Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δεδομένα που στηρίζουν το ανοδικό σενάριο για το Bitcoin

Γιατί αναλυτές πιστεύουν πως το κρυπτονόμισμα έχει τα... φόντα να κινηθεί αρκετά υψηλότερα. Το halving και ο βασικός λόγος που κρατά περιορισμένη την προσφορά.

Τα δεδομένα που στηρίζουν το ανοδικό σενάριο για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, 15:00 - 17:00, στην αίθουσα Φουαγιέ στο ξενοδοχείο Hyatt στην Θεσσαλονίκη και στα πλαίσια του Money Show, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τίτλο: «Η επόμενη ημέρα για τα crypto μετά την έγκριση των Bitcoin ETFs».

Ομιλητές θα είναι οι Βασίλης Παζόπουλος, Γιώργος Τζέγκας (CryptoCapitalist) και Δημήτρης Δημητριάδης. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Όταν σε ένα περιουσιακό στοιχείο η προσφορά είναι περιορισμένη, χρειάζεται μόνο μια μικρή άνοδο της ζήτησης. Για να αυξηθεί σημαντικά η τιμή, δεν απαιτούνται τεράστιες νέες εισροές κεφαλαίων. Για ποιο λόγο; Επειδή χωρίς το κίνητρο της υψηλής τιμής, δεν θα υπάρχει μεγάλη διάθεση από τους υπάρχοντες κατόχους να παραχωρήσουν το περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στην κατοχή τους.

Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο Bitcoin. Με λίγα σχετικά κεφάλαια, η αγορά έχει τις προϋποθέσεις να κινηθεί αρκετά υψηλότερα. Είναι πολύ ευαίσθητη. Η προσφορά δεν πρόκειται να μειωθεί μόνο από το φαινόμενο του halving, το οποίο πρόκειται να συμβεί τον Απρίλιο. Τότε ο ρυθμός των νέων Bitcoin θα πέσει στο μισό. Από τα 900 νέα νομίσματα που εμφανίζονται καθημερινά, θα υπάρχουν μόνο 450.

Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας που πρακτικά κρατάει την προσφορά περιορισμένη, είναι οι μακροχρόνιοι επενδυτές. Οι Hodlers όπως ονομάζονται στην αργκό των crypto. Στο παρακάτω διάγραμμα, η πορτοκαλί γραμμή αποτυπώνει το ποσοστό των Bitcoin που δεν έχουν μετακινηθεί από το πορτοφόλι τους για τουλάχιστον ένα ολόκληρο χρόνο.

Το ποσοστό αυτή την ώρα ξεπερνάει το 70% και βρίσκεται στο υψηλότερο σχεδόν επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ. Η πεποίθηση για τις θετικές προοπτικές του Bitcoin δεν ήταν ποτέ τόσο ανεβασμένη.

Τι κοινό χαρακτηριστικό έχουν στην πλειονότητά τους όσοι ανήκουν στην κατηγορία των Hodlers; Είναι «παλιοί». Πρόκειται για τους -συνήθως- ιδιώτες, οι οποίοι είναι έμπειροι. Έχουν βιώσει τουλάχιστον έναν κύκλο ανόδου και καθόδου των τιμών. Ξέρουν πώς να κινηθούν.

Απόδειξη είναι πως σε κάθε κορυφή της πορείας της τιμής του Bitcoin -μαύρη γραμμή- οι μακροχρόνιοι επενδυτές μειώνονται. Πουλάνε τα νομίσματα τους ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά. Αυτό συνέβη σε όλες τις κορυφές. Και του 2014 και του 2017 και του 2021. Ξέρουν πότε να αγοράσουν και πότε να πουλήσουν. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε Intraday trading, αλλά η συγκεκριμένη παρατήρηση αφορά την μεγάλη εικόνα.

Με άλλα λόγια, το ζήτημα της προσφοράς είναι σχετικά ξεκάθαρο. Εκεί που βρίσκεται το μεγάλο ερωτηματικό, αφορά την πλευρά της ζήτησης. Μας ενδιαφέρει άμεσα, επειδή όπως αναφέραμε πιο πάνω, μια απότομη αύξηση της ζήτησης μπορεί να εκτινάξει την τιμή εξίσου απότομα.

