Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι φοβάται ο Ray Dalio για τα Bitcoin που έχει αγοράσει

Πόσο πιθανό είναι οι κυβερνήσεις να καταφέρουν να «σκοτώσουν» το Bitcoin. Το σενάριο χακαρίσματος και γιατί ο γνωστός επενδυτής εκτιμά ότι το κρυπτονόμισμα αποτελεί καλή εναλλακτική έναντι στα μετρητά.

Τι φοβάται ο Ray Dalio για τα Bitcoin που έχει αγοράσει

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, σε μια συνέντευξή του στο CNBC, ανέφερε ξανά ότι έχει αγοράσει Bitcoin. Επιβεβαίωσε τη θεαματική μεταστροφή του, καθώς επί χρόνια ήταν φανατικός επικριτής, χαρακτηρίζοντάς το άχρηστο, φούσκα, Ponzi.

Η πρώτη φορά που παραδέχτηκε δημόσια ότι αγόρασε Bitcoin ήταν τον Μάιο. Η μετατόπιση από τις αρχικές του θέσεις είχε αρχίσει σταδιακά. Αρχές του 2021 δημοσίευσε τους προβληματισμούς του στο Twitter, γράφοντας «Κάτι δεν έχω καταλάβει καλά για το Bitcoin». Το επόμενο βήμα ήταν η δημοσίευση των σκέψεών του για τα κρυπτονομίσματα, όπου έγινε φανερή η μεταστροφή.

Παρ' όλα αυτά, διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητά του. «Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, αν γίνει πραγματικά επιτυχημένο, θα το σκοτώσουν ή θα προσπαθήσουν να το σκοτώσουν. Και νομίζω ότι θα τα καταφέρουν, αν πραγματικά το θελήσουν».

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ισχυρίστηκε ότι το Bitcoin αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση στα μετρητά. Θεωρεί πως πρόκειται για ένα εκπληκτικό επίτευγμα, που έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου και ότι κατέχει ένα μικρό ποσοστό σε Bitcoin σε σύγκριση με την έκθεσή του σε χρυσό.

Σύμφωνα με τον Ray Dalio, το Bitcoin στερείται θεμελιώδους και αντικειμενικής αξίας, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα αποτρεπτικός παράγοντας. Υπήρξαν πολλά περιουσιακά στοιχεία στην ιστορία που δεν είχαν εγγενή αξία, αλλά τα αντιλαμβάνονταν ως πολύτιμα.

Γιατί δεν χακάρεται το Bitcoin

Ο Ray Dalio παρά τη σαφέστατη αλλαγή πλεύσης, όπως οι περισσότεροι παραδοσιακοί οικονομολόγοι, δυσκολεύεται να αντιληφθεί σε βάθος πώς λειτουργεί το Bitcoin. Για ποιο λόγο οι κυβερνήσεις ή οι χάκερ δεν είναι δυνατόν να το σταματήσουν. Έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές γιατί είναι ασταμάτητο, γι' αυτό αυτή τη φορά θα αναφέρουμε… την απόδειξη:

Αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να καταφέρει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο Bitcoin, έτσι ώστε αυτό να χάσει την αξία του, θα αποκτούσε αμύθητα πλούτη. Ίσως γινόταν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Πώς; Εύκολα. Θα αρκούσε να ανοίξει μαζικά θέσεις short στην αγορά των crypto την προηγούμενη ημέρα.

Κατόπιν θα υλοποιούσε το σχέδιό του να χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη στο Bitcoin. Πώς; Για παράδειγμα αν αντί για 900 Bitcoin την ημέρα, μετά από παρέμβασή του έβγαιναν 9.000. Τότε όλοι θα αμφισβητούσαν τη δομική ιδιότητα της σπανιότητας. Αν μπορούν να εμφανιστούν 9.000 από «λάθος», όλοι θα προβληματίζονταν. Αν υπάρχει «τρύπα» στο σύστημα, για ποιο λόγο να μην εμφανιστούν αύριο 9 εκατομμύρια ή 9 δισεκατομμύρια, από ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα;

Τι αποτέλεσμα θα είχε κάτι τέτοιο; Η τιμή του Bitcoin θα έτεινε προς το μηδέν, παρασύροντας όλα τα κρυπτονομίσματα μαζί του στην άβυσσο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα εξαφανιζόταν.

