Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό γεγονός της γενιάς μας!

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποίησαν συντονισμένα τα πιο μεγάλα όπλα τους. Η κατάρρευση των αγορών εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, οι παράλογες αποφάσεις της αγελαίας συμπεριφοράς και η αγορά crypto.

Το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό γεγονός της γενιάς μας!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε μία κατάσταση που έχουμε βιώσει μόνο μέσα από ταινίες τρόμου. Από ό,τι αναφέρουν κάποιοι αναλυτές, δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο, σε τέτοια κλίμακα ή σε τόσο μεγάλη ταχύτητα, στη σύγχρονη ιστορία. Το κλείσιμο των συνόρων και ο περιορισμός των μετακινήσεων θεωρούν οι ειδικοί πως αποτελεί το ενδεδειγμένο μέτρο. Το θέμα είναι πως επίσης αποτελεί και μια γροθιά στα μούτρα της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο βαθιά επίπτωση θα έχει και πόσο θα διαρκέσει η ύφεση. Ειδικά για ορισμένους κλάδους, τα μέτρα ίσως αποβούν μοιραία. Η οικονομική επιβράδυνση που θα προκύψει από αυτές τις δραστικές ενέργειες είναι προφανής. Οι άνθρωποι πρόκειται να περάσουν λιγότερο χρόνο παράγοντας, ταξιδεύοντας, καταναλώνοντας, δημιουργώντας οικονομική δραστηριότητα.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που επί δύο εβδομάδες οι χρηματιστηριακές αγορές διορθώνουν. Και τι δεν έχουν χρησιμοποιήσει οι Κεντρικές Τράπεζες σε συνδυασμό με τις κυβερνήσεις: Ξεκινούν καινούργια ποσοτική χαλάρωση, μειώσεις επιτοκίων, φορολογικές ελαφρύνσεις, υποσχέσεις χρηματοδότησης δημοσίων επενδύσεων, εκτεταμένες αγορές ομολόγων, αγορές μέχρι και μετοχών, ρευστότητα στα repos, αρνητική απόδοση ομολόγων και καταθέσεων, απεριόριστη ρευστότητα, υποτιμήσεις νομισμάτων, εκτύπωση τρισεκατομμυρίων. Τρισεκατομμυρίων. Από Τ, όχι από Δ. Μέχρι και απευθείας χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό των πολιτών έβαλαν στο Χονγκ Κονγκ. Στις ΗΠΑ έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να λαμβάνουν όλοι από 1.000 δολάρια τον μήνα, επειδή είναι χρήματα που θα πάνε κατευθείαν στην κατανάλωση!

Αυτά τα μέτρα, ειδικά λόγω της έκτακτης εφαρμογής τους, θα ήταν δραστικά από μόνα τους. Τώρα όμως που εκτελούνται ταυτόχρονα, αποτελεί την πιο σοβαρή ενέργεια που έχει ληφθεί ποτέ από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες σε μία μόνο μέρα. Όλες μαζί συντονίστηκαν για να ενθαρρύνουν τη ρευστότητα σε δολάρια δια μέσου swap συμφωνιών. Ουσιαστικά τι έκαναν; Χρησιμοποίησαν όλα τους τα όπλα. Πυροβόλησαν με όλες τους τις σφαίρες. Χρησιμοποίησαν μέχρι και το μπαζούκα. Και οι αγορές πώς αποκρίθηκαν; Σταμάτησαν με χαρακτηριστική άνεση όλα τα βλήματα, όπως ο Neo στην ταινία «Matrix», σημειώνοντας μια πρωτοφανή πτώση. Γιατί; «Μυρίστηκαν» την απόγνωσή τους.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αποτύχει. Όχι μόνο τώρα αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, σε όλα τα μεγάλα οικονομικά γεγονότα. Δεν πρόβλεψαν τη φούσκα των dot.com που έσκασε το 2000. Δεν αντιλήφθηκαν ούτε φούσκα των ακινήτων που οδήγησε στην κρίση με τα ενυπόθηκα δάνεια το 2008. Για την ακρίβεια, όχι μόνο απέτυχαν να δούνε τις φούσκες αλλά τις δημιούργησαν με τα αφύσικα χαμηλά επιτόκια.

