Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φάντασμα του Tether πλανιέται πάνω από τα κρυπτονομίσματα

Πώς δημιουργούνται νέα νομίσματα από έναν τρίτο και η πρόκληση της υψηλής μεταβλητότητας των crypto. Ο ρόλος των ανταλλακτηρίων και οι αδιαφανείς διαδικασίες. Γράφει ο Απ. Τσικούρας.

Το φάντασμα του Tether πλανιέται πάνω από τα κρυπτονομίσματα
  • του Απόστολου Τσικούρα*

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η ιστορία όλων των ως τώρα κύκλων του Bitcoin είναι η ιστορία αγώνων προσφοράς και ζήτησης. Hodler και trader, Bitcoiner ή ethereumboi, cypherpunk και influencer, PlanB και BitBoy, FOMOer και FUDDER, βρίσκονταν σε ακατάπαυστη αντίθεση μεταξύ τους, έκαναν αδιάκοπο αγώνα, πότε καλυμμένο, πότε ανοιχτό, έναν αγώνα που τελείωνε κάθε φορά με έναν επαναστατικό μετασχηματισμό ολόκληρης της αγοράς ή με την από κοινού καταστροφή των κοινοτήτων που αγωνίζονταν.

Πλέον, Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα κρυπτονομίσματα, το φάντασμα του Tether.

• Φρίντριχ Ενγκελς και Καρλ Μαρξ για τα κρυπτονομίσματα

 

Τον Ιούλιο του 2014 οι Brock Pierce, Craig Sellars και Reeve Collins φέρνουν στο προσκήνιο το Tether, το οποίο αρχικά ονομαζόταν Realcoin, ένα κρυπτονόμισμα που φιλοδοξούσε να έχει ισοτιμία προσδεδεμένη στο δολάριο. Το Tether ήταν ένα από τα πρώτα νομίσματα αυτού του τύπου που δημιουργήθηκαν, και αρχικά είχε χτιστεί πάνω στο Mastercoin, το οποίο ήταν ένα πρωτόκολλο - επίπεδο πάνω από το Bitcoin που εισήγαγε την ιδέα των κρυπτονομισμάτων αυτού του τύπου το 2012.

Το Tether δημιουργήθηκε ως μία απόπειρα να επιλύσει δυο κρίσιμα ζητήματα του χώρου, σύμφωνα με κάποιους: την υψηλή μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων και τη μετατρεψιμότητα κρυπτονομισμάτων σε flat νόμισμα.

Και πράγματι, αυτό ευαγγελίζονται όλα τα stablecoins.

Τι είναι τα stablecoins

Stablecoins ονομάζονται τα κρυπτονομίσματα που επιδιώκουν η συναλλαγματική ισοτιμία τους να είναι προσδεδεμένη σε flat νόμισμα, κυρίως στο δολάριο.

Τα stablecoins χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Tα stablecoins που διατηρούν ενέχυρα ή αποθεματικά εκτός αλυσίδας μπλοκ
  2. Τα stablecoins που διατηρούν ενέχυρα εντός αλυσίδας μπλοκ
  3. Τα αλγοριθμικά stablecoins

Ας δούμε τα πρώτα, στην κατηγορία των οποίων ανήκει και το Tether. Τα stablecoins αυτού του είδους γίνονται mint, δημιουργούνται κοινώς νέα νομίσματα, από έναν τρίτο. Το επιχειρηματικό μοντέλο του εκδότη νομισμάτων αυτού του είδους είναι σχετικά απλό.

Κάποιος θέλει να λάβει τόκενς με υποκείμενη αξία ενός δολαρίου. Πηγαίνει σε αυτόν που εκδίδει αυτά τα τόκενς, του δίνει το αντίστοιχο ποσό σε δολάριο μαζί με κάποια έξοδα και παίρνει πίσω τα τόκενς. Αυτά τα χρησιμοποιεί για να μεταφέρει onchain δολάρια, να τα παρέχει στους πελάτες του αν είναι ανταλλακτήριο και πολλά άλλα.

Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτό το σημείο τίθεται ένα ζήτημα. Πρέπει να εμπιστεύεσαι τον εκδότη του, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Tether Ltd. Μπορείς; Και αν ναι από που αντλείς αυτή την εμπιστοσύνη; Θα σας πω εγώ! Ελέγχεις τα στοιχεία που έχεις στη διάθεσή σου, δεν επαληθεύεις με απόλυτα δική σου έρευνα, όπως στο Bitcoin, αλλά αξιοποιείς στοιχεία εμπειρογνωμόνων.

Εξάλλου, υπάρχουν και οι αρχές σωστά; Χμμμμ... πάμε να δούμε.

Πρώτα από όλα, η Tether Ltd. Έσφαλλε λέγοντας πως κάθε λογιστική μονάδα ονόματι tether ή usdt είναι πλήρως καλυμμένη μία προς μία από καταστατικό νόμισμα και κάθε usdt που κυκλοφορεί είναι ισοδύναμο του ενός δολαρίου. Αυτό εν μία νυκτί άλλαξε στην ιστοσελίδα της, αναφέροντας πως έχει ισοδύναμα αποθεματικά απλώς.

Και ποια η διαφορά; Ας πούμε ότι είστε στην τράπεζα σας και καταθέτετε χρήματα σε έναν λογαριασμό όψεως. Έστω, επίσης, ότι προσδοκάτε και ένα επιτόκιο από τις καταθέσεις σας, σωστά; Η τράπεζα λοιπόν, για να δώσει αυτό το επιτόκιο σε εσάς δανείζει τα χρήματα σας, για παράδειγμα αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και από το κέρδος που προκύπτει σας δίνει και εσάς το επιτόκιο. Μόνο ένα ποσοστό αυτών διατηρεί ως κλασματικό απόθεμα.

Κάτι τέτοιο έκανε και η Tether, έπαιρνε τα χρήματα των πελατών της και ένα ποσοστό αυτών τα επένδυε, ώστε να μπορεί να αποκομίσει κέρδη από την υπηρεσία που παρέχει άλλωστε. Όμως, πρώτον το έκανε εν κρυπτώ από τους πελάτες της, στους οποίους εντέλει λογοδοτεί. Δεύτερον, η αρχική της δήλωση, η οποία κάποια στιγμή άλλαξε, ήταν παραπλανητική.

Όμως, μια υπόθεση νομικού ενδιαφέροντος τόσο μεγάλη δεν θα ήταν τόσο απλή. Και στο παιχνίδι μπαίνει και ένας ακόμα παίχτης: η Bitfinex, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα, τόσο το Bitfinex όσο και το Tether διοικείτο από μία κοινή ομάδα, άρα εν τοις πράγμασι μιλάμε για μια κοινή οντότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ οι τράπεζες δεν ήταν καλά παιδιά με τα ανταλλακτήρια, γιατί τα ανταλλακτήρια, ειδικότερα στο παρελθόν, λειτουργούσαν «μόρτικα». Υποψίες ξεπλύματος, αδιαφανείς διαδικασίες και πολλά άλλα, ενώ η τράπεζα δεν είχε και τόσο όρεξη για διεκπεραιωτικές διαδικασίες να βρεθεί μπλεγμένη με ύποπτες δραστηριότητες.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί την Bitfinex να καταφύγει σε χαμηλότερης ακεραιότητας διεκπεραιωτές πληρωμών, και συγκεκριμένα σε μία συμφωνία με έναν χρηματοοικονομικό διάβολο: την CryptoCapital.

Η CryptoCapital ήταν μια κρυπτοτράπεζα, με έδρα τον Παναμά, αλλά μία τράπεζα αρκετά «σεσημασμένη». Όπως πληροφορούμαστε από το έγγραφο διακανονισμού που υπέγραφε και η Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο σύνδεσμος τους ονόματι Oz τους πληροφορεί ότι ο λογαριασμός της Bitfinex στην Πολωνία έχει παγώσει. Λίγο καιρό αργότερα, ενημερώνεται για το πάγωμα του λογαριασμού της και στην Πορτογαλία.

