Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις στην... καταστολή του Bitcoin

Ασταμάτητο εδώ και 12 χρόνια παρά τον πόλεμο που δέχεται. Από 50 σεντς, πρόσφατα ξεπέρασε τις $50.000. Μπορεί να μπει φρένο στη λειτουργία του; Ποια είναι η πιο σοβαρή απειλή και πόσο μπορούν να δυσκολέψουν οι συναλλαγές.

Γιατί αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις στην... καταστολή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δύσκολα μπορείς να αποδόσεις σε σύμπτωση ότι όλοι οι μεγάλοι Κεντρικοί Τραπεζίτες καταφέρονται εναντίων του Bitcoin τελευταία. Οι αναλυτές της Deutsche Bank στην τελευταία τους δημοσίευση προειδοποιούν τις κυβερνήσεις. Η κεφαλαιοποίηση του που ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και η δυνατότητα του να συνεχίσει να αναπτύσσεται, το έχουν καταστήσει «πολύ σημαντικό για να αγνοηθεί». Ισχυρίζονται πως το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν, συνεπώς αναμένεται κάπως να αντιδράσουν.

Κάποιοι θεωρούν πως επειδή μέχρι πρόσφατα το Bitcoin ήταν μικρό σε μέγεθος και δεν έχαιρε ιδιαίτερης απήχησης, οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνταν μαζί του. Είναι βέβαιο πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Παρόμοιες απόπειρες παράλληλου, μη κρατικού ψηφιακού χρήματος, είχαν γίνει στο παρελθόν, όπως τα Eagle και Liberty Reserve. Όμως απέτυχαν γιατί παρεμποδίστηκε η λειτουργία τους έγκαιρα από τις αμερικάνικες διωκτικές αρχές.

Παρά τον πόλεμο που δέχεται, το Bitcoin είναι ασταμάτητο εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια και αυτό αντανακλάται στην τιμή του. Από τα 50 σεντς, έφτασε στα 5 δολάρια, μετά στα 50, στα 500, στα 5.000 και πρόσφατα ξεπέρασε τα 50.000 δολάρια. Που βρίσκει την δύναμη; Ένα τεράστιο δίκτυο ασφαλείας από εξορύκτες (miners), κόμβους (nodes), προγραμματιστές και νέες εφαρμογές που το βελτιώνουν συνεχώς, εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του. Κάθε ημέρα που επιβιώνει γίνεται όλο κι πιο ισχυρό.

Οι τρόποι να εμποδίσουν τη λειτουργία του Bitcoin

Άραγε είναι τόσο άτρωτο; Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι να απειλήσεις το Bitcoin. Ο πρώτος είναι να επιτεθείς στο software και το hardware, χτυπώντας το στην υποδομή. Ο δεύτερος είναι να επιβάλεις νομικές απαγορεύσεις όσο αφορά στην χρήση του. Ωστόσο δεν αρκεί κάποιο κράτος να του επιτεθεί, όσο μεγάλο και να είναι. Πρόκειται για ένα παγκόσμια διαδεδομένο φαινόμενο. Έχει ξεφύγει από την επικράτεια και επιρροή μιας και μόνο χώρας.

Οι χρήστες, η υπολογιστική δύναμη  και οι προγραμματιστές είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Τα ανταλλακτήρια όπου διεξάγεται το trading είναι on-line και ανεξάρτητα μεταξύ τους. Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την έδρα τους παντού. Ο εφευρέτης και ιδρυτής του Bitcoin είναι άγνωστος, καθώς εμφανίστηκε με ψευδώνυμο και ακόμα δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει κανείς την πραγματική του ταυτότητα. Δεν ξέρουμε καν αν ζει. Ωστόσο ακόμα και να βρισκόταν, ούτε αυτός έχει λόγο στο δημιούργημα του. Είναι σαν το εφευρέτη του τροχού.

Τότε μήπως ελέγχεται από εκείνους που έχουν στην κατοχή τους τα περισσότερα νομίσματα; Ούτε από αυτούς. Όσα Bitcoin και να κατέχεις, δεν μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες, να δημιουργήσεις αυθαίρετα περισσότερα, να αποτρέψεις τους άλλους να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ούτε καν από τους miners, που επεξεργάζονται τις συναλλαγές ή τους προγραμματιστές που προτείνουν βελτιώσεις στις εφαρμογές.

