Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αριθμούς-ρεκόρ οι πωλήσεις στα crypto

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι πιθανή νέα πτωτική κίνηση. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο Ethereum. Οι νέοι κίνδυνοι που εμφανίζονται στον ορίζοντα.

Σε αριθμούς-ρεκόρ οι πωλήσεις στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το 12ο συλλεκτικό NFT για τα 20 χρόνια του euro2day.gr θα το βρείτε στο σημερινό βίντεο, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του άρθρου.

 

Πολλές και σοβαρές οι εξελίξεις στον χώρο των crypto αυτό το διάστημα. Εμφανίζονται σε καταιγιστικό ρυθμό. Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση από την CoinShares εμφανίζονται στοιχεία που δείχνουν ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν στην περαιτέρω πτώση των κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της CoinShares, James Butterfill, την περασμένη εβδομάδα στα θεσμικά επενδυτικά προϊόντα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σημειώθηκαν εισροές συνολικού ύψους 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τα περισσότερα χρήματα (το 75% των συνολικών εισροών) κατευθύνθηκαν σε προϊόντα που προσφέρουν short έκθεση. Αυτό το στοιχείο αποκαλύπτει ότι το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι χωρίς άλλο η απαισιοδοξία.

Τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) για τους θεσμικούς είναι 22 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δύο χρόνια. Τα κεφάλαια που τοποθετούνται σε short προϊόντα Bitcoin έχουν ανέλθει στα 173 εκατομμύρια δολάρια, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 186 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εικόνα του Ethereum

Ανάλογη εικόνα, αν όχι χειρότερη, παρατηρούμε και στο Ethereum. Καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες εισροές σε επενδυτικά προϊόντα που κερδίζουν από την πτώση της τιμής του Ethereum, συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα έχει διασπάσει όλες τις στηρίξεις.

Ένα τεράστιο πρόβλημα για το Ethereum αυτή την περίοδο είναι πως κατέχει σημαντική ποσότητα νομισμάτων ο χάκερ της FTX. Σε αξία δολαρίων υπολογίζονται σε σχεδόν 275 εκατομμύρια, τα οποία έχει αρχίσει ήδη να μετατρέπει σε renBTC. Το renBTC είναι ένα token που αναπτύχθηκε από τον οργανισμό Ren, το οποίο βοηθάει στη μετακίνηση Bitcoin σε διαφορετικά blockchain και βρίσκεται σε αναλογία ένα προς ένα με το κανονικό Bitcoin.

Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή δεν μπορεί να ρευστοποιήσει τα Ethereum σε δολάρια ή κάποιο άλλο κρατικό νόμισμα σε κάποιο ανταλλακτήριο, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ωστόσο, κατέχοντας τόσο σημαντική ποσότητα νομισμάτων, έχει τη δυνατότητα να ανοίξει short θέση στα παράγωγα, έστω και βραχυπρόθεσμα, καθώς ήξερε πότε ακριβώς θα ασκηθεί πίεση από πλευράς πωλητών ETH. Έτσι μπορεί να αρχίσει να κερδίζει από εκεί. Προφανώς δεν είναι τυχαίο πως επέλεξε να το κάνει σαββατοκύριακο, όπου η δραστηριότητα στο trading είναι μικρότερη.

Μια άλλη περίπτωση είναι να προχώρησε σε κινήσεις εξισορροπητικής κερδοσκοπίας (arbitrage) μεταξύ renBTC και wBTC, το άλλο μεγάλο εναλλακτικό Bitcoin, που βασίζεται στο ERC20 και λειτουργεί όπως το renBTC. Εκμεταλλευόμενος τη σχετικά χαμηλή ρευστότητα και ενισχύοντας το ένα σε βάρος του άλλου, αξιοποίησε τη διαφορά που προέκυψε προσωρινά.

Νέοι κίνδυνοι στον ορίζοντα

Ένας κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερη πτώση τιμών έρχεται από τον Nasdaq. Όσο η αγορά των κρυπτονομισμάτων βυθιζόταν στον απόηχο της κατάρρευσης του FTX, ο τεχνολογικός δείκτης που εμφανίζει υψηλή συσχέτιση με το Bitcoin ανέβαινε. Αν όμως, πράγμα αρκετά πιθανό, πρόκειται για ράλι «ανακούφισης», καθώς τα σύννεφα στον μακροοικονομικό ορίζοντα δεν λένε να απομακρυνθούν, είναι λογικό να περιμένουμε να ακολουθήσει υποχώρηση. Σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι λογικό να περιμένουμε να συμπαρασύρει και την αγορά των crypto.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός όμως αφορά την Genesis Global Capital, η οποία όπως έχουμε εξηγήσει είναι θυγατρική της Digital Currency Group (DCG). Όπως αναφέρει το Bloomberg, δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια, κάτι που τη φέρνει πολύ κοντά στο να κηρύξει πτώχευση, αν και το ποσό που αγωνίζεται να συγκεντρώσει έχει μειωθεί από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στα 500 εκατομμύρια.

