Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς οι Κεντρικές Τράπεζες ευνοούν το Bitcoin

Οι κινήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές και η φαντασία στην εφεύρεση… όρων. Ο εθισμός του τραπεζικού συστήματος στα μετρητά και οι παγίδες. Ράλι 48% για το Bitcoin σε... 48 ημέρες.

Πώς οι Κεντρικές Τράπεζες ευνοούν το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε προχθές πως θα ενισχύσει τις αγορές με ρευστότητα ύψους 1,2 τρισ. γουάν, αξίας 173,8 δισ. δολαρίων. Με άλλα λόγια, θα διαχύσουν στο σύστημα ένα ποσό χρημάτων όσο η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin. Όσο σχεδόν είναι το ΑΕΠ της Ελλάδας. Κι όλα αυτά μέσα σε μία ημέρα!

Αποτελεί προκλητική ειρωνεία να επικρίνεται το Bitcoin ως κοπανιστός αέρας (το οποίο βέβαια δεν είναι αληθές, καθώς έχει πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής) από τους ίδιους που κάνουν ακριβώς αυτό στα δικά τους νομίσματα. Οι Κεντρικές Τράπεζες επιδεικνύουν ζηλευτή φαντασία στην εφεύρεση όρων όπως: «ποσοτική χαλάρωση», «επέκταση του ισολογισμού», «πιστωτική χαλάρωση», «νομισματική χρηματοδότηση», «μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων». Όλοι αυτοί οι όροι περικλείουν το ίδιο νόημα: «δημιουργούμε κατά βούληση χρήματα από το πουθενά».

Το τραπεζικό σύστημα είναι εθισμένο σε διοχέτευση ρευστότητας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι τόσο απαραίτητο που και μόνο να διανοηθούν να την περιορίσουν, κινδυνεύει να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα. Και ποια είναι η λύση που έχει επινοήσει η τραπεζική ελίτ και οι επιφανείς οικονομολόγοι που ορίζουν την τύχη μας; Να δοθούν ακόμα ισχυρότερες δόσεις.

Στον πυρήνα του, το χρήμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κοινωνικό συμβόλαιο, μια σχέση εμπιστοσύνης. Εμπιστεύομαι τις τράπεζες ότι τα ψηφία στον τραπεζικό λογαριασμό μου αντιστοιχούν σε αντίστοιχης αξίας χαρτονομίσματα. Εμπιστεύομαι την κυβέρνηση ότι τα χαρτιά που μας παρουσιάζει σαν χαρτονομίσματα έχουν αξία. Ότι με αυτά μπορώ να αγοράσω στο μέλλον αγαθά ή υπηρεσίες που επιθυμώ.

Ο πληθωρισμός αποτελεί τον ρυθμό με τον οποίο δημιουργείται το νέο χρήμα. Ο πληθωρισμός είναι ύπουλος. Συνήθως, οι επιπτώσεις του δεν είναι άμεσα προφανείς. Ανάλογα με τον ρυθμό πληθωρισμού (και άλλους παράγοντες), ο χρόνος μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος μπορεί να διαφέρει. Επίσης επηρεάζει διαφορετικές ομάδες ανθρώπων περισσότερο από άλλες. Ευνοεί όσους είναι πιο κοντά στα εκτυπωτήρια. Απαιτείται χρόνος για να κυκλοφορήσουν τα νεοαφιχθέντα χρήματα και να προσαρμοστούν οι τιμές, οπότε όποιος είναι σε θέση να αποκτήσει περισσότερα χρήματα πριν υποτιμηθούν, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την πληθωριστική καμπύλη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός θεωρείται κρυμμένος φόρος.

Η έκδοση νέων νομισμάτων είναι μια εντελώς διαφορετική οικονομική δραστηριότητα από όλες τις άλλες. Ενώ τα αγαθά και οι υπηρεσίες παράγουν πραγματική αξία, η εκτύπωση χρημάτων κάνει το αντίθετο: αφαιρεί αξία από όλους όσοι κρατούν το νόμισμα που πληθωρίζεται. Το περιουσιακό στοιχείο που πλήττεται περισσότερο είναι οι αποταμιεύσεις σε μετρητά.

