Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παράδοξο της ξέφρενης ανόδου του Dogecoin

Πώς το κρυπτονόμισμα έφτασε να έχει κεφαλαιοποίηση 90 δισ. ευρώ έναντι μόλις 280 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο! Το… λαχείο που εξέπληξε τους πάντες και τα μαθήματα για τους επενδυτές.

Το παράδοξο της ξέφρενης ανόδου του Dogecoin

Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε επισημάνει πως δεν περιμέναμε ποτέ να κάνουμε δύο αφιερώματα στη σειρά για το Dogecoin. Τελικά ποτέ μη λες ποτέ. Να που θα κάνουμε και τρίτη αναφορά, μια που έφτασε όχι μόνο σε νέα υψηλά αλλά και στην τέταρτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης στην αγορά των crypto.

Το Dogecoin, σε μια μέρα που η αγορά των crypto βρίσκεται στα κόκκινα, έχει ανέβει 55% το τελευταίο 24ωρο, αφήνοντας για άλλη μια φορά έκπληκτους φίλους και εχθρούς. Μέσα σε μία ημέρα αυξήθηκε η αξία του κατά δεκάδες δισεκατομμύρια. Με Δ. Δισεκατομμύρια. Στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα έχουμε την κεφαλαιοποίηση του Dogecoin. Όπως βλέπουμε, πριν από ένα χρόνο είχε 280 εκατομμύρια. Σήμερα έφτασε τα 90 δισεκατομμύρια.

Όπως είπαμε την προηγούμενη φορά, κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάτι συμβαίνει από πίσω. Να έχει για παράδειγμα κάποιος σαν τον Elon Musk, τον Mark Cuban ή κάποιον άλλο ισχυρό, να καταστρώνει σχέδια προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του δικτύου.

Αν και το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για την εύκολη διέξοδο όσων θέλουν να εισέλθουν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και το αντιμετωπίζουν περίπου σαν λαχείο. Εκείνους που δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν για τα crypto. Δεν συγκινούνται με τις έννοιες της αποκέντρωσης, την ανθεκτικότητα στη λογοκρισία, τα ιδεώδη ενός εναλλακτικού νομισματικού συστήματος ή οποιαδήποτε άλλη βαθυστόχαστη έννοια. Τους προσελκύει το ότι τους δίνεται μια ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν σε έναν πολλά υποσχόμενο χώρο. Και μάλιστα διασκεδάζοντας.

Έχεις 100€ όλα κι όλα. Ξέρεις ότι τα λαχεία, το λόττο και όλα τα συναφή είναι χαμένη υπόθεση. Να επενδύσεις σε μετοχές, ούτε λόγος με τόσα χρήματα. Να αγοράσεις Bitcoin ή Ethereum που ακούς τους γύρω σου ότι υπόσχονται να 2πλασιάσεις ή να 3πλασιάσεις τα χρήματά σου, δεν σε συγκινεί. Ακόμα και τυχερός να σταθείς, δεν σου βελτιώνει τη ζωή. Αν όμως τα χρήματά σου πάνε 100 φορές πάνω; Αν τα 100 € γίνουν 10.000 €; Τότε αλλάζει το πράγμα.

Μα υπάρχουν τέτοια κορόιδα; θα πει κάποιος. Είναι δυνατόν να ελπίζει στα σοβαρά να ανέβει 100 φορές; Να φτάσει πού η κεφαλαιοποίησή του; Στο ένα τρισεκατομμύριο; Τόσο αξίζει το Bitcoin, το οποίο μάλιστα έχει σκαρφαλώσει σε τέτοια ύψη επειδή έχουν πέσει πάνω του τα χρήματα των θεσμικών. Το Dogecoin ποιος θα το στηρίξει; Οι πιτσιρικάδες του TikTok;

Τα ίδια λογικά επιχειρήματα λέγαμε και πριν μήνες, όταν ακούγαμε την υπερβολικά φιλόδοξη προσπάθεια κάποιων να ανεβάσουν την τιμή του στο ένα δολάριο. Τότε που κουνάγαμε συγκαταβατικά το κεφάλι, χαμογελώντας με την άγνοιά τους. Τελικά όμως δεν ήμασταν εμείς που γελάσαμε τελευταίοι. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 0,65 δολάρια. Έχει φτάσει την κεφαλαιοποίηση που βρέθηκε το Bitcoin, στη μεγάλη υποχώρηση του περασμένου Μαρτίου. Πριν από μόλις 14 μήνες. Το ένα Dogecoin έχει πολλαπλασιάσει την αξία του 130 φορές, από την αρχή του χρόνου! Αν το κατάφερε μέσα σε μόλις 4 μήνες, γιατί να μην το επαναλάβει σε βάθος χρόνου;