Κι όλα αυτά, με την Bitfinex να μην μπορεί να τραβήξει δεκάρα τσακιστή από την CryptoCapital. Και εκεί ξεκινάνε τα πραγματικά δύσκολα για την υπόθεση και τους συντελεστές της: Η Bitfinex, στο χείλος της καταστροφής πια, αποφασίζει να αποπληρώσει τους πελάτες της από τα αποθεματικά της Tether, με την προσδοκία να τα καλύψει μόλις ξεπαγώσουν οι λογαριασμοί.

Μετά από αυτό κινήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και νομικά το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Μπορεί να έκαναν λάθος οι υπηρεσίες; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Δεν θα είναι και η πρώτη φορά. Για να δούμε, όμως, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας.

  1. Μετά από την έναρξη των διαδικασιών και το FUD εις βάρος του Tether, συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία με 70 δισ. κεφαλαιοποίηση και να είναι το πρώτο σε κεφαλαιοποίηση stablecoin.
  2. Αν εσύ λες «α είναι απάτη το tether», τα ανταλλακτήρια που όλο και κάποια πληροφορία παραπάνω από σένα θα έχουν, τι θα πουν.
  3. Το usdcoin, το αντίστοιχο stablecoin έχει έκθεση και αυτό στο tether, ενώ το dai έχει έμμεσα μέσω του usdc. Γιατί να το κάνουν αυτό, όταν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος;
  4. Η πλειονότητα των ζευγών στα ανταλλακτήρια συνεχίζουν να είναι κυρίως με tether, όσον αφορά τα ζεύγη με stablecoins.
  5. Η υπόθεση έκλεισε με 42 εκατομμύρια δολάρια στο CFTC και 18,5 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ποσά αντικειμενικά μικρά, αν τα συγκρίνουμε με τα μεγέθη των εταιρειών που εμπλέκονται και την κεφαλαιοποίηση του Tether.
  6. Ο γενικός εισαγγελέας ΔΕΝ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έλειπαν αποθεματικά από τα ταμεία της Tether, αλλά ότι δεν ήταν σαφείς απέναντι στους επενδυτές. Χαρακτηριστικά αναφέρονται στις δημοσιεύσεις ο παραπλανητικός χαρακτήρας και ο μη τακτικός και ενδελεχής έλεγχος των αποθεματικών, όχι η ύπαρξη στοιχείων που συντείνουν στην απουσία αποθεματικών
  7. Έχουν δημοσιευθεί τα αποθεματικά της εταιρείας, ενώ θα βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας σε αυτόν τον τομέα για 2 ακόμα χρόνια.
  8. Η υπόθεση μπερδεύτηκε, λόγω των διαφορετικών εμπλεκομένων, αλλά και των διαφορετικών αντικειμένων, μεταξύ αυτών και η παράνομη διάθεση υπηρεσιών εκ μέρους της Bitfinexστις Η.Π.Α.

Και αφού αναλύσαμε το νομικό σκηνικό του Tether, πάμε να καταρρίψουμε μερικούς μύθους που κυκλοφορούν γύρω από αυτό:

Ισχυρισμός νούμερο 1:

Τα tether alerts δείχνουν ότι ορισμένες φορές δημιουργούνται τεράστια ποσά tether που μπορεί να φτάνουν και το 1 δισ. δολάρια. Άρα, αν γίνονται τόσο μεγάλες κινήσεις και απότομα, κάτι θα πηγαίνει λάθος.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική: Πρώτον, όταν μεταφέρονται κεφάλαια στο tether για να δημιουργηθούν tokens αυτό γίνεται offchain. Άρα, είναι ευνόητο να μην είμαστε σε θέση να μπορούμε να μπορούμε να δούμε να μπαίνουν δολάρια και να βγαίνουν tokens. Το πιθηκάκι στο πίσω μέρος του μυαλού μας, μας λέει ότι αυτό που συμβαίνει είναι κακό, ακριβώς γιατί δε βλέπουμε το δεύτερο μέρος της εκπλήρωσης της συμφωνίας.

