Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στροφή» και από Ray Dalio για το Bitcoin

Μετά τον Elon Musk της Tesla, ένας ακόμη επιχειρηματικός κολοσσός αλλάζει στάση και από φανατικός επικριτής δηλώνει ότι είναι «καταπληκτική εφεύρεση». Ποιες επιφυλάξεις διατυπώνει.

«Στροφή» και από Ray Dalio για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στη χρεοκοπία φτάνεις σε δύο στάδια, είχε πει ο Χέμινγουεϊ: Σταδιακά και μετά απότομα. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για τη μεταστροφή των απλών επενδυτών ή διάσημων αρνητών του Bitcoin. Στην αρχή από εντελώς αρνητικοί δηλώνουν προβληματισμένοι. Κατόπιν μελετώντας το, παραδέχονται ότι ίσως έχει αξία. Τελικά όσο ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά του, καταλήγουν να το εκθειάζουν.

Το πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Elon Musk. Είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του, το μελέτησε και τελικά αποφάσισε να δηλώσει την πίστη του με τον πιο ηχηρό τρόπο. Το δημοσίευσε, όπως ο Jack Dorsey στο βιογραφικό του στο Twitter. Από την Παρασκευή, δεν αναφέρεται ότι είναι Διευθύνων Σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla ή  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος SρaceX. Μόνο η λέξη Bitcoin. Αρκούσε για να σκορπίσει κύματα ενθουσιασμού στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων και να προβληματίσει τους δύσπιστους. (https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/2063047/o-elon-musk-dinei-nea-ftera-sto-bitcoin.html). Σήμερα πάλι χτύπησε, ισχυριζόμενος πως «άργησε να μπει στο πάρτι» και θα έπρεπε να είχε αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα πριν από 8 χρόνια. (https://www.euro2day.gr/news/world/article/2063325/o-elon-mask-taraxe-xana-ta-nera-toy-bictoin-dhlone.html) Σκεφτείτε τι έχει να γίνει, αν όντως μετατρέψει τα δολάρια στον ισολογισμό της Tesla σε Bitcoin!  

Σχεδόν ταυτόχρονα με τον Musk, υπήρξε και ένας άλλος επιχειρηματικός κολοσσός που από φανατικός επικριτής, πραγματοποίησε το δεύτερο βήμα προς την αποδοχή του: ο Ray Dalio. Το πρώτο βήμα της μεταστροφής του ήταν όταν παραδέχτηκε πως «Κάτι δεν έχω καταλάβει καλά για το Bitcoin». Από αρνητικός, δήλωνε προβληματισμένος. Ποιο ήταν το δεύτερο βήμα; Η δημοσίευση των σκέψεών του ως προς το Bitcoin. (https://www.bridgewater.com/research-and-insights/ray-dalio-what-i-think-of-bitcoin)

Ο Dalio, πριν ακόμα την εμφάνιση της πανδημίας, είχε ισχυριστεί πως «cash is trash», θεωρώντας σίγουρο πως όταν θα φτάσει η επόμενη κρίση, το να τα πουλήσουμε όλα και να μείνουμε με μετρητά δεν αποτελεί λύση. Οι Κεντρικές Τράπεζες θα τα απαξιώσουν, βάζοντας μπροστά τις «πρέσες» και «τυπώνοντας» ασταμάτητα. (https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/2004044/ta-metrhta-tha-einai-ahrhsta-sthn-epomenh-krish.html). Ποια λύση είχε προτείνει ο Ray; Τον χρυσό, καθώς τον θεωρεί το καλύτερο μέσο διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης. Ως αντίδοτο των ενεργειών της FED, που οδηγούν στην υποτίμηση του δολαρίου.

Αυτή την άποψη διατηρεί ακόμα και σήμερα. Παρ' όλα αυτά, παραδέχτηκε πως το Bitcoin είναι μια καταπληκτική εφεύρεση (one hell of an invention) που μοιάζει με τον χρυσό. Συγκεκριμένα αναφέρει πως η επινόηση ενός νέου τύπου χρημάτων μέσω ενός συστήματος προγραμματισμένου σε έναν υπολογιστή, να δουλεύει ασταμάτητα για 10 χρόνια και να κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα, αποτελεί ένα θαυμαστό επίτευγμα.

Κατάφερε να ξεπεράσει το όριο που το καθιστά από κερδοσκοπική ιδέα σε κάτι που ενδέχεται να έχει αξία. Επειδή δεν υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία που να μοιάζουν με χρυσό, υπάρχει η πιθανότητα ότι το Bitcoin και οι ανταγωνιστές του θα καλύψουν αυτή την αυξανόμενη ανάγκη.

