Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Ποιοι οι κίνδυνοι από τα ψηφιακά μετρητά των κεντρικών τραπεζών

Τα CBDCs και τα stablecoins θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση για «υποκατάσταση νομισμάτων», με τα ξένα νομίσματα να εκτοπίζουν τα εγχώρια για τοπική χρήση, σημειώνει το Ταμείο. Κίνδυνος και για παράνομες ροές. Τι δηλώνει η Fed.

ΔΝΤ: Ποιοι οι κίνδυνοι από τα ψηφιακά μετρητά των κεντρικών τραπεζών

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα ψηφιακά μετρητά των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα ξένα νομίσματα να εκτοπίζουν τα εγχώρια χρήματα στις εθνικές οικονομίες, με την υιοθέτηση της τεχνολογίας να ενισχύει δυνητικά τις παράνομες ροές κεφαλαίων χωρίς κατάλληλες δικλίδες ασφαλείας, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα.

Οπως θυμίζει το Reuters, οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο άρχισαν να εξετάζουν προσεκτικά τη δημιουργία δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, γνωστών ως CBDCs, αφότου το Facebook παρουσίασε πέρυσι το Libra, το οποίο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει.

Αυτό που καθοδηγεί την έρευνά τους είναι το ερώτημα του ποιος θα ελέγχει τα χρήματα στο μέλλον, με πολλούς να φοβούνται την απώλεια ελέγχου των συστημάτων πληρωμών, εάν υιοθετηθούν ευρέως νομίσματα που εκδίδονται ιδιωτικά όπως το Libra.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες των CBDCs και των stablecoins εξαρτάται από το πόσο πολύ θα υιοθετηθούν -κάτι που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς.

Τα CBDCs και τα stablecoins θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση για «υποκατάσταση νομισμάτων», με τα ξένα νομίσματα να εκτοπίζουν τα εγχώρια νομίσματα για τοπική χρήση, σημειώνει το Ταμείο.

Η υποκατάσταση του νομίσματος μπορεί να διαβρώσει τον έλεγχο των Αρχών στην εγχώρια ρευστότητα, μειώνοντας τη σταθερότητα της ζήτησης χρήματος και δυνητικά εξασθενίζοντας τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής.

Χωρίς επαρκείς δικλίδες ασφαλείας, τα ξένα CBDCs και τα stablecoins θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τις παράνομες ροές και να δυσκολέψουν τις τοπικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, προσθέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γκεοργκίεβα: Τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να βοηθήσουν τις κεντρικές τράπεζες

Υπάρχουν πιθανά πλεονεκτήματα των κεντρικών τραπεζών που χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα, δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε ωστόσο ότι οποιοδήποτε νέο σύστημα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με το παλιό.

Πρέπει να περιοριστούν όλοι οι κίνδυνοι, τόνισε στο διαδικτυακό πάνελ για τις διασυνοριακές πληρωμές που φιλοξενεί το ΔΝΤ, ενώ επεσήμανε ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον έλεγχο των εγχώριων οικονομικών συνθηκών.

Πάουελ για ψηφιακό δολάριο: Καλύτερα να το κάνουμε σωστά παρά πρώτοι

Σε οποιαδήποτε ανάπτυξη διασυνοριακού ψηφιακού νομίσματος, είναι πιο σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες «να το κάνουν σωστά παρά πρώτες», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

«Πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να είμαστε πρώτοι. To να το κάνουμε σωστά σημαίνει ότι όχι μόνο εξετάζουμε τα πιθανά οφέλη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), αλλά και τους πιθανούς κινδύνους και αναγνωρίζουμε επίσης τους σημαντικούς συμβιβασμούς που πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά», δήλωσε ο Πάουελ σε συζήτηση πάνελ για τις ψηφιακές πληρωμές που φιλοξενεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πάουελ είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η Fed να αξιολογήσει τι αντίκτυπο μπορεί να έχει ένα CBDC σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως στη νομισματική πολιτική, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την πρόληψη της παράνομης δραστηριότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v