Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κομπίνες με τα μυστικά δάνεια του crypto-Sam

Πρώην κορυφαίοι συνεργάτες του Bankman-Fried μετατρέπονται σε μάρτυρες κατηγορίας. Συνεργάζονται με τις αρχές, δηλώνουν συν-ένοχοι και αποκαλύπτουν πώς τα κεφάλαια των επενδυτών κατέληξαν στις τσέπες «ημετέρων».

Οι κομπίνες με τα μυστικά δάνεια του crypto-Sam

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Sam Bankman-Fried και άλλα στελέχη της FTX έλαβαν μυστικά δάνεια δισ. δολαρίων από την εταιρεία Alameda Research, που ανήκε στον «βασιλιά» των crypto, κατέθεσε στο δικαστήριο η πρώην επικεφαλής του hedge fund αποδεχόμενη την ενοχή της για τον ρόλο της στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου, μεταδίδει το Reuters.

Η Caroline Ellison, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Bankman-Fried να κρύψει από τους επενδυτές, τους δανειστές και τους πελάτες της FTX ότι το hedge fund θα μπορούσε να δανειστεί απεριόριστα ποσά από το ανταλλακτήριο, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση της ακρόασης της 19ης Δεκεμβρίου. 

«Ετοιμάσαμε ορισμένους τριμηνιαίους ισολογισμούς που απέκρυπταν την έκταση του δανεισμού της Alameda και τα δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε χορηγήσει σε στελέχη της FTX και σε συνδεόμενα μέρη», είπε η Έλισον στον περιφερειακό δικαστή Ronnie Abrams, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, σύμφωνα με το πρακτικό.

Η Έλισον και ο συνιδρυτής της FTX Γκάρι Γουάνγκ ομολόγησαν την ενοχή τους συνεργαζόμενοι με τους εισαγγελείς. Οι ένορκες καταθέσεις τους δίνουν μια ιδέα του πώς δύο από τους πρώην συνεργάτες του Bankman-Fried θα μπορούσαν να καταθέσουν στη δίκη εναντίον του ως μάρτυρες κατηγορίας.

Σε ξεχωριστή ακρόαση, επίσης στις 19 Δεκεμβρίου, ο Γουάνγκ είπε ότι έλαβε οδηγίες να προχωρήσει σε αλλαγές στην FTX ώστε να δοθούν ειδικά προνόμια στην Alameda, γνωρίζοντας ότι σε επενδυτές και πελάτες λεγόταν πως τέτοια προνόμια δεν υπήρχαν. Δεν διευκρίνισε ποιος του έδωσε αυτές τις οδηγίες.

Ο εισαγγελέας Nicolas Roos δήλωσε στο δικαστήριο την Πέμπτη ότι η δίκη του Bankman-Fried θα περιλαμβάνει στοιχεία από «πολλούς συνεργαζόμενους μάρτυρες». Ο Roos είπε ότι ο Bankman-Fried πραγματοποίησε «απάτη επικών διαστάσεων», που οδήγησε στην απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων πελατών και επενδυτών.

Ο 30χρονος Bankman-Fried, που αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει αναγνωρίσει αποτυχίες διαχείρισης κινδύνου στην FTX, αλλά είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχει ποινική ευθύνη. 

Η Ellison είπε στο δικαστήριο ότι, όταν οι επενδυτές ανακαλούσαν τον Ιούνιο του 2022 δάνεια που είχαν δώσει στην Alameda, συμφώνησε με άλλους να δανειστούν δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών FTX για την αποπληρωμή, έχοντας επίγνωση ότι οι πελάτες δεν γνώριζαν τη συμφωνία.

«Λυπάμαι πραγματικά γι' αυτό που έκανα», είπε η Έλισον, προσθέτοντας ότι βοηθά στην ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων των πελατών.

Ο Wang είπε επίσης ότι ήξερε ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v