Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κοινωνική απόσταση μεταξύ μετοχών και… πραγματικότητας

Γιατί οι μετοχές κάνουν ράλι ενώ τα οικονομικά δεδομένα χειροτερεύουν. Ο ρόλος κυβερνήσεων και μάνατζμεντ και η κατάσταση win win του S&P. Οι συγκρίσεις με το παρελθόν και ο ρόλος του Bitcoin.

Η κοινωνική απόσταση μεταξύ μετοχών και… πραγματικότητας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δύο δρόμοι υπάρχουν για να χρεοκοπήσεις, έχει γράψει ο Ernest Hemingway. Σταδιακά και μετά απότομα. Να όμως που υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μπορεί όλα να συνωμοτούν στο να μην χρεοκοπήσεις ποτέ, όπως στην περίπτωση του S&P 500. Ενώ τα οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να χειροτερεύουν, όπως η ανεργία που καλπάζει με πρωτόγνωρο ρυθμό, όχι μόνο έχει αυξηθεί 27% από τα χαμηλά του, αλλά απέχει μόλις 15% από τα υψηλά όλων των εποχών.


Η αγορά έχει διαψεύσει όλες τις προβλέψεις. Οι αναλυτές της Goldman Sacks πριν ένα μήνα δημοσιοποίησαν την εκτίμηση τους για τις αγορές πως έχουν κινηθεί «πολύ μακριά και πολύ γρήγορα». Την επόμενη ημέρα τα χρηματιστήρια πήραν φωτιά, με τον S&P να ανεβαίνει κοντά 3%. Αιτία αποτέλεσαν οι διαρροές από υποσχόμενα αποτελέσματα κλινικών δοκιμές του Remdesivir της Gilead.

Ποιοι αγοράσανε; Μήπως ο Buffett που συχνά ενθουσιάζεται από τις διορθώσεις της αγοράς γιατί όπως ισχυρίζεται αγοράζει καλές εταιρίες σε τιμές ευκαιρίας; Εξάλλου είναι η κατάλληλη ευκαιρία, μια που διαθέτει ρεκόρ διαθέσιμων μετρητών. Κι όμως, στην πρόσφατη ομιλία του στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, ανάφερε: «Δεν κάναμε τίποτα, γιατί δεν βλέπουμε κάτι τόσο ελκυστικό για να το κάνουμε». Για την ώρα πουλάει τις συμμετοχές του σε τράπεζες και αεροπορικές εταιρίες. Στο ίδιο πνεύμα και ο γνωστός παρουσιαστής του CNBC, Jim Cramer, που συμβουλεύει τους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές από πολλούς κλάδους, όποτε αναπηδήσουν.

Τι στο καλό συμβαίνει; Γιατί οι μετοχές κάνουν ράλι ενώ τα οικονομικά δεδομένα χειροτερεύουν; Για ποιο λόγο ο S&P είναι σε διαφορετικό σύμπαν από την πραγματική οικονομία;

Μια εξήγηση είναι πως οι εναλλακτικές είναι χειρότερες. Και αυτό για δύο λόγους: ο ένας είναι πως η Wall Street πρόκειται να διασωθεί πριν από οποιονδήποτε άλλο. Οι κυβερνήσεις δεν θα αφήσουν εύκολα τις επιχειρήσεις να πτωχεύσουν, αν και ίσως θα έπρεπε. Εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο στην ανεργία, υπάρχει και ο συστημικός κίνδυνος. Ο δεύτερος είναι πως οι καλές εταιρείες δεν μετατρέπονται σε κακές σε μία νύχτα. Ή τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει σπάνια.

Ο S&P βρίσκεται σε μια win-win κατάσταση. Αν έχουμε δει τα χειρότερα και το άνοιγμα της οικονομίας συνεχιστεί, είναι βέβαιο πως τα οικονομικά δεδομένα θα βελτιωθούν και κατά συνέπεια η κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και υπάρξει νέο κύμα πανδημίας με αποτέλεσμα να κλείσουν πάλι οι επιχειρήσεις, θα ανοίξουν την στρόφιγγα ξανά οι Κεντρικές Τράπεζες. Ήδη η επέμβαση της FED έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Στην εβδομαδιαία ενημέρωση του ισολογισμού της FED την Πέμπτη, αποκαλύφθηκε πως πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά αγορές 305 εκατομμυρίων σε ETFs (αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο αμερικάνικο χρηματιστήριο σαν μετοχές). Οι αγορές ξεκίνησαν την Τρίτη, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες, καθώς εβδομαδιαίες αναφορές αφορούν δεδομένα μέχρι την προηγούμενη ημέρα. Η FED δεν αποκάλυψε ποια ETFs αγόρασε, αλλά δεσμεύτηκε να αναφέρει περισσότερα στοιχεία στο άμεσο μέλλον.

