Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,27% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε θετικές αποδόσεις των Α/Κ, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,03% και αντιστοιχούν σε ελεγχόμενης αξίας (1,502 εκατ. €) αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 27/8/2018

Περαιτέρω σταδιακή βελτίωση στα μεγέθη του Ενεργητικού επεφύλαξε η πρώτη ημέρα της τελευταίας Αυγουστιάτικης εβδομάδας για την αγορά των Α/Κ (σε μία προσπάθεια μετρίασης της κακής εικόνας του μήνα που διανύουμε). Η ημερήσια αύξηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανήλθε σε 0,27% και τα διαμόρφωσε στα 6,497 δις €. Η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε θετικές αποδόσεις των Α/Κ, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,03% και αντιστοιχούν σε ελεγχόμενης αξίας (1,502 εκατ. €) αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών.

Αποτέλεσμα της θετικής κινητικότητας των τελευταίων ημερών είναι η σχετική απομάκρυνση του Ενεργητικού από τα χαμηλά έτους – στις 21/8 ήταν στο -3,08% - σε -2,40% την Δευτέρα.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν, επίσης, ανοδικό 0,28%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 5 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,32%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,30%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,62% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,55%. Αντιθέτως, την μεγαλύτερη υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,20%, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με -0,16% και τα Funds of Funds Ομολογιακά με -0,14%.

Η σταδιακή επιστροφή των παραθεριστών δεν συνδυάστηκε με σταδιακή αύξηση της κινητικότητας των μεριδιούχων και της συναλλακτικής αξίας. Παρά τον μικρό όγκο συναλλαγών η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως μικτή. Το πτωτικό τελικό ισοζύγιο ουσιαστικά οφείλεται στις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,276 εκατ. € και στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 604 χιλ. (είναι φανερό πλέον το «κυνήγι» καλύτερων αποδόσεων στη φετινή χρονιά με την σταδιακή βελτίωση του Ελληνικού μακροοικονομικού κλίματος). Ακολούθησαν, σε απόσταση, τα Funs of Funds Μετοχικά με 216 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 138 χιλ. €.

Σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 440 χιλ. €, τα Μικτά Α/Κ με 167 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 155 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 94 χιλ. €.

 Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v