Το έπαθλο είναι τόσο μεγάλο, που είναι αφελές να θεωρεί κάποιος πως δεν έχουν προσπαθήσει να το κατακτήσουν. Όμως όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Τα μπλοκ βγαίνουν κανονικά κάθε δεκάλεπτο, επικυρώνοντας τις χιλιάδες συναλλαγές που πραγματοποιούνται, ενημερώνοντας την αποκεντρωμένη βάση δεδομένων και αμείβοντας με τον προαποφασισμένο ρυθμό τους miners. Το μόνο που έχουν καταφέρει οι επίδοξοι δολιοφθορείς είναι να σπάσουν τα μούτρα τους. Όχι τον κώδικα και τον μηχανισμό που τον υλοποιεί.

Η προσπάθεια των χωρών

Το αφήγημα πως οι κυβερνήσεις μπορούν να το σκοτώσουν νομοθετικά δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη. Το είδαμε σε διάφορες χώρες όπου κηρύχθηκε παράνομο, όπως στις Νιγηρία, Βολιβία, Κολομβία, Ινδονησία, Ρωσία και αλλού. Τι κατάφεραν; Τίποτα απολύτως. Σε αυτές τις περιοχές συνέχισε να διακινείται, απλά ορισμένες φορές σε υψηλότερες τιμές από τις διεθνείς. Ωστόσο οι σκεπτικιστές δεν πείθονται. Θεωρούν τις χώρες μικρού σχετικά οικονομικού εκτοπίσματος.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις υπερδυνάμεις. Το μεγαλύτερο χτύπημα που συνέβη ποτέ εναντίον του Bitcoin το έδωσε αυτή την άνοιξη η Κίνα, εκδιώχνοντας τους miners από το έδαφός της. Τι αποτέλεσμα είχε αυτό; Απολύτως τίποτα. Αν σας φαίνεται κάτι μικρό, αναλογιστείτε τις δυσλειτουργίες και τις επιπτώσεις στην αλυσίδα παραγωγής που θα είχε υποστεί οποιοσδήποτε κλάδος ή εταιρεία, αν η μισή παραγωγική δυνατότητα αναγκαζόταν να κατεβάσει ρολά σε ένα σαββατοκύριακο. Κι όμως, το Bitcoin συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια και ομαλά, ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί. Χωρίς κανένα κέντρο αποφάσεων να δίνει την κατεύθυνση, χωρίς να ζητά την άδεια ή την έγκριση κανενός. Εντελώς ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τραπεζική αρχή ή κυβερνητική εξουσία.

Μήπως τότε καταφέρουν το αποφασιστικό χτύπημα οι ΗΠΑ; Μια απόφαση από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα συναντήσει τεράστιες νομικές προκλήσεις και πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της, καθώς κάθε Πολιτεία είναι σχετικά αυτόνομη. Εκεί δεν ισχύει το καθεστώς της Κίνας. Πολλές Πολιτείες όπως το Τέξας και το Γουαϊόμινγκ έχουν θεσπίσει νόμους για να προστατεύσουν τα κρυπτονομίσματα και να προσελκύσουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτά.

Κάθε πτυχή του Bitcoin είναι κείμενο: Το whitepaper είναι κείμενο. Το λογισμικό που εκτελείται, είναι κείμενο. Το ledger είναι κείμενο. Οι συναλλαγές είναι κείμενο. Ο κώδικας στις ΗΠΑ θεωρείται λόγος (speech) και προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος (First Amendment). Τα τελευταία 15 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (Supreme Court) έχει επανειλημμένα αποφανθεί ότι τα χρήματα είναι μια μορφή λόγου.

Ακόμα όμως και στην εντελώς απίθανη περίπτωση που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσιζε να αψηφήσει όλα τα παραπάνω, το πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο. Υπολογίζεται πως 50 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν έστω και μια μικρή ποσότητα κρυπτονομισμάτων. Ποιος πολιτικός θα πάρει την απόφαση να μηδενίσει τις επενδύσεις τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών; Και με ποιο τρόπο; Το 1933 οι ΗΠΑ εξέδωσαν διάταγμα κατάσχεσης του χρυσού από τους πολίτες τους. Ωστόσο τον χρυσό μπορούσαν να τον βρουν οι αρχές. Έχει όγκο, βάρος. Το Bitcoin είναι αόρατο, άυλο, άοσμο.