Η σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις

Η ιστορία είναι περισσότερο αποτέλεσμα χάους, παρά κάποιας συνωμοσίας. Βαδίζει με άλματα και ασυνέχειες. Η σημερινή πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί από μυριάδες γεγονότα, μίας συνεχούς πάλης διάφορων στοιχείων, φυσικών και ανθρώπινων. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες οδυνηρές περιόδους οικονομικών κρίσεων, που συνήθως προκαλούνται από την αλληλεπίδραση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ανισορροπιών, αυτή τη φορά προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά σπάνιο εξωγενές σοκ. Ίσως η μοναδική περίοδος για να συγκρίνουμε την πανδημία, είναι η περίοδος όπου εμφανίστηκε η ισπανική γρίπη.

Σε εκείνη την περίοδο υπήρχαν ουσιαστικά τρία διαφορετικά κύματα της ισπανικής γρίπης. Το πρώτο και το τρίτο κύμα ήταν σχετικά ήπια, αλλά το δεύτερο, το φθινόπωρο του 1918 ήταν καταστροφικό. Οι δύο βασικότερες παρατηρήσεις που προκύπτουν από το παραπάνω διάγραμμα είναι οι εξής:

α) Ο Dow Jones δεν έπεσε ποτέ περισσότερο από 11%. Παρά το εκτεταμένο ποσοστό θνησιμότητας και το προφανές αντίκτυπο τους στην οικονομική δραστηριότητα, η υποχώρηση του δείκτη ήταν ήπια.

β) Η αισιοδοξία στο χρηματιστήριο άρχισε να κυριαρχεί μετά το δεύτερο κύμα των θανάτων και κατά την διάρκεια του τρίτου. Σαν αποτέλεσμα είχαμε μια έντονη ανοδική κίνηση 3 μηνών όπου ο Dow Jones ανέβηκε 25%.

Όσο αφορά καλή απόδοση του S&P 500 στην σημερινή εποχή υπάρχει άλλο ένα «μυστικό». Ότι οι 5 μεγαλύτερες συμμετοχές αποτελούν περίπου το 20% της αξίας του, καθώς έχουν επιτύχει από τις καλύτερες επιδόσεις του τρέχοντος έτους. Είναι οι Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (Google) και Facebook. Η απόδοση του S&P το 2020 έχει αποσυνδεθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του μέσου όρου του ίδιου του δείκτη.

Για αυτόν τον λόγο, το παραπάνω διάγραμμα έχει υπολογίσει όλες τις εταιρίες που απαρτίζουν τον S&P 500 ως ίσου βάρους, επιδιώκοντας μια καλύτερη αναπαράσταση της απόδοσης του.

Όπως βλέπουμε η πορεία του δείκτη, από τα υψηλά του μέχρι και σήμερα, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την συμπεριφορά του επέδειξε στις κρίσεις του 1929 και του 1987. Η πράσινη γραμμή αποτελεί ένα συνδυασμό των δύο προηγούμενων κρίσεων.

Η επόμενη ημέρα και ο ρόλος του bitcoin

Δεν γνωρίζουμε πότε και τι είδους κρίσεις μας περιμένουν στην επόμενη στροφή. Οι αρχές κτίζουν τις άμυνες τους με βάση τα προηγούμενα δεδομένα, για αυτό δεν είναι πάντα αναποτελεσματικές. Κάθε κρίση ακολουθεί μια νέα διαδρομή και θα υπερφαλαγγίσει τα οχυρά τους.

Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται μόνο εκεί. Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κρίση προετοιμάζουν ακουσία την αυριανή. Μέσα από την αέναη προσπάθεια μετρίασης των οδυνηρών συνεπειών της ύφεσης, εκκολάπτουν την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάθε έρπουσα απειλή προέρχεται από νέους μοιραίους συντελεστές.

Το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, οδήγησε στην εκτόξευση της αγοράς παραγώγων. Η ασιατική κρίση που οδήγησε στην χρεοκοπία την Ρωσία το 1999, συνετέλεσε στο σπάσιμο της τεχνολογικής φούσκας το 2000. Η επίθεση τους δίδυμους πύργους το 2001 είχε σαν αποτέλεσμα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Η επέκταση της πίστωσης βγήκε εκτός ελέγχου, με αποκορύφωμα τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008 και λίγο αργότερα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Κάθε κρίση προσφέρει διαφορετικές διεξόδους. Κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί και τότε θα αρχίσει μια κούρσα ταχύτητας όλων των περιουσιακών στοιχείων έναντι των μετρητών. Το bitcoin έδειξε όχι μόνο να αντέχει, αλλά και να βρίσκεται πλασαρισμένο σε πλεονεκτική θέση. Αυτός είναι και ο σκοπός ύπαρξης του εξάλλου. Να προσφέρει μια εναλλακτική στο τωρινό νομισματικό σύστημα.

Ο πίνακας αποδόσεων από τότε που κηρύχθηκε η πρώτη καραντίνα στην Κίνα, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του ως ένα αναδυόμενο μέσο διαφύλαξης αξίας.


Σεμινάρια και βιβλίο

Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την φιλοσοφία και την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πως δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πως» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v