Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Το ορόσημο των $10.000 και τα σενάρια

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin ξεπερνάει τις 10.000 δολάρια, αλλά αυτή τη φορά η άνοδος έχει άλλα χαρακτηριστικά. Είναι πιο... «ώριμη». Τι δείχνουν τα διαγράμματα.

Bitcoin: Το ορόσημο των $10.000 και τα σενάρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Να που τα κατάφερε το Bitcoin να ανέβει στις 10.000 δολάρια, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τις «Κασσάνδρες». Οι επικριτές του ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί για ποιο λόγο αξίζει 180 δισεκατομμύρια. Δεν έχουν μπει στον κόπο, βολεμένοι με την εύκολη εξήγηση.

Ποια είναι αυτή; Να θεωρήσουν τους άλλους παλαβούς, ενώ στους εαυτούς τους απονέμουν γενναιόδωρα τον τίτλο του σώφρονος! Να όμως που η αγορά και η πραγματικότητα αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με τις πεποιθήσεις τους.

Συχνά πυκνά δημιουργούμε την αίσθηση ότι κατέχουμε οριστικές γνώσεις και πορευόμαστε με ακλόνητη βεβαιότητα. Νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα. Όπως και να έχει, σίγουρα περισσότερα από τους άλλους. Ωστόσο στη ζωή, όπως και στα οικονομικά, υπάρχει ο κύριος Ίσως. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια σε έναν τόσο πολύπλοκο κόσμο. Χωρίς απορίες και αβεβαιότητες, αποκτάς ανοσία απέναντι στον στοχασμό. Η ημιμάθεια αναγορεύεται σε αλάθητο άρχοντα που αξιώνει δεσποτική εξουσία στο όνομα του αλάθητου.

Έχοντας επίγνωση των παραπάνω, η στήλη, πέρα από τον προφανή σκοπό της ενημέρωσης, δεν αποσκοπεί στο να μεταδώσει την «αλήθεια», αλλά να παρέχει στους αναγνώστες τα γνωστικά εφόδια προκειμένου να κάνουν τη δική τους έρευνα, τις σωστές ερωτήσεις. Όταν αλλάζεις γνώμη μετά από επανεξέταση των δεδομένων, είναι δείγμα θάρρους, όχι ασυνέπειας.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι όταν θεωρούν το Bitcoin απλώς ένα νόμισμα, έναν ακόμα επενδυτικό τίτλο. Το ίδιο σφάλμα έκανα κι εγώ το πρώτο διάστημα. Το εκτίμησα επιφανειακά και το υποτίμησα. Όπως υποτιμάει το Internet όποιος το θεωρεί μια επιπλέον εφαρμογή στον υπολογιστή. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Άλλαξε ο κόσμος, ο πολιτισμός, με αυτή την τεχνολογία.

Πρόκειται για ένα λάθος που έχουν υποπέσει ακόμα και πολλοί από αυτούς που το έχουν αγοράσει. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια απλή χρηματιστηριακή αξία. Δεν είναι απλώς ένα νέο δίκτυο πληρωμών. Όσο κι αν βολεύει κάποιους να φαντάζονται το μέλλον ως προέκταση του παρόντος, αυτό δεν ισχύει. Το Bitcoin είναι ο πρωταγωνιστής ενός νέου τεχνολογικού κύματος, που ετοιμάζεται να αναδείξει μια εντελώς νέα νομισματική, οικονομική εποχή. Από το χρήμα που καταλαβαίνουμε, στο χρήμα που μας καταλαβαίνει. 

Από μια πρώτη ματιά, πρόκειται για μια επενδυτική ευκαιρία. Ωστόσο δεν είναι αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο. Σαν να βλέπεις το Internet στα πρώτα του χρόνια και να λες πως θα κερδίσω χρήματα κάνοντας trading στη Yahoo. Αν σκέφτεσαι έτσι, έχεις χάσει το νόημα. Προσπάθησε να σκεφτείς λίγο ακόμα. Αν είχες ανακαλύψει το Ιnternet το 1990 αντί για το 2010, πόσο θα είχε αλλάξει η ζωή σου; Η επαγγελματική σου κατεύθυνση, ο ίδιος ο τρόπος σκέψης σου.