Τι καινούργιο προσθέτει η FED; Ότι από τις 26 Μάρτη και μετά, για να δώσουν οι εμπορικές τράπεζες δάνεια, το απαιτούμενο αποθεματικό θα είναι μηδέν (the Board has reduced reserve requirement ratios to zero percent)! Σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν όσα χρήματα θέλουν! Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο τρομακτικό από αυτό. Κι εγώ τώρα που πληκτρολογώ αυτές τις λέξεις, αδυνατώ να το πιστέψω. Να όμως, το διαβάζουμε στο επίσημο δελτίο Τύπου της ίδιας της FED. Από την άλλη, όμως, γνωρίζουμε πως η τρύπα που προσπαθούν να καλύψουν οι Κεντρικές Τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι το 2008. Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα.

Ο Ray Dalio, επικεφαλής της Bridgewater, του μεγαλύτερου hedge fund, επισημαίνει πως απαιτείται ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων. Η εκτύπωση χρήματος και η αγορά περιουσιακών στοιχείων χρέους από τις κεντρικές τράπεζες δεν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά από μόνα τους. Αν ακολουθηθεί το μοτίβο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, θα ανέβουν τα επιτόκια των πιο επίφοβων ομολόγων. Αυτό θα δυσκολέψει την εξεύρεση πίστωσης, θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες και αποπληθωριστικές πιέσεις. Θα απελευθερώσει όλες τις αρνητικές δυνάμεις όσον αφορά την ανάπτυξη. Ο Θεός να βοηθήσει τις χώρες που θα υποστούν τις συνέπειες και ταυτόχρονα δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, κατέληξε.  

Στο χθεσινό Εurogroup, είδαμε τους υπουργούς Οικονομικών να συμμερίζονται σε μεγάλο μέρος τους προβληματισμούς του Dalio. Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβουν συνοψίζονται στη φράση «με όσα μέσα διαθέτουμε». Ένα νέο «Whatever it takes», αλλά αυτή την φορά με δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό βέβαια μας αφήνει με την απορία. Αφού βοηθούν την ανάπτυξη, γιατί άραγε δεν τα εφάρμοζαν στην κρίση χρέους;

Η κατάσταση στις αγορές

Σε μια κρίση, οι επενδυτές τρέχουν βιαστικά προς την έξοδο κινδύνου ταυτόχρονα. Το κακό με τη συμπεριφορά της αγέλης είναι πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που επιχειρούν να ανταλλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για μετρητά. Έτσι απεγνωσμένα οι πωλητές αρχίζουν να μειώνουν την τιμή που είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν. Επείγονται για μετρητά τόσο πολύ, ώστε δεν διστάζουν να προβούν σε παράλογες αποφάσεις προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη ρευστότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο χρυσός έπεσε περισσότερο από 30%. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι ο χρυσός έγινε ξαφνικά ακατάλληλος για αποθήκευση αξίας ή ότι είχε χάσει την ιδιότητά του ως ασφαλούς καταφυγίου μετά από 5.000 χρόνια. Οφειλόταν στο ότι οι επενδυτές αγωνιούσαν για την εξεύρεση ρευστότητας. Μετά από ένα εξάμηνο άρχισε να σκαρφαλώνει ξανά, τριπλασιάζοντας την τιμή του. Γιατί; Επειδή οι επενδυτές έτρεξαν προς τον χρυσό, φοβούμενοι ότι τα κράτη θα αρχίσουν να αθετούν τα χρέη τους ή/και ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε πληθωρισμό.

Ενώ για ένα χρόνο σχεδόν η πορεία του Bitcoin ήταν παρόμοια με τον χρυσό (φυσικά με υψηλότερες διακυμάνσεις), όταν τα πράγματα αγρίεψαν σε μεγάλο βαθμό ακολουθούν (και σε κάποιο βαθμό προπορεύονταν) τα παραδοσιακά χρηματιστήρια. Για αυτό στα τελευταία άρθρα δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα εκεί. Φαίνεται πως η πορεία επηρεάζεται από το γενικότερο κλίμα, παρουσιάζοντας υψηλή συσχέτιση. Συνεπώς, ίσως να μην έχουν τελειώσει όλα, όσο αφορά τη διόρθωση. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, καθώς εξαρτάται από μια παράμετρο που δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς: τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

Το παρακάτω διάγραμμα είναι το εβδομαδιαίο του Bitcoin. Όπως βλέπουμε, παλεύει να επανέλθει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων, ανεβαίνοντας 11,3% το τελευταίο 24ωρο. Γιατί είναι σημαντικός ο συγκεκριμένος δείκτης; Επειδή 200 περίπου εβδομάδες (4 χρόνια) διαρκεί ο κάθε οικονομικός κύκλος του Bitcoin, λόγω του halving. Το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι σε 55 ημέρες. Αυτή τη στιγμή το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 5.332 δολάρια.

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

 

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v