Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χρεοκοπία της FTX και ο πάτος στην αγορά crypto

Οι μεγάλοι κλυδωνισμοί στην αγορά κρυπτονομισμάτων από την πτώχευση του ανταλλακτηρίου, οι κινήσεις πανικού και η συζήτηση των αναλυτών για τα χαμηλά στον κλάδο.

Η χρεοκοπία της FTX και ο πάτος στην αγορά crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Διανύουμε την πιο τρελή εβδομάδα που έχει συμβεί στα κρυπτονομίσματα. Πιο τρελή από το περιστατικό της κατάρρευσης του Mt Gox. Ακόμα πιο τρελή από τη χρεοκοπία του Terra. Κι ακόμα μένουν αρκετές ημέρες μέχρι την Κυριακή!

Χθες το βράδυ διέρρευσε πως ο Sam Bankman-Fried είπε στους επενδυτές του FTX.com ότι χωρίς «ένεση» μετρητών αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία θα πρέπει να κηρύξει πτώχευση. «I f---ed up», παραδέχτηκε στους επενδυτές.

Προηγουμένως, το Bloomberg ισχυρίστηκε πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Συναλλαγών στα Futures Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission) διερευνούν τη σχέση του FTX.com με το αμερικανικό FTX US και τη χρηματιστηριακή εταιρεία του ομίλου του San Bankman-Fried, Alameda Research

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Binance ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη μη δεσμευτική συμφωνία για απόκτηση της FTX.com, επειδή από την άλλη πλευρά δεν δέχονται να συμπεριληφθεί η FTX US στο πακέτο.

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο ισχυρός άντρας της Binance, o Chang Zhao ή CZ, με ένα tweet χθες το βράδυ: «Θλιβερή μέρα. Προσπάθησα αλλά…» Αποτέλεσμα; Προκλήθηκε πανικός, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι επίκειται συμφωνία Binance και FTX, την Τρίτη στις 18:00 ώρα Ελλάδας, το Bitcoin έφτασε να χάνει 27%, το Ethereum 32%, τo ΒΝΒ 35%, το Solana 64%, το Polygon 38% κ.λπ.

Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin, η στήριξη των 18.500 δολαρίων κράτησε μόνο προσωρινά. Κατόπιν η τιμή κατέρρευσε, για να βρει εμπόδιο στην πτώση μια στήριξη από τον μακρινό Νοέμβρη του 2020! Από τη 1:00 ώρα Ελλάδας έχει ξεκινήσει μια απόπειρα ανάκαμψης, που όμως είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε αν σταθεί ικανή να αναστρέψει την πορεία.

Παρόμοια διαγράμματα έχουν όλα σχεδόν τα κρυπτονομίσματα. Μια ειδική αναφορά να κάνουμε για το FTT, το οποίο είναι το νόμισμα του πρωταγωνιστή των ημερών, του ανταλλακτηρίου FTX. Από ό,τι βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, μέχρι τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας έχανε 95%, φτάνοντας το ένα δολάριο (από τα 20 δολάρια), ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται πάνω από τα 3!

Το μόνο θετικό είναι ότι τα κυριότερα stablecoins, όπως το Tether και το USDC, κράτησαν σταθερή την ισοτιμία τους. Αν υπήρξε αποσταθεροποίηση σε κάποιο από αυτά, τα πράγματα θα έπαιρναν ακόμα πιο εφιαλτική τροπή.

Η άποψη των αναλυτών

Μετά την κατάρρευση του FTX, το οποίο πριν ελάχιστες ημέρες φάνταζε ως κολοσσός, η απορία είναι εύλογη στον χώρο των crypto. Μήπως τελικά υπάρχουν και άλλοι που κινδυνεύουν; Μήπως στηρίζεται σε πήλινα πόδια η ίδια η Binance; Γιατί σε αυτό το ενδεχόμενο, με δεδομένο το μέγεθός της, θα είναι σαν να ρίξουν πυρηνικά στον χώρο των crypto.

Ο CZ, με ένα άλλο tweet, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι βγήκαν δύο σημαντικά μαθήματα με αφορμή το περιστατικό της FTX:

α) Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ως εγγύηση ένα token που εσείς δημιουργήσατε.

β) Μη δανείζεστε όταν διοικείτε επιχείρηση κρυπτονομισμάτων και διατηρείτε πάντοτε μεγάλο απόθεμα μετρητών.

Κατόπιν ξεκαθάρισε πως η Binance δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το BNB ως εγγύηση για δάνεια.

Έχει δίκιο. Όπως εξήγησε η γνωστή αναλύτρια Lyn Alden, φανταστείτε ότι τα McDonald's δημιουργούν τα δικά τους χρήματα, τα κλόουν-δολάρια. Τα περισσότερα τα κρατάνε οι ίδιοι και κάποια από αυτά τα διαθέτουν στην αγορά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τα αδιάθετα κλόουν-δολάρια ως εγγύηση για δάνεια. Κάποια στιγμή τα Starbucks πουλάνε τα κλόουν-δολάρια που είχαν αγοράσει και κρατούσαν, υπενθυμίζοντας στην αγορά ότι τα κλόουν-δολάρια δεν έχουν πραγματική αξία. Τότε διαπιστώνεται ότι το ενεργητικό των McDonald's δεν αξίζει τίποτα και τα κλόουν-δολάρια μηδενίζουν την τιμή τους. Κάτι τέτοιο συνέβη στο οικοσύστημα των crypto. 