Η σκληρότητα του παραστατικού χρήματος εξαρτάται από το ποιος είναι υπεύθυνος για τις «εκτυπωτικές μηχανές» και πόσο πρόθυμος είναι στην εκτύπωση των χρημάτων. Η αξία των νομισμάτων χάνεται εσκεμμένα. Δεν πρόκειται για σύμπτωση ή ατυχία. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις είναι θέμα χρόνου να υποκύψουν στον πειρασμό του πληθωρισμού της προσφοράς χρήματος. Η καταστροφική επίδραση του πληθωρισμού καθίσταται εμφανής μόλις ο λιγοστός πληθωρισμός μετατραπεί σε πολύ. Όλα τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα εξαφανιστούν. Τα χαρτονομίσματα στο πορτοφόλι μας φυσικά θα είναι ακόμα εκεί, όμως η αγοραστική τους αξία συρρικνώνεται.

Ο χρυσός είναι σπάνιος, διότι η «ροή» του χρυσού είναι περιορισμένη και επειδή η εξόρυξη απαιτεί κόπο, χρόνο και έξοδα. Με την πάροδο του χρόνου, τα κέρματα από χρυσό και άργυρο αντικαταστάθηκαν από χαρτονομίσματα, τα οποία έγιναν σιγά σιγά αποδεκτά ως πληρωμή. Αυτή η αποδοχή δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι το ίδιο το χαρτί έχει αξία. Η τελική κίνηση ήταν η πλήρης αποκοπή του δεσμού μεταξύ της εκπροσώπησης και του πραγματικού: καταργώντας τον χρυσό κανόνα και πείθοντας όλους ότι το χαρτί από μόνο του είναι πολύτιμο.

Η κατάργηση του Κανόνα του Χρυσού παραχώρησε τη θέση του σε μια νέα πραγματικότητα: η προσθήκη νέων χρημάτων απαιτεί μόνο λίγες σταγόνες μελάνης. Στον σύγχρονο κόσμο μας, η επισύναψη μερικών μηδενικών στο υπόλοιπο ενός τραπεζικού λογαριασμού απαιτεί ακόμη λιγότερη προσπάθεια: την πληκτρολόγηση λίγων ψηφίων σε έναν τραπεζικό υπολογιστή.

Το νεκροταφείο των ξεχασμένων νομισμάτων δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία. Αποδεικνύει πως το χρήμα που μπορεί να τυπωθεί, θα τυπωθεί. Μέχρι στιγμής κανένα πολιτικό σύστημα στην ιστορία δεν κατάφερε να αντισταθεί σε αυτό τον πειρασμό. Το Bitcoin απομακρύνει τον πειρασμό της εκτύπωσης χρημάτων μέσω του πιο αξιόπιστου τρόπου: των μαθηματικών.

Αυτή είναι η δύναμη του Bitcoin. Παίρνει τα ηνία από εκείνους τους ανθρώπους, τους θεσμούς, ακόμη και από τις κυβερνήσεις που ελέγχουν τα νομίσματά μας. Θέτει τους μοχλούς ελέγχου μακριά από πειρασμούς και πολιτικές σκοπιμότητες. Όσο περνάει ο καιρός, αυτή η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους που ενημερώνονται. Που ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι η αλήθεια για το Bitcoin ήταν διαφορετική από αυτή που τους έλεγαν. Ο ιός εξαπλώνεται, επειδή οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ.

Η αγορά σήμερα

Μέσα σε 48 ημέρες, από τις 18 Δεκέμβρη, το Bitcoin έχει ανέβει 48%! Δεν είναι παράξενο να κάνει κάπου εδώ μια στάση. Όπως βλέπουμε, η μοβ γραμμή στις 9.200 δολάρια έχει 5 φορές συγκρατήσει την απόπειρα της τιμής να πάει προς τα κάτω. Πολύ πιθανό να διασπαστεί, καθώς συνηθίζεται όποτε υπάρχουν αρκετές προσπάθειες από τους πωλητές, κάποια στιγμή οι αγοραστές να λυγίζουν. Ακόμα όμως και να διασπαστεί, αυτό αφορά αποκλειστικά τους βραχυχρόνιους traders. Για τους μεσοπρόθεσμους, η ανοδική δυναμική δεν θα μεταβληθεί. Θα αρχίσουν να ανησυχούν μόνο αν διασπάσει προς τα κάτω την πλάγια πορτοκαλί γραμμή τάσης.

 

Σεμινάρια

Ξεκίνησαν τα σεμινάρια του Φεβρουαρίου. Για τους εντός Αθηνών, κανονικά κάθε Δευτέρα θα διεξάγονται στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Κάποια άλλα θα γίνονται μέσω Internet, σε γκρουπ 4 ατόμων, για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars).

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v