Από ό,τι αναφέρει στο σημείωμά του, τόσο αυτός όσο και οι συνάδελφοί του στην Bridgewater εστιάζουν με προσοχή στα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία και σύντομα θα δημιουργήσουν ένα fund αφιερωμένο στις εναλλακτικές των μετρητών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα την υποτίμηση των κρατικών χρημάτων. Προσθέτοντας με νόημα, «το Bitcoin δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχό μας».

Οι επιφυλάξεις του Ray Dalio

Ωστόσο ο Dalio διατύπωσε ορισμένες επιφυλάξεις όσον αφορά το Bitcoin:  

Ότι παρόλο που μπορεί να εξορύσσεται ένας πεπερασμένος αριθμός Bitcoin, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη δημιουργία νέων νομισμάτων. Νομίσματα που θα διαθέτουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά και που θα πάρουν τη θέση του.

Για την ασφάλεια δεν εμφανίστηκε σίγουρος, εφόσον το Υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να είναι σίγουρο πως έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τα συστήματά του από παραβίαση. Θα ήταν αφελές να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι υπάρχουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να παραβιαστούν. Επίσης πως εάν υπάρξουν περιορισμοί στη χρήση του Bitcoin, «η ζήτηση γι' αυτό θα βυθιστεί».

Μα, αγαπητέ Ray, κανονισμοί KYC και για ξέπλυμα χρήματος υπάρχουν στις μετοχές, στα ομόλογα. Τα εμπόδισε αυτό να έχουν αξία; Η ασφάλεια των οπλικών συστημάτων έχει από πίσω της τη μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη του πλανήτη να την υποστηρίζει; Οι συνδυασμοί που απαιτείται να δοκιμάσουν οι hackers για να διασπάσουν το δίκτυο του Bitcoin είναι πολλαπλάσιοι του αριθμού από τα δευτερόλεπτα που έχουν περάσει από το big bang μέχρι σήμερα. Επίσης, μετά την ανακάλυψη του χρυσού βρέθηκαν νέα πολύτιμα μέταλλα. Αλλοιώθηκε η σπανιότητά του;

Από τους προβληματισμούς που εξέφρασε ο Dalio, διαπιστώνουμε πως δεν έχει καταφέρει ακόμα να διακρίνει την ουσιώδη διαφορά που έχει το Bitcoin από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Όμως είναι φανερό πως έχει διανύσει μια σημαντική διαδρομή στο μονοπάτι της γνώσης. Είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει περισσότερο.

Έρχονται κι άλλοι

Το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, αλλά συνέχεια μας δίνεται η αφορμή να το επαναλάβουμε. Όλο και περισσότεροι διαχειριστές δισεκατομμυρίων, από αρνητικοί γίνονται θετικοί. Το αντίθετο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Κανείς, επαναλαμβάνουμε, κανείς, από τους υπερασπιστές του Βitcoin δεν έχει εξελιχθεί σε αρνητή του. Τουλάχιστον κανείς που να είναι έστω και ελάχιστα γνωστός.

Μετά τον Elon, ήρθε η σειρά του Ray να ενταχθεί στην παρέα μας. Ωστόσο δεν θα είναι μόνο αυτοί. Σημειώστε την ημερομηνία: 3 Φεβρουαρίου 2021. Μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο για εισηγμένες επιχειρήσεις και θεσμικούς επενδυτές, με διοργανωτή τη MicroStrategy. Χιλιάδες στελέχη θα ενημερωθούν πως η εταιρeία μετέτρεψε τα μετρητά της σε Bitcoin, έτσι ώστε να το κάνουν κι αυτοί.

Ο Michael Saylor και οι επιτελείς του θα τους καθοδηγήσουν, φανερώνοντάς τους πώς αντιμετώπισαν τα λογιστικά και νομικά εμπόδια. Γλιτώνοντάς τους χρόνο και χρήμα, κάνοντας τη μετάβαση πολύ πιο εύκολη. (https://twitter.com/greek_prick/status/1352882531486609408?s=27)

Ποιοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της MicroStrategy άραγε; Δεν γνωρίζουμε από τώρα, αλλά αν για κάτι μπορούμε να είμαστε σίγουροι, είναι πως το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει την πορεία της σε σχέση με το Bitcoin και τον Nasdaq, θα βοηθήσει να καμφθούν πολλές από τις επιφυλάξεις τους.

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v