Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FTX: Στο κόλπο και οι γονείς του Bankman-Fried, υπεξαίρεσαν εκατομμύρια

Πολύ ακριβά δώρα έκαναν στον εαυτό τους οι ευυπόληπτοι ακαδημαϊκοί Bankman και Fried, βάζοντας χέρι στο ανταλλακτήριο του γιου τους-εγκέφαλου της κρυπτοαπάτης. Τι καταγγέλλουν οι εκκαθαριστές.

FTX: Στο κόλπο και οι γονείς του Bankman-Fried, υπεξαίρεσαν εκατομμύρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η FTX μήνυσε τους γονείς του Sam Bankman-Fried, ισχυριζόμενη ότι πλούτισαν αποσπώντας εκατομμύρια δολάρια σε μια «δόλια μεταβίβαση και υπεξαίρεση κεφαλαίων» από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που ίδρυσε ο γιος τους, μεταδίδουν οι Financial Times.

Σε κατάθεση στο δικαστήριο το βράδυ της Δευτέρας, οι εκκαθαριστές της FTX δήλωσαν ότι ο Joseph Bankman και η Barbara Fried, αμφότεροι καθηγητές στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ, χρησιμοποίησαν την επιρροή τους για να διοχετεύσουν χρήματα από την επιχείρηση σε δράσεις τους με κοινωνικό χαρακτήρα.

Ο Bankman, δικηγόρος επί φορολογικών θεμάτων, χάρισε επίσης δώρα στους φίλους και την οικογένειά του χρησιμοποιώντας κεφάλαια της FTX, μεταξύ αυτών αεροπορικά εισιτήρια για τη Γαλλία και εισιτήρια για το Grand Prix της Formula 1.

Η Fried χρησιμοποίησε την επιρροή της για να λάβει με παράτυπο τρόπο εκατομμύρια δολάρια από τον Bankman-Fried για το λόμπι που συνίδρυσε με σκοπό να βοηθήσει με δωρεές τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Bankman-Fried, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την κατάρρευση της FTX και την τρύπα πολλών δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της, έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι γονείς του «δεν εμπλέκονταν με κανέναν τρόπο» στην επιχείρηση. Οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αδικήματα.

Ωστόσο, οι εκκαθαριστές της FTX, οι οποίοι προσπαθούσαν να ανακτήσουν κεφάλαια από ιδιώτες και οντότητες που σχετίζονται με το ανενεργό ανταλλακτήριο, αντιτείνουν πως «ο Bankman και ο Fried συμμετείχαν, και πολύ μάλιστα - από την ίδρυση μέχρι την κατάρρευση του Ομίλου».

«Ήδη από το 2018 ο Bankman περιέγραψε την Alameda ως οικογενειακή επιχείρηση — φράση που χρησιμοποίησε επανειλημμένα για να αναφερθεί στον Όμιλο FTX», πρόσθεσαν. Η Alameda Research ήταν το συνδεδεμένο hedge fund της FTX.

Παρόλο που η FTX οδηγούνταν σε ταχεία πτώχευση πέρυσι, ο Bankman και ο Fried «συζήτησαν με τον γιο τους τη μεταφορά ενός δώρου 10 εκατ. δολαρίων σε μετρητά και ενός πολυτελούς ακινήτου ύψους 16,4 εκατ. δολαρίων στις Μπαχάμες», ισχυρίστηκαν οι εκκαθαριστές.

Οι δικηγόροι των Bankman και Fried δήλωσαν: «Πρόκειται για μια επικίνδυνη προσπάθεια εκφοβισμού του Joe και της Barbara και υπονόμευσης της ένορκης διαδικασίας λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη του παιδιού τους». Πρόσθεσαν ότι οι αιτιάσεις ήταν «εντελώς ψευδείς».

Ο υιός Bankman-Fried είναι επί του παρόντος φυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του Οκτωβρίου. Προ ημερών, το πρώην στέλεχος του FTX Ράιαν Σαλαμέ, ο οποίος ήταν Ρεπουμπλικανός μεγα-δωρητής στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία.

Πρόκειται για το τέταρτο μέλος του στενού κύκλου του Bankman-Fried που κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με τους εισαγγελείς, μετά την αντίστοιχη ομολογία ενοχής από πλευράς Gary Wang, Caroline Ellison και Nishad Singh.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v