Βλέπω με κατανόηση όσους αδυνατούν να αντιληφθούν τη λειτουργία του Bitcoin. Χρειάστηκε και εγώ ο ίδιος να περάσω από πολλά κύματα απόρριψης, μέχρι να συνειδητοποιήσω την πραγματική του δύναμη. Θέλει χρόνο, θέλει εκπαίδευση και κυρίως, ανοικτό μυαλό. Στην αρχή είσαι επιφυλακτικός. Το αγνοείς. Μετά το καταλαβαίνεις και σε μαγεύει. Κατόπιν σε πιάνει εμμονή με την τιμή. Όμως δεν είναι το τελικό στάδιο. Αυτό σημαίνει πως ακόμα δεν το έχεις καταλάβει καλά.

Για να μπεις στο πνεύμα, θέλει χρόνο και μελέτη. Τι σημαίνει αποκέντρωση, πώς καταφέρνει να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορεί να περιοριστεί ή να το σταματήσει κάποιος κακόβουλος, η κυβέρνηση, το τραπεζικό σύστημα. Γιατί δεν μπορεί να κατασχεθεί. Θα δυσκολευτεί να τα κατανοήσει αμέσως όποιος βολεύεται με το οικείο, έστω και αν αντιλαμβάνεται ότι το παλιό δεν είναι το καλύτερο.

Λίγοι είναι οι ανήσυχοι που ενστερνίζονται τις νέες επιτυχημένες ιδέες. Δεν ήταν εύκολο να αντέξεις ψυχολογικά, να πιστεύεις στον εαυτό σου, όταν όλοι γύρω σου πηγαίνουν ανάποδα. Όσοι το καταφέρνουν όμως βγαίνουν κερδισμένοι. Οι πρώτοι που ανιχνεύουν και αναγνωρίζουν αξία σε κάτι που οι άλλοι βλέπουν απαξιωτικά.

Το Bitcoin έχει έντονη ιδεολογική χροιά. Αμφισβητεί κατεστημένα συμφέροντα εκατοντάδων χρόνων. Γι' αυτό προκαλεί έντονες λογομαχίες και παθιασμένες συζητήσεις, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο ποδόσφαιρο ή στην πολιτική. Η έννοια του δικαίου πάντοτε διαπλέκεται με αυτή της οικονομίας. Πρόκειται για μια νέα ειρηνική νομισματική, οικονομική και πολιτική επανάσταση. Που όσο προχωράει, ανταμείβει τους πιστούς της.

Το Bitcoin μάς δείχνει τον δρόμο για έναν κόσμο διασυνδεμένο, χωρίς οικονομικά σύνορα, χωρίς λογοκρισία. Έναν κόσμο απελευθερωμένο από τον εναγκαλισμό του κράτους, των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών, όπου η ελευθερία και η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας είναι πρωταρχικής σημασίας. Πέρα όμως από αυτούς τους ευγενείς λόγους, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας. Από τότε που ιδρύθηκε, την τελευταία δεκαετία, όσοι το πίστεψαν πραγματικά, έχουν βγει πολύ κερδισμένοι.

Είναι ριψοκίνδυνη επένδυση τα κρυπτονομίσματα; Είναι. Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση; Φυσικά χρειάζεται. Το θέμα όμως είναι πως έχουμε ρεαλιστικά καλές πιθανότητες να βγούμε ωφελημένοι.

Η αγορά σήμερα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin ξεπερνάει τις 10.000 δολάρια, αλλά αυτή τη φορά η άνοδος έχει άλλα χαρακτηριστικά. Είναι πιο «ώριμη». Δεν πρόκειται για κάποια βίαιη έκρηξη προς τα πάνω, αλλά επιτεύχθηκε με μεθοδικό τρόπο. Κατέκτησε τις κορυφές μία προς μία, επιβεβαιώνοντας τις στηρίξεις. Αυτή η άνοδος έχει γερές βάσεις, αλλά αν θα οδηγήσει στις 14.000 δολάρια που βρίσκεται η επόμενη κορυφή, μένει να το δούμε. Το περσινό καλοκαίρι πάντως που έφτασε και πάλι στις 10.000, κάλυψε την απόσταση σε μόλις 5 ημέρες!

Στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα έχουμε τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Μετά την απολύτως φυσιολογική διόρθωση, λόγω της κατοχύρωσης κερδών από την τελευταία άνοδο, η προσοχή μας στρέφεται στην μπλε γραμμή τάσης. Όσο βρίσκεται από πάνω, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.



Σεμινάρια

Έκτακτη ανακοίνωση: Από μια ακύρωση τελευταίας στιγμής, έχει μια θέση διαθέσιμη για το σημερινό σεμινάριο. Όποιος ενδιαφέρεται να παραβρεθεί, ας κάνει κράτηση το συντομότερο.

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας γιατί έχουν μείνει ελάχιστες θέσεις για τον Φεβρουάριο (https://www.media2day.gr/seminars).

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v