Το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Genesis υποκρύπτει μεταξύ άλλων δύο σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι πως θα πλήξει το ανταλλακτήριο Gemini. Το Gemini βασιζόταν στην Genesis για να παρέχει στους πελάτες του υπηρεσίες δανεισμού και staking. Από ό,τι αναφέρουν σε σημερινό τους tweet, εργάζονται για να βρεθεί μια λύση, έτσι ώστε οι πελάτες τους να μπορούν να εξαργυρώσουν τα χρήματά τους.

Βέβαια, από ό,τι διευκρινίζουν, το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της Gemini. Οι καταθέτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς υπάρχει πλήρης κάλυψη στα χρήματα που τους έχουν εμπιστευθεί. Για του λόγου το αληθές, είναι ελεύθεροι να κάνουν ανάληψη ανά πάσα στιγμή. Τα δίδυμα αδέλφια Cameron και Tyler Winklevoss που υπογράφουν την επιστολή στο blog του ανταλλακτηρίου ισχυρίζονται πως κατέχουν όλες τις νόμιμες άδειες από τις αρχές της Νέας Υόρκης (σ.σ. είναι οι πιο αυστηρές στις ΗΠΑ) και είναι πλήρως συμμορφωμένοι με τους κανόνες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά την Grayscale. Πρόκειται για την οντότητα με τα περισσότερα Bitcoin στην κατοχή της και φυσικά το μεγαλύτερο fund του χώρου των crypto. Πολλοί θεσμικοί που ήθελαν να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin και να αποφύγουν τα νομικά ή λογιστικά προβλήματα, αγόραζαν μετοχές της, οι οποίες, τουλάχιστον στη θεωρία, είχαν απόλυτη κάλυψη σε αντίστοιχα κρυπτονομίσματα.

Τους τελευταίους μήνες, η διοίκηση της Grayscale επιδίωκε με κάθε μέσο, ακόμα και με ακραίες νομικές ενέργειες, να πάρει άδεια ETF σε «φυσικό» Bitcoin για να μετατρέψει το fund της. Ωστόσο, πρoσέκρουσε στη σταθερή άρνηση της SEC, η οποία φάνηκε εξαιρετικά δεκτική στο να επιτρέψει ETF που βασίζονταν σε futures του Bitcoin. Μια δίχως άλλο μεροληπτική απόφαση που μόνο τους επενδυτές δεν προστάτεψε.

Η ανησυχία που πλανάται είναι μήπως η ίδια η Grayscale έχει σημαντικό άνοιγμα στην αγορά. Οι υποψίες ενισχύονται από την έκθεση που είχαν στο οικοσύστημα Terra, από το οποίο όπως γνωρίζουμε ρούφηξε με αστραπιαία ταχύτητα ό,τι κεφάλαια ήταν τοποθετημένα εκεί. Όχι άμεσα, αλλά μέσω της Genesis, η οποία είχε δηλώσει δημόσια ότι έχει τοποθετήσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στο stablecoin UST. Υπήρχε η υποψία από τότε, όχι όμως και βεβαιότητα, πως μεγάλο μέρος του αποθεματικού σε Bitcoin που κατείχε το Terra είχε προέλθει από την Grayscale!

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως η Grayscale διαθέτει όλα τα Bitcoin που πρέπει, για να μην έχει τρύπα στο ταμείο της; Να φανερώσει τις διευθύνσεις όπου βρίσκονται τα νομίσματα. Η εταιρεία όμως δεν προχωράει σε μια τέτοια κίνηση για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά τους, όπως ισχυρίζονται.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που αρκετά ανταλλακτήρια σπεύδουν να δημοσιοποιήσουν τα αποθεματικά τους ή σκοπεύουν να το κάνουν, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών. Το μόνο που έχει αποκαλυφθεί, είναι πως τα νομίσματα βρίσκονται κάτω από τη θεματοφυλακή της Coinbase.

Το θέμα με το Grayscale Bitcoin Trust είναι πως ήδη διαπραγματεύεται με έκπτωση σχεδόν 45% σε σχέση με τη σποτ αγορά. Γιατί άραγε όχι μόνο δεν έχει καλυφθεί, αλλά συνεχίζει να διευρύνεται; Μήπως γνωρίζουν κάτι παραπάνω ορισμένοι, που δεν γνωρίζουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι;

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars
Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v