Ακόμα, όμως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν εκδίδονται νέα tether και το βλέπουμε στα alerts που έχουμε θέσει, είναι γιατί παράλληλα γίνονται burn από μία αλυσίδα και μεταφέρονται σε μία άλλη. Παράδειγμα, αν κάψουμε teher πάνω στο Ethereum και τα μεταφέρουμε στο tron, εμείς θα δούμε στα alerts ότι απλά δημιουργήθηκαν tokens, όχι ότι κάηκαν κιόλας σε άλλα.

Ισχυρισμός νούμερο 2:

Για κάποιο διάστημα το Tether επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό την τιμή του Bitcoin. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι ο ισχυρισμός αυτός προήλθε από το άρθρο The Bit Short: Inside Crypto’s Doomsday Machine στο οποίο ο συγγραφέας, με τη χρήση λανθασμένων εργαλείων μπέρδεψε τον όγκο των ανταλλακτηρίων σε αγορές spot και παραγώγων, ενώ  η εξέλιξη των ανταλλακτηρίων έφερε διαφορετικά ζεύγη τιμών με το Bitcoin, πράγμα που συντείνει πως δεν επηρεάζει τόσο.

Ισχυρισμός νούμερο 3:

Δεν μπορούν να μετατραπούν τα Tether σε δολάρια. Και ενώ συνέβησαν όσα συνέβησαν παραπάνω, που τα είπαμε εκτενώς και στο πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος, έχουμε πάμπολλες μαρτυρίες ότι τα Tether κανονικά, όπως από τον ιδρυτή της FTX, Sam ή του πρώην διοικητική του Circle Trading Desk που διεκπεραίωναν αγοραπωλησίες Bitcoin Over The Counter, το μεγαλύτερο την εποχή που ο πόλεμος της Tether συνέβαινε. Όλοι μάλλον θα είναι στην μπίζνα.

Ισχυρισμός νούμερο 4:

Η άνοδος του Bitcoin γίνεται παράλληλα με την αύξηση των Tether. Και σε αυτό δεν έχουμε να πούμε πολλά, παρά μόνο ότι μπορούμε να συσχετίσουμε την άνοδο της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin, με την άνοδο της κεφαλαιοποίησης του BUSD, του USDC, του DAI και του TerraUSD. Δε χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνηση νομίζω.

Και γιατί τα λέω όλα αυτά;

Σπάνια τα πράγματα είναι καθαρά άσπρα ή μαύρα. Συνήθως είναι αποχρώσεις του γκρι. Αν ρωτάτε εμένα προσωπικά, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΩ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ, δεν φοβάμαι ότι το Tether δεν θα έχει τα απαραίτητα αποθεματικά να αποπληρώσει αυτούς που θέλουν να εξαργυρώσουν.

Ευελπιστώ να απευθύνομαι σε νοήμονες ακροατές. Και οι νοήμονες ακροατές πρώτα από όλα κάνουν προσωπική έρευνα πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, δεύτερον εξετάζουν τις εναλλακτικές, οι οποίες πλέον είναι επαρκείς, ενώ τρίτον δεν παίρνουν οπαδικές θέσεις καταρρίπτοντας ή εξυψώνοντας ελαφρά τη καρδία ένα γεγονός ή μία κατάσταση. Ερευνούν, ψάχνουν, μορφώνονται και βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει.

 

* Ο Απόστολος Τσικούρας είναι τεταρτοετής φοιτητής νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διαχειριστικό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Κρυπτονομισμάτων. Εργάζεται ως ερευνητής σε νομική εταιρεία που ασχολείται με υποθέσεις χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών και τα κρυπτονομίσματα.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v