Το ίδιο σκεπτικό προφανώς είχαν όσοι πόνταραν 200 εκατομμύρια δολάρια στην πτώση του Digecoin. Σύμφωνα με το bybt.com, αυτό είναι το ποσό που εξαϋλώθηκε από τις short θέσεις στο DOGE τις τελευταίες 24 ώρες. Νωρίτερα, το ανταλλακτήριο Gemini είχε ανακοινώσει ότι θα εντάξουν και αυτοί το Dogecoin. Η επίσημη ανακοίνωση της Gemini αναφέρει: «Το Dogecoin συνεχίζει την παράδοση του Bitcoin να δίνει τον έλεγχο των χρημάτων πίσω στους ανθρώπους. Ναι, είναι ένα νόμισμα meme, αλλά μήπως δεν είναι όλα ένα meme; Όλα τα χρήματα δεν είναι τίποτε άλλο από μια ιδέα και θέμα πίστης σε αυτά».

Διαφωνεί κανείς;

Κάνουν λάθος όσοι υποτιμούν τη διάσταση της κερδοσκοπίας, αλλά και της δυναμικής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν τα crypto ή να έχεις σαγηνευτεί από τα ιδεώδη του Bitcoin για να το αγοράσεις. Αρκεί να σου αρέσουν τα κέρδη. Το Dogecoin μάς έδειξε πως δεν χρειάζεται να ψάχνεις να βρεις το κάθε απίθανο coin, αμφιβόλου προέλευσης και αποτελεσματικότητας ή να μελετάς σε βάθος για να ανακαλύψεις κάποιας καταπληκτικής έμπνευσης καινοτόμα τεχνολογία, προκειμένου να επιτύχεις αστρονομικές αποδόσεις.

Όποιος και να είναι ο λόγος που έχει προσελκύσει την προσοχή, το Dogecoin έχει πάψει να είναι το αστείο που ξεκίνησε το 2013. Πλέον αξίζει περισσότερο από πολλές εταιρείες που διαπραγματεύονται στον S&P 500.

Το Bitcoin είναι η άμυνα του αδύναμου

Είσαι κάτοικος σε μία από τις χώρες όπου υπάρχει σημαντική πιθανότητα χρεοκοπίας ή υποτίμησης του εθνικού νομίσματος ή διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό ή ένας συνδυασμός των ανωτέρω; Αναρωτιέσαι πώς θα προφυλάξεις τον πλούτο σου; Αν έχεις μεγάλη οικονομική δύναμη και εξειδικευμένους επενδυτικούς συμβούλους, έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις CDS. Τα CDSs είναι εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής, παίζουν τον ρόλο του ασφαλιστήριου συμβολαίου για τα ομόλογα. Αν υπάρξει χρεοκοπία, ο εκδότης (ο οποίος είναι μεγάλη τράπεζα) πληρώνει τη ζημιά που θα υποστεί ο επενδυτής. Όπως γίνεται και με τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου. Αν τρακάρεις, η ασφαλιστική εταιρεία πληρώνει τη ζημιά.

Αν είσαι όμως «κοινός θνητός»; Τι άλλη καλύτερη και άμεσα εφικτή λύση έχεις εκτός από την αγορά Bitcoin; Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι κερδοσκοπία, όπως αλαζονικά βαυκαλίζονται οι βολεμένοι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών. Η κατοχή του Bitcoin αποτελεί άμυνα έναντι στην παθογένεια του σημερινού οικονομικού και νομισματικού συστήματος. Μια ασπίδα προστασίας που μέχρι πρόσφατα δεν είχε όποιος είχε την ατυχία να γεννηθεί σε «λάθος» σημείο του πλανήτη.

Άλλες ειδήσεις

* Η παρακάτω φωτογραφία μάς έρχεται από την Αγγλία. Το επιβλητικό κτήριο είναι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και αυτό που προβάλλεται, αναφέρει πως η εκτύπωση χρήματος κλέβει από τους φτωχούς. Ποιος σας είπε πως οι διαμαρτυρίες δεν μπορούν να είναι έξυπνες και ειρηνικές; Εξάλλου ακριβώς αυτό είναι το Bitcoin. Μια ειρηνική και ευφυής επανάσταση.

* Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου eBay θα αποδεχτεί ως τρόπο πληρωμής σύντομα τα κρυπτονομίσματα. Όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Jamie Iannone, εξετάζουν διάφορους τρόπους διεύρυνσης των τύπων πληρωμής που δέχονται, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα. Όπως παρατηρούμε, το Bitcoin και η παρέα του υιοθετείται από όλο και περισσότερους ως μέσο πληρωμής. Όσοι ειρωνικά επισήμαιναν ότι το Bitcoin δεν χρησιμεύει ως μέθοδος πληρωμής, άρα αποδεικνύεται ότι είναι άχρηστο, πάλι αστόχησαν. Το μόνο που αποδεικνύεται είναι η έλλειψη διορατικότητας από μέρους τους.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v