Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H κατάρρευση του Terra και το ντόμινο χρεοκοπιών στα crypto

Ποια σήματα στέλνει το διαφαινόμενο ντιλ για πώληση του BlockFi στην FTX. Το κουβάρι που άρχισε να ξετυλίγεται και η δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία.

H κατάρρευση του Terra και το ντόμινο χρεοκοπιών στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στην τελική ευθεία της εξαγοράς της πλατφόρμας δανεισμού κρυπτονομισμάτων BlockFi βρίσκεται το ανταλλακτήριο FTX, σύμφωνα με το CNBC. Το χαρακτηριστικό που καθιστά την είδηση σημαντική είναι η τιμή που φαίνεται να συμφωνήθηκε και η οποία βρίσκεται μόλις στο 1%-2% της τελευταίας αποτίμησης της BlockFi! Οι πηγές αναφέρουν πως το αντίτιμο είναι ανάμεσα στα 25 και 50 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι τώρα δεν έχουν πέσει οι υπογραφές, ενώ οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να προβούν σε επίσημο σχολιασμό. Η μόνη δήλωση στο Twitter που έγινε από τον Zac Prince, Διευθύνοντα Σύμβουλο της BlockFi, είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσουμε στα 25 εκατομμύρια δολάρια»

Παρόλο που η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, αποκαλύπτει δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι πως η BlockFi, από ό,τι φαίνεται, έχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά στην επάρκεια των κεφαλαίων. Το επόμενο λογικό βήμα είναι να συμπεράνουμε πως οι χρεοκοπίες στον χώρο των DeFi και οι αναγκαστικές πωλήσεις από margin calls ίσως δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Η κατάρρευση του Terra έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο χρεοκοπιών. Οι οντότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο κατάθεσης και δανεισμού κρυπτονομισμάτων, αποκεντρωμένες ή όχι, ήταν παραπάνω από όσο θα έπρεπε διασυνδεμένες μεταξύ τους. Το Terra κλόνισε τη Celcius, η Celcius τη Three Arrows Capital, η Three Arrows Capital την BlockFi και η αλυσίδα δεν γνωρίζουμε πώς συνεχίζει.

Το δεύτερο είναι πως έστω και την ύστατη στιγμή, βρίσκονται κάποιοι που θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές και αξίζει να προβούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις. Το CNBC θεωρεί πως ο δισεκατομμυριούχος Bankman-Fried λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης. Εκτός από το BlockFi, η εταιρεία Alameda Research της οποίας είναι βασικός μέτοχος, έχει παράσχει δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην πλατφόρμα Voyager.

Σε αυτή τη συγκυρία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση της Finblox, μιας πλατφόρμας για staking που αντιμετωπίζει απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την Three Arrows Capital. Η Finblox αύξησε το όριο αναλήψεων από τις 3.000 δολάρια στις 50.000! «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την πίστη στην πλατφόρμα μας και να ξεκλειδώσουμε την πρόσβαση στα κεφάλαια των χρηστών που ενδεχομένως να τα χρειάζονται περισσότερο αυτή την περίοδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Finblox, Peter Hoang.

Το γενικότερο κλίμα και οι κεντρικές τράπεζες

Το βέβαιο είναι πως δεν βοηθάει το κλίμα στις αγορές και η γενικευμένη αβεβαιότητα. Στα παραδοσιακά χρηματιστήρια, τα αρνητικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο S&P έκλεισε το εξάμηνο με αρνητικό ρεκόρ 50 ετών, ο DAX σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από την κρίση του 2008, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και άλλες χώρες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις μετοχές. Σύμφωνα με την Bank of America, τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται σε πορεία να καταγράψουν τη χειρότερη χρονιά τους από το 1865!

Το δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες να επιλέξουν μεταξύ μεγάλης ύφεσης στην πραγματική οικονομία και κατάρρευσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, έναντι της τιθάσευσης του πληθωρισμού, εμφανίζεται εξαιρετικά πιεστικό. Ωστόσο πριν λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να έχεις καταλάβει ποιο είναι. Ο Powell ομολόγησε δημόσια ότι «τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα πόσα λίγα είχαμε αντιληφθεί για τον πληθωρισμό». Ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχτηκε πως οι υπεύθυνοι αδυνατούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο με βάση τα μοντέλα που είχαν στη διάθεσή τους τα τελευταία 40 χρόνια.

Η Janet Yellen, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε μια νέα έκφραση «friend-shoring», πριν λίγες εβδομάδες. Οι δυτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα δίκτυο έμπιστων προμηθευτών από φιλικές χώρες. Πολιτικά ίσως είναι συμβατό με την εποχή, αλλά οικονομικά είναι προβληματικό. Οι επιχειρήσεις δεν θα αναζητούν τη βέλτιστη οικονομική λύση όπως πρόσφατα. Δεν θα πρέπει να προμηθεύονται ανταλλακτικά, εμπορεύματα, πρώτες ύλες με βάση την πιο ανταγωνιστική τιμή και καλύτερη ποιότητα, αλλά την πιο συμβατή «εθνικά».

Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές εξαιτίας του υψηλότερου κόστους θα αγοράζουν σε πιο ακριβή τιμή και οι επιχειρήσεις θα χάσουν μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους. Πώς θα «διορθωθεί» το πρόβλημα; Με εσκεμμένη μείωση της κατανάλωσης μέσω της αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο ο πληθωρισμός, όπως ο ίδιος ο Powell παραδέχεται, δεν οφείλεται σε υπερβολική ζήτηση δανείων ή σε ξαφνική έξαρση της καταναλωτικής ζήτησης, αλλά σε αύξηση του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών. Με ποιο τρόπο θα συμβάλει η αύξηση των επιτοκίων στο πρόβλημα της μειωμένης προσφοράς;

Θα κλείσουμε με έναν άλλο προβληματισμό, καθώς τίθεται ένα θέμα πολιτικής υφής, ιδεολογικής, αλλά και βαθιά ηθικής. Πόσο δημοκρατικό ή, αν θέλετε, αποτελεσματικό είναι να έχει ανατεθεί σε μια χούφτα μη εκλεγμένους ανθρώπους τόση μεγάλη ισχύ, ώστε να καθορίζουν την οικονομική τύχη ολόκληρου του πλανήτη;

Τόσο τυφλή εμπιστοσύνη έχουμε στις ικανότητες και στην ακεραιότητά τους;

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v