Από πού μπορεί να προέρθει η ζήτηση; Μια εύκολη απάντηση θα ήταν από τα 10 νέα αμερικάνικα ETFs της spot αγοράς του Bitcoin. Τώρα που έγινε πολύ ευκολότερη η απόκτηση ενός τίτλου που συνδέεται άμεσα με την αξία του Bitcoin, είναι λογικό να υποθέσουμε πως όσοι επιθυμούσαν να έχουν έκθεση στο συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και δίσταζαν λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών απόκτησης του, ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν.

Οι εκδότες για κάθε μερίδιο που πουλάνε, είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν την αντίστοιχη ποσότητα Bitcoin. Συνεπώς να αυξήσουν την ζήτηση σε μια περιορισμένη προσφερόμενη ποσότητα.

Φυσικά δεν είναι κάτι τόσο απλό. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι απρόοπτο και να ανακόψει αυτό που θεωρείται «φυσιολογικό» ή αναμενόμενο. Η οικονομία και οι χρηματαγορές είναι μυστήρια «θηρία». Αποτελεί δύσκολη και απαιτητική πνευματική δοκιμασία η προετοιμασία για το απροσδόκητο. Πόσο μάλλον τώρα που έχει ανέβει το επίπεδο πολυπλοκότητας, καθώς συνειδητοποιούμε ότι ορισμένα γεγονότα που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατα, πλέον είναι πιθανό να συμβούν.

Οι συνθήκες πάντως, αναμφίβολα ευνοούν το Bitcoin. Είτε εστιάζοντας την μεγάλη εικόνα, είτε στην βραχυπρόθεσμη. Ξεκινάμε με το τελευταίο. Ο μήνας Φεβρουάριος (μαζί με τον Οκτώβριο), παραδοσιακά είναι ο καλύτερος για το Bitcoin. Όπως φανερώνει ο παρακάτω πίνακας, μόνο 2 χρονιές από το 2013 μέχρι σήμερα ήταν πτωτικές. Όλες οι άλλες ήταν στο πράσινο.

Από την εξειδικευμένη εταιρία ερευνών Glassnode μας έρχεται το επόμενο στοιχείο. Ένα διάγραμμα, το οποίο έχει μαζεμένους όλους τους 4ετείς κύκλους της τιμής του Bitcoin. Συγκεκριμένα, ως κοινό σημείο εκκίνησης οι αναλυτές της Glassnode έχουν βάλει την κορυφή κάθε περιόδου. Με κίτρινο είναι η περίοδος 2011 με 2013 (η μοναδική που διαφοροποιείται αισθητά). Με κόκκινο αποτυπώνεται η περίοδος 2013-2017, με μπλε η περίοδος 2017-2021 και με μαύρο η τωρινή.

Όπως φανερώνει το διάγραμμα, μέχρι τώρα η πορεία της τιμής συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους είναι καλύτερη. Αν -τονίζουμε το αν- ακολουθήσει περίπου τον ρυθμό ανόδου του παρελθόντος, θα δούμε το Bitcoin να πολλαπλασιάζει την αξία του.

Τέλος, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως η τιμή του Bitcoin βρίσκεται στον δρόμο για νέο ιστορικό υψηλό, δεν θα τρέξει σε μια ευθεία. Πάντα προηγείται μια υποχώρηση. Όπως γίνεται στην ορειβασία. Αναρρίχηση, στάση για ανάκτηση δυνάμεων και μετά συνέχεια για ακόμα υψηλότερα.

Στο παρακάτω μηνιαίο διάγραμμα, αυτό ακριβώς φαίνεται. Πως πριν ξεκινήσει το μεγάλο ράλι, προηγήθηκε μια υποχώρηση. Η τιμή έδειχνε «κουρασμένη». Άραγε το περάσαμε αυτό το σημείο το προηγούμενο διάστημα;

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v