Δεν έχουν την δύναμη να το χειραγωγήσουν, επειδή οι δεκάδες χιλιάδες χρήστες που τρέχουν τα nodes αποφασίζουν ποιες συναλλαγές είναι έγκυρες και ποια έκδοση του software θα ακολουθηθεί. Ακόμα και αν μια κυβέρνηση ή συνασπισμός κρατών αποκτήσει την πλειοψηφία του hash rate (της υπολογιστικής δύναμης), δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες όπου υπάρχει συναίνεση (consensus) και να εκδώσει περισσότερα νομίσματα ή να αφαιρέσουν τα νομίσματα κάποιου χωρίς την θέληση του. Το μόνο όπου μπορεί να επιτύχει είναι να κάνουν ένα hard fork, όπως το Bitcoin SV ή το Bitcoin Cash, όπου έχουν αποτύχει εμφατικά.

Αν επιχειρήσουν να κατασχέσουν τις ποσότητες Bitcoin, όπως έκανε στον χρυσό το 1933 η αμερικάνικη κυβέρνηση; Είναι εντελώς απίθανο να στεφθεί από επιτυχία κάτι τέτοιο, καθώς τη φυσική ποσότητα του χρυσού μπορεί να την ανακαλύψει η αστυνομία σε έφοδο στο σπίτι σου ή στην τραπεζική θυρίδα. Ωστόσο το Bitcoin είναι άυλο. Αν έχεις μνημονεύσει τον κωδικό του πορτοφολιού σου, δεν υπάρχει τρόπος να τον ανακαλύψουν ή να στον αποσπάσουν.

Να το φορολογήσουν σε σημείο που να μην αξίζει να το έχεις στην κατοχή σου; Μια τέτοια ενέργεια προσκρούει σε πολλά εμπόδια, με πρώτο από όλα το κυρίαρχο ρεύμα. Κάποιες κυβερνήσεις όχι μόνο επιχειρούν να προστατέψουν την νέα τεχνολογία, αλλά και να δώσουν κίνητρα να εργάζονται οι άνθρωποι του κλάδου στην περιοχή τους. Τα πιο πρόσφατα ηχηρά παραδείγματα είναι του Μαϊάμι και του ελβετικού καντονιού Zug, οι οποίοι υιοθέτησαν το Bitcoin. Άλλα παραδείγματα έρχονται από την Πορτογαλία που έχει νομοθετήσει μηδενικούς φόρους για κεφαλαιουχικά κέρδη από κρυπτονομίσματα ή ειδικές ευνοϊκές νομοθεσίες από Μάλτα, Κύπρο, Σιγκαπούρη και άλλες χώρες.

Να απαγορεύσουν το mining; Εξάλλου για αυτό υπάρχει η δικαιολογία της οικολογικής καταστροφής που επιφέρει. Φυσικά αυτό πρόκειται απλά για πρόσχημα, καθώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως ακούγεται λογικό στα αυτιά των απληροφόρητων πολιτών. Στην πραγματικότητα το σύνολο σχεδόν της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία των νέων Bitcoin γίνεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές. Ωστόσο ούτε αυτό είναι πρακτικά εφαρμόσιμο, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσουν εγκαταστάσεις που διαθέτουν αυτόνομη πηγή ενέργειας και οι οποίες μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο.  

Ίσως η πιο σοβαρή απειλή είναι να συμφωνήσουν τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια να ταυτοποιήσουν αυστηρά την κατοχή κρυπτονομισμάτων. Τότε το σύστημα θα διχαστεί. Θα χωριστεί στους καταγεγραμμένους μέσα στο σύστημα και τους εκτός. Η ιδιωτικότητα δεν θα παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς για να διαθέσεις τα Bitcoin σου θα πρέπει να βρεις πρόθυμους να δεχτούν εκείνα που δεν έχουν αφήσει ίχνη. Δεν θα είναι εύκολο για κάποιον έμπορο να τα δεχτεί από πελάτες που δεν βρίσκονται στην εγκεκριμένη λίστα. Ακόμα όμως και εδώ υπάρχουν τεράστια και μάλλον ανυπέρβλητα προβλήματα, με πρώτο από όλα το ότι τα ανταλλακτήρια δύσκολα θα συναινέσουν στο κλείσιμο τους. Θα χάσουν εκατομμύρια πελάτες, οι οποίοι θα στραφούν στους DeFi ανταγωνιστές τους.

