Το πάρτι συνεχίζεται στα crypto

Υψηλό έτους για το Bitcoin, ενώ το Ethereum σκαρφάλωσε στα 167 δολάρια, με 11% άνοδο χθες. Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν το Bitcoin SV. Η τιμή του διπλασιάστηκε μέσα σε μερικές ώρες!

Το πάρτι συνεχίζεται στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τελικά είχαμε καλή… μύτη. Δεν ανέβηκε μόνο το Bitcoin όπως αναφέραμε χθες, αλλά ολόκληρη η αγορά των crypto έζησε στιγμές δόξας. Τα περισσότερα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα είχαν διψήφιες αποδόσεις.

Τουλάχιστον για την ώρα, επιβεβαιώνεται αυτό που είχαμε εξηγήσει την Παρασκευή. Τους λόγους για τους οποίους από ό,τι φαίνεται, είδαμε τον πάτο, κοντά στις 6.500 δολάρια.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε καθόλου άσχημα. Υψηλό έτους για το Bitcoin είχαμε στις 3 Ιανουαρίου, στις 5, στις 6, στις 7, στις 8 και χθες, στις 14! Αυτή την ώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 8.775 δολάρια, ενώ το Ethereum σκαρφάλωσε στα 167 δολάρια, με 11% άνοδο, χθες.

Πρωταγωνιστής της χθεσινής ανόδου ήταν το Bitcoin SV (πρόκειται για διαφορετικό κρυπτονόμισμα από το γνωστό Bitcoin). Η τιμή του διπλασιάστηκε μέσα σε ώρες! Πριν από 10 ημέρες ήταν στα 92 δολάρια και χθες έφτασε τα 458! Ανάλογη πορεία είχε και το Dash. Από τα 40 δολάρια έφτασε τα 140 μέσα σε ελάχιστες ημέρες! Καθόλου άσχημα! Ο λόγος πίσω από την… εκτόξευση του Bitcoin SV ήταν πως διέρρευσε μια ανεπιβεβαίωτη φήμη. Ότι ο ιδρυτής του, ο Αυστραλός Craig Wright, έλαβε τα ιδιωτικά κλειδιά του Tulip Trust. Αυτό σημαίνει πως θα είναι κάτοχος 1,1 εκατομμυρίων Bitcoin, αξίας 10 δισ. δολαρίων.

Ο Craig Wright είχε απασχολήσει τον χώρο των crypto, με τον ισχυρισμό του πως είναι ο ίδιος ο Satοshi Nakamoto. Παρ' όλα αυτά ελάχιστοι έχουν πειστεί, καθώς οι αποδείξεις που έχει παρουσιάσει δεν θεωρούνται αξιόπιστες. Το θέμα έχει φτάσει στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα ένας ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ να διατάξει τον Wright να αποκαλύψει τα ιδιωτικά κλειδιά που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του. Ο Wright δεσμεύτηκε πως θα τα παραδώσει αυτόν τον μήνα, ενώ στο Twitter άρχισε να διαρρέει ότι θα τα παραδώσει τη Δευτέρα.

Ο ρόλος των πληροφοριών

Οι «εμπιστευτικές» πληροφορίες δεν διακινούνται μόνο από τον κολλητό μας όπως παλιά. Η φιγούρα του μοναχικού επενδυτή ή trader που παρακολουθεί τη συνεδρίαση, περιμένοντας την πληροφορία από τον μπατζανάκη του κολλητού του ξαδέλφης της γυναίκας του, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Έχει πεθάνει. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον μακαρίτη.

Οι σύγχρονες πηγές είναι το Twitter, το Facebook, το Telegram και τα άλλα social media. Η λογική όμως παραμένει η ίδια. Γι' αυτό οι πληροφορίες πρέπει να φιλτράρονται. Είναι καταιγιστικές και συχνά παραπλανητικές. Γι' αυτό οφείλουμε να είμαστε αυστηρά επιλεκτικοί. Ποιον ν' ακούς όμως; Δεν γίνεται να μη διαβάζεις, να μην παρακολουθείς, να μη συζητάς.