Αφήσαμε για το τέλος το σημαντικότερο. Πραγματοποιώντας μια εχθρική ενέργεια εναντίον του Bitcoin, θα κάνουν ένα μοναδικό δώρο στις ανταγωνίστριες χώρες. Είναι πολλές αυτές που ήδη καλοδέχονται μια τεχνολογία αιχμής όπως το blockchain στο έδαφός τους, έχοντας θεσπίσει ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Μια τάση που εξαπλώνεται. Γιατί; Επειδή πρόκειται για έναν κλάδο που δεν απαιτεί από μέρος τους ειδικές υποδομές, εκτός από ένα γρήγορο Internet. Το πλεονέκτημα είναι σαφές, καθώς μεταφέρουν τεχνογνωσία, ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την εποχή μας: δεν μολύνει! Σε αντίθεση για παράδειγμα με την εξόρυξη του χρυσού.

Ένα παράδειγμα που μας έρχεται μόλις σήμερα είναι το Λάος, που νομιμοποιεί την εξόρυξη και το trading στο Bitcoin. Η ασιατική χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει 78 υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μεγάλο πλεόνασμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πλέον θα μπορέσει να αξιοποιήσει το περίσσευμα, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε επίσημη άδεια σε έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστικών ομίλων και μιας τράπεζας, να ξεκινήσουν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Αν οι φόβοι του Dalio επιβεβαιωθούν

Η τελευταία ευκαιρία για να σκοτώσουν το Bitcoin ήταν στα αρχικά στάδια. Όταν έκλεισε το Silk Road, αν και ακόμα και τότε δεν ήταν σίγουρο πως υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Τώρα είναι πολύ αργά. Έχει γιγαντωθεί και απλώσει τα πλοκάμια του σε όλο τον κόσμο. Κάτι που μας φέρνει στον ορισμό της επιτυχίας, για να επανέλθουμε στον προβληματισμό του Ray Dalio. Αν κάτι που μέχρι πριν από 12 χρόνια δεν είχε την παραμικρή αξία, ενώ τώρα αξιολογείται από εκατομμύρια επενδυτές ένα τρισεκατομμύριο δολάρια δεν θεωρείται επιτυχημένο, πότε ακριβώς θα επιτύχει; Στα πόσα τρισεκατομμύρια; Τα 10; Όταν δηλαδή θα φτάσει να έχει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού; Τότε όμως θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί ή πιο δύσκολο;

Ακόμα όμως και στο πιο ακραίο σενάριο, να γίνει πραγματικότητα η εικόνα που έχει στο μυαλό του ο Dalio, αυτό προϋποθέτει πως θα έχει γίνει απειλή για το σύστημα. Συνεπώς θα έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτή που έχει σήμερα, για να μπουν σε τόσο κόπο, τόσα έξοδα, τόση αναστάτωση. Με άλλα λόγια, στο κακό σενάριο που φοβάται ο Ray Dalio, το Bitcoin θα έχει φτάσει σε πολλαπλάσια από τη σημερινή του τιμή.

Ίσως τελικά αυτός είναι ο λόγος που το έχει αποκτήσει. Ότι σε κάθε σενάριο, θα βγει κερδισμένος. Αν δεν μπορέσουν να το «σκοτώσουν» οι κυβερνήσεις, στην εποχή της πλημμυρίδας κρατικών χρημάτων, το Bitcoin θα ανεβαίνει καθώς θα είναι πιο ανθεκτικό και σπάνιο από τον χρυσό. Αν αποφασίσουν να αναλάβουν δράση εναντίον του, αυτό θα συμβεί μόνο όταν θα έχει ανέβει υψηλότερα.

Στις επενδύσεις ισχύει από παλιά ένα ρητό, το οποίο έχει αποδειχθεί αλάνθαστο. Προσέξτε τι κάνουν, όχι τι λένε. Και το χαρτοφυλάκιο του Ray Dalio περιέχει Bitcoin. Όπως και άλλων τιτάνων της Wall Street, οι οποίοι ήταν αρνητικοί στην αρχή, όπως οι Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller, Murk Cuban, Bill Miller και αρκετοί άλλοι.

* Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα meetup του Greek Cryptocurrency Community στην Αθήνα, στο Αττικό Άλσος. Στο ίδιο μέρος που είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v