Οι απειλές στην πράξη

Πέρα από τα θεωρητικά ενδεχόμενα, πολλές από τις νομικές επιθέσεις έχουν ήδη δοκιμαστεί στην πράξη και αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Το 2017 οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στους πολίτες τους να ανταλλάσουν το τοπικό νόμισμα (RMB) για Bitcoin. Επίσης τα ανταλλακτήρια στο έδαφος τους κηρύχτηκαν παράνομα. Λίγο αργότερα ακολούθησε η Ινδία, το Πακιστάν και άλλες κυβερνήσεις. Μόλις πέρσι το Ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση.

Στην αρχή δημιουργήθηκε πανικός, ο οποίος αντικατοπτρίστηκε στην πτώση της τιμής κατά 40% σε λίγες ώρες. Παρόλα αυτά σε λίγους μήνες η τιμή είχε υπερδιπλασιαστεί από εκεί που βρισκόταν πριν την απαγόρευση της κυβέρνησης. Η απαγόρευση όχι μόνο δεν στάθηκε εμπόδιο στην υιοθέτηση του Bitcoin, αλλά προκάλεσε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όταν αντιλήφθηκαν πως δεν μπορούν στην πραγματικότητα να το απαγορεύσουν. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγήσουν τους Κινέζους στο να διατηρήσουν τα Bitcoin τους μακροπρόθεσμα, αντί να τα πουλήσουν με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Παρά τις απαγορεύσεις από τις μεγάλες ασιατικές χώρες, οι περισσότεροι κάτοχοι Bitcoin είναι Ασιάτες. Πως το κατάφεραν; Απλά μετέφεραν τα ανταλλακτήρια σε άλλες χώρες και αντί να συναλλάσσονταν με τα τοπικά νομίσματα, χρησιμοποιούσαν stablecoins όπως το Tether ή ιστότοπους όπως το localbitcoins.com. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η Κίνα διαθέτει το ισχυρότερο τείχος προστασίας στο Internet. Δεν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν ούτε η Facebook με την Google. Όπως το Διαδίκτυο μπορεί να λογοκρίνεται σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί, το Bitcoin μπορεί να επιχειρηθεί να κατασχεθεί σε μια χώρα, αλλά δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Όπως δεν υπάρχει καθολικός «διακόπτης απενεργοποίησης» στο Διαδίκτυο, για τους ίδιους λόγους και άλλους, δεν υπάρχει τέτοιος διακόπτης για το Bitcoin.

Οι πρόσφατες απαγορεύσεις

Πριν λίγες ημέρες, το Reuters δημοσίευσε μια συνέντευξη ενός ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου στην Ινδία, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, με ένα νομοσχέδιο που θα εισαχθεί σύντομα προς ψήφιση. Ο Ινδός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι εκτός από την απαγόρευση συναλλαγών και εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ακόμα και η κατοχή κρυπτονομισμάτων θα θεωρείται ποινικό αδίκημα, που θα επισείει ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη.

Η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman ισχυρίστηκε σε μια άλλη συνέντευξη την αμέσως προηγούμενη ημέρα, ότι θα προσφέρει ένα «παράθυρο ευκαιρίας». Ανέφερε αόριστα το «blockchain» και το «Bitcoin» και εξέφρασε αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης. Όπως και να έχει, δεν πρόκειται να γίνει κάτι σύντομα. Στην Ινδία οι νομοθεσίες εφαρμόζονται με αργό ρυθμό, καθώς περνάνε από διάφορα επίπεδα γραφειοκρατίας. Όταν θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, θα παραδοθεί σε υπουργούς για να πάρουν feedback. Μετά θα φτάσει προς ψήφιση από το κοινοβούλιο και κάποια άλλα νομοθετικά όργανα.

Ωστόσο η αβεβαιότητα οδήγησε το Bitcoin να διαπραγματεύεται με premium στους χώρους ανταλλαγής στις απευθείας συναλλαγές (peer-to-peer - P2P) στην Ινδία. Σε μια χώρα με εκτεταμένη μαύρη οικονομία είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί. Δεν περνάνε έτσι και αλλιώς από το επίσημο τραπεζικό σύστημα. Οι αγορές προϊόντων με Bitcoin απευθείας, είναι αδύνατον να εντοπιστούν. Στα Local Bitcoins, η τιμή διαπραγμάτευσης βρίσκεται συνήθως 7% με 10% υψηλότερα από την παγκόσμια συναλλαγματική ισοτιμία αυτή την περίοδο, γεγονός που υποδηλώνει πως οι Ινδοί δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις συναλλαγές με τα κρυπτονομίσματα.