Υπάρχουν 3 ειδών ομάδες που επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Η μία είναι οι διαφημιστές, που κερδίζουν χρήματα από αυτή τη δραστηριότητα. Δεν είναι μεμπτό, αυτή είναι η δουλειά τους. Το πρόβλημα ξεκινάει όμως αν δεν φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για πληρωμένη καταχώρηση. Να πρόκειται για άρθρο γνώμης ή να προβάλλεται συστηματικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως «αξιόπιστη πληροφορία». Η δεύτερη κατηγορία αφορά όσους έχουν προσωπικό συμφέρον να πάει καλά ένα κρυπτονόμισμα, πιθανότατα επειδή κατέχουν σημαντική ποσότητα από το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα και προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις προς όφελός τους.

Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που επιδιώκουν να χτίσουν μακροπρόθεσμα μια καλή φήμη. Δεν είναι πολλοί σε κάθε κλάδο, αλλά είναι οι πιο αξιόπιστοι, γιατί έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική που δεν θέλουν να «κάψουν». Επιπλέον, μαζεύουν γύρω τους αξιόλογα άτομα. Ένας καλός λόγος να είσαι εσύ ηθικός, είναι επειδή προσελκύεις ηθικά άτομα τριγύρω σου. Όχι πως το καταφέρνεις, πάντα, βέβαια.

Τα ΜΜΕ είναι καλά για ενημέρωση, όχι για επενδυτικές συμβουλές. Αν εξαιρέσουμε τα λίγα (για την ακρίβεια, ελάχιστα) που προσέχουν ως κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία τους, τα υπόλοιπα τι λέτε να βάζουν πρώτα; Την ενημέρωση ή να πουλήσουν διαφημιστικό χώρο; Όχι αναγκαστικά ότι τα «πιάνουν» από τον Α ή τον Β. Αλλά βάζουν τίτλους κραυγαλέους για να προσελκύουν κλικ. Προσοχή χρειάζεται και στην επιλογή των άρθρων. Δεν είναι τόσο σπάνιες οι περιπτώσεις που οι οικονομικοί αναλυτές έχουν την αξιοπιστία των αθλητικογράφων, όταν αναφέρονται στην ομάδα της αρεσκείας τους.

Όμως και οι αναγνώστες συμπεριφέρονται σαν οπαδοί. Υποσυνείδητα ή ακόμα και ενσυνείδητα, επιθυμούν να παραπλανηθούν. Να ταιριάξουν τα γεγονότα με τα πιστεύω τους. Αν είναι πεπεισμένοι ή απλά αν γέρνουν προς μια απόφαση, ψάχνουν άρθρα και επιχειρήματα που να επιβεβαιώνουν τη γνώμη τους. Για παράδειγμα, έχω Bitcoin, θέλω να πάει πάνω. Άρα οτιδήποτε διαβάζω, το εκλαμβάνω ως θετικό. Παραμερίζω τις αρνητικές ειδήσεις ως μη σημαντικές. Αν δεν έχω και περιμένω να υποχωρήσει για να αγοράσω, με προσελκύουν τα ανάλογα δημοσιεύματα.

Φυσικά αυτό είναι λάθος. Και τα λάθη στις επενδύσεις πληρώνονται, συνήθως ακριβά. Κάποιοι ακόμα και όταν διαψεύδονται από την πραγματικότητα, εφευρίσκουν δικαιολογίες προκειμένου να ωραιοποιήσουν τη θεωρία τους. Σημασία έχει να αποδείξουν πως έχουν δίκιο, στους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Αναζητούν λόγους που να επιβεβαιώνουν πως έχουν πάρει τη σωστή απόφαση. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τρόπος για να καταστραφείτε.

Σεμινάρια

Για τα σεμινάρια του Ιανουαρίου, μόνο για 3 ημέρες έχουν μείνει λίγες θέσεις ακόμα. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars). Τα σεμινάρια διεξάγονται Δευτέρα και Πέμπτη, σε ολιγομελή γκρουπ 7 ατόμων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργία του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αν είστε εκτός Αθηνών ή ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v