πλευρά, ερωτήσεις από τον συντονιστή προς την κάθε πλευρά, ερωτήσεις από τη μία προς την άλλη πλευρά και ερωτήσεις από το κοινό που θα παρακολουθεί την εκδήλωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και είστε προσκαλεσμένοι όλοι.

Σεμινάρια

Για τα σεμινάρια του Ιανουαρίου, μόνο για 3 ημέρες έχουν μείνει λίγες θέσεις ακόμα. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars). Τα σεμινάρια διεξάγονται Δευτέρα και Πέμπτη, σε ολιγομελή γκρουπ 7 ατόμων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αν είστε εκτός Αθηνών ή ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο. 

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v