Γιατί η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει τόσο ακραία μέτρα; Επειδή έχει ενταθεί ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία κα την παραοικονομία και θεωρούν πως τα crypto προσφέρονται για μετακίνηση μαύρου χρήματος. Πιστεύουν πως η Κίνα και το Πακιστάν τα χρησιμοποιούν προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα τους.

Στην Νιγηρία έχουν επιβληθεί πολλοί περιορισμοί και πλέον το καθεστώς αυθαιρετεί εναντίων των πολιτών του, παγώνοντας  τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων υποπτεύονται πως σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Αποτέλεσμα; Η διακίνηση του Bitcoin σημείωσε νέα υψηλά και τοπικά ανταλλάσσεται σε υψηλότερη τιμή από ότι διεθνώς.

Σε μια διαδικτυακή έρευνα από την πλατφόρμα δεδομένων Statista διαπιστώθηκε ότι το 32% όσων συμμετείχαν, χρησιμοποίησαν κρυπτονομίσματα - το υψηλότερο ποσοστό οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο.

Για ποιο λόγο έχει υιοθετηθεί τόσο πολύ στην Νιγηρία; Οι Νιγηριανοί ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές χρεώσεις για τα εμβάσματα στην Βρετανία. Κατόπιν άρχισαν να το χρησιμοποιούν οι εισαγωγείς, επειδή το τοπικό νόμισμα υποτιμάται συχνά, κάνοντας έτσι την δουλειά τους πιο φτηνά και πιο γρήγορα. Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας υποτίμησε το νόμισμα, το naira, κατά 24% πέρυσι, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στα  τρόφιμα έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2008. Κατόπιν οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν πως  ήταν ο μόνος τρόπος να μαζέψουν δωρεές για το κίνημα της διαμαρτυρίας εναντίων της αστυνομικής βαναυσότητας.

Συμπέρασμα  

Τι επίδραση θα έχουν στην τιμή του Bitcoin οι απαγορεύσεις; Για να το απαντήσουμε αυτό θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε ένα άλλο ερώτημα. Οι περιορισμοί θα αναγκάσουν τους κατόχους Bitcoin να τα πουλήσουν από φόβο για την επιβολή ποινών ή μήπως μεγαλώσουν την ανάγκη απόκτησης ενός περιουσιακού στοιχείου που αυξάνει την αξία του και δεν μπορεί να κατασχεθεί, για την προστασία του πλούτου τους;

Η αβεβαιότητα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια πρόσκαιρη μεταβλητότητα. Κάποιοι ανυποψίαστοι σε όλο τον κόσμο θα φοβηθούν, παρασυρόμενοι από δημοσιεύματα με εντυπωσιακούς τίτλους, πουλώντας τα νομίσματα τους και κατόπιν θα τα ξαναγοράσουν όταν δουν πως οι απαγορεύσεις θα αποτύχουν.

Εδώ θα μας επιτρέψετε μια παρένθεση. Ακριβώς για αυτό το λόγο έχουμε αναφερθεί άπειρες φορές στην ανάγκη να ενημερωθείτε για το Bitcoin πριν να ασχοληθείτε με την αγορά των κρυπτονομισμάτων και τα μικρότερα νομίσματα. Για τον τρόπο λειτουργίας, την φιλοσοφία του. Χωρίς να γνωρίζετε καλά για αυτό, θα την πατήσετε όπως την πάτησαν το 1999 στο ελληνικό χρηματιστήριο. Επειδή έτυχαν σε μια ευνοϊκή συγκυρία και κέρδισαν κάποια χρήματα, νόμιζαν όλοι αλαζονικά ότι έχουν βρει τον τρόπο να γίνουν πλούσιοι με ελάχιστο κόπο.

Το αποτέλεσμα το γνωρίζετε. Σημειώθηκε η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην Ελλάδα. Από τις τσέπες των άσχετων ή ημιμαθών, στις τσέπες των έμπειρων. Και όχι πάντα με έντιμο τρόπο.  Πόσο μάλλον που στην αγορά των crypto δεν έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο τους εγχώριους. Έχουν εισρεύσει στον χώρο έμπειροι, μεγάλοι παίκτες από hedge funds και την Wall Street. Είστε σίγουροι πως μπορείτε να τους ανταγωνιστείτε χωρίς το κατάλληλο επίπεδο γνώσεων;  

Οι απαγορεύσεις οδηγούν στην μαύρη αγορά, δεν εξαφανίζουν τα προϊόντα. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες παύουν να εμφανίζονται είτε από την αδυναμία παραγωγής τους είτε από την έλλειψη ζήτησης. Όταν οι αρχές δεν μπορούν να παρακάμψουν τα κίνητρα, απλά ανεβάζουν το κόστος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περιορισμένη δυνατότητα της επιβολής των απαγορεύσεων, έχουμε στα ναρκωτικά.