Το πρόβλημα της μόχλευσης έθιξε και ο Raoul Pal. Όπως ανέφερε στο twitter (πού αλλού;), το μάθημα που πήραμε (και πάλι) είναι ότι ακόμη και αν βρίσκεσαι στον σωστό τεχνολογικό κλάδο, είναι αδύνατο αλλά και ανόητο να αναπτυχθείς βασισμένος σε μόχλευση. Δεν εύχομαι κακό σε κανέναν, συνέχισε, αλλά όσοι βασίζονται σε σαθρά θεμέλια είναι λογικό κάποια στιγμή να «καούν».

Ωστόσο το δράμα στις αγορές είναι απλώς θόρυβος. Η πραγματική εξέλιξη θεμελιώνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η δαρβινική φύση του χώρου απομακρύνει τους προβληματικούς συμμετέχοντες. Χωρίς την παρέμβαση κάποιας κυβέρνησης, χωρίς τη διάσωση από καμία κεντρική τράπεζα. Θα ρυθμιστεί ο χώρος από μόνος του, από τις δυνάμεις της αγοράς. Τελικά θα επιβιώσουν και θα ευημερήσουν εκείνοι που εφαρμόζουν συντηρητικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων είναι ουσιαστικά ένα στοίχημα που εξαρτάται από δύο βασικές μεταβλητές. Τον ρυθμό της τεχνολογικής υιοθέτησης και τις μεταβολές της παγκόσμιας ρευστότητας. Πάντοτε αυτά τα δύο καθοδηγούσαν τις εξελίξεις. Μπορούν οι τιμές να βρεθούν χαμηλότερα; Φυσικά. Το «κόλπο» είναι να μη χρησιμοποιείς μόχλευση και να μην κοιτάζεις τι ζημιές ή κέρδη έχεις. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, εφόσον πιστεύεις στην προοπτική του χώρου, είναι να αναζητάς καλά επίπεδα τιμών για να προχωράνε σε νέες αγορές.

Συμπλήρωσε ο Raoul Pal πως αγόρασε Ethereum και Solana τον Ιούνιο και προτίθεται να αγοράσει ακόμα περισσότερα αυτή την περίοδο. Ειδικά το Solana παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή πιέζεται παραπάνω λόγω των συνθηκών. Επίσης θύμισε πως κάποιοι απόκτησαν Ethereum το 2018. Τότε η τιμή του παρουσίαζε μεγάλη αστάθεια (σ.σ. είχε πέσει 95% μέσα σε ένα χρόνο, κάτω από τα 100 δολάρια) και κερδισμένος βγήκε όποιος εστίασε στην υιοθέτηση και όχι στην τιμή.

Με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία, το περιβάλλον σε 6 ή 18 μήνες θα είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, όπως ισχυρίζεται. Μπορεί να επικρατεί τώρα το σκοτάδι, αλλά αν δεν τελειώσει ο κόσμος, θα έρθει η αυγή. Όπως συμβαίνει πάντα. Απλώς δεν ξέρουμε τη χρονική στιγμή. 

Ο πάτος είναι κοντά

Αφήσαμε το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας για το τέλος. Ένα μήνυμα που έρχεται από τον Kevin O'Leary, πριν μήνες. Τον διάσημο όσο και έμπειρο Καναδό αναλυτή και επενδυτή, πρώην σκεπτικιστή εναντίον των κρυπτονομισμάτων και νυν φανατικό υπέρμαχο. Όπως ανέφερε ο «Mr. Wonderful», όπως είναι το παρατσούκλι του, στο CNBC, σε όλες τις αγορές (ακίνητα, μετοχές, crypto, ομόλογα) πάντα κατά τις περιόδους κρίσης χρειάζεται ένα μεγάλος παίκτης να μηδενίζει.

Μπορεί να είναι η Long Term Capital Management ή η Lehman Brothers, δεν έχει σημασία. Αυτό που τους καταστρέφει, είναι η μόχλευση. Ένα τέτοιο περιστατικό πάντοτε βοηθάει στη διαδικασία ανανέωσης σε πιο υγιείς βάσεις. Μπορεί αυτός που θα θυσιαστεί και όσοι τον εμπιστεύτηκαν να υποφέρουν, αλλά θα αποτελέσει πολύ θετική εξέλιξη για τους υπόλοιπους που θα επιβιώσουν. Εκτός των άλλων, χρησιμεύει ως μάθημα, ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Δεν γνωρίζω ποιος θα είναι στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αλλά σας εγγυώμαι, αυτή θα είναι η καλύτερη ένδειξη ότι έχουμε βρει τον πάτο ή βρισκόμαστε κάπου πολύ κοντά. Τα γεγονότα που προκαλούν μεγάλο πανικό καθορίζουν τον πάτο.

Εμείς απλά να σημειώσουμε την ειρωνεία ότι ο Kevin O'Leary ήταν ένας από τους επενδυτές της FTX!

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεκινάνε τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εuro2day.gr. Τι είναι το Bitcoin, πώς λειτουργεί, ποια είναι η φιλοσοφία του. Η σύγκριση με τα κρατικά νομίσματα και τον χρυσό. Υπό ποιες προϋποθέσεις αποτελεί αξιόπιστη επενδυτική επιλογή. Πώς μπορείς να αγοράσεις με τον πιο απλό τρόπο και πώς να φυλάξεις τα κρυπτονομίσματά σου με ασφάλεια. Από το ίδιο λινκ μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v