Τα κράτη έχουν αποτύχει θεαματικά στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, παρόλο που ξοδεύουν δισεκατομμύρια και συνεργάζονται μεταξύ τους. Γιατί; Πρώτον, επειδή είναι σχετικά εύκολα στην παραγωγή τους και δύσκολο να εντοπιστούν οι χώροι επεξεργασίας. Δεύτερον, υπάρχει ζήτηση για αυτά επειδή καλύπτει μια ανάγκη. Θυμηθείτε πως τα ναρκωτικά είναι εύκολα ανιχνεύσιμα και διακινούνται δύσκολα, γιατί βρίσκονται σε φυσική μορφή. Τα Bitcoin είναι αόρατα, άυλα και μεταφέρονται με την ευκολία ενός e-mail σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμούν οι κάτοχοι τους.

Πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικές κουλτούρες, προσελκύονται από τα ιδεώδη του Bitcoin. Έχουν σαγηνευτεί από την δυνατότητα της προάσπισης της ιδιωτικότητας τους. Την άμυνα έναντι της εξουσίας να «τυπώνει» αυθαίρετα όσο επιθυμεί, διαβρώνοντας την αγοραστική αξία του νομίσματος που υποχρεώνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν. Την κατάχρηση εξουσίας όσο αφορά την κατάσχεση του πλούτου ή του παγώματος των καταθέσεων τους. Είναι βέβαιο πως σκοπεύουν να υπερασπιστούν το μοναδικό αξιόπιστο σύστημα πληρωμών που εξασφαλίζει τα συμφέροντα τους.

Όσο μεγαλύτερος έλεγχος υπάρχει από πλευράς κυβερνήσεων και τραπεζών, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο να τον παρακάμψεις. Το πρόβλημα με τους επιτιθέμενους, είναι πως οι αμυνόμενοι πάντα πάνε ένα βήμα μπροστά. Έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο ταλέντο μαζεμένο, που πάντα θα βρίσκονται ένα βήμα πίσω.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν για να δυσκολέψουν, όχι να εμποδίσουν, τις συναλλαγές με Bitcoin, είναι να απαγορεύσουν την μεταφορά ευρώ ή δολαρίων ή οποιουδήποτε κρατικού νομίσματος σε ανταλλακτήρια, προκειμένου να μετατραπούν σε κρυπτονομίσματα. Επίσης μπορούν να απαγορεύσουν και τη λειτουργία των ειδικών ΑΤΜ για crypto. Αλλά μέχρι εκεί.

Παρά τη συντριπτική δύναμη του κράτους, όσο υπάρχει το κίνητρο να παρακάμψεις τους κανονισμούς, πάντα θα βρίσκεται διέξοδος. Η καινοτομία που έκανε το Bitcoin τόσο δυνατό, είναι η αποκέντρωσή του. Εφόσον υπάρχουν διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο υπολογιστές συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, είναι αδύνατο να το σταματήσεις.

Δεν υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα να επιβληθούν οι κυβερνήσεις στο δίκτυο Bitcoin, ειδικά στο σημερινό του μέγεθος. Όποιες ρυθμίσεις κι αν επιχειρήσουν να επιβάλουν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για το πρωτόκολλο και την ίδια την ιδέα. Ο προγραμματισμός και ο τρόπος λειτουργίας δεν επιδέχονται κυβερνητικές επεμβάσεις. Είναι απλά μαθηματικά. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις με ένα νόμο το πώς θα δουλέψει η πρόσθεση ή η βαρύτητα. Είναι μάταιο.

Έχοντας αποτύχει πανηγυρικά να «σκοτώσουν» το Bitcoin, κάθε φορά που οι κυβερνήσεις βάζουν ελέγχους, στην ουσία το διαφημίζουν. Πώς; Εξαιτίας της αποτυχίας τους. Αποδεικνύουν την αδυναμία τους μπροστά στην ισχύ του. Ισχύει το γνωστό ρητό «ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Το Bitcoin είναι «too free to fail».

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v