Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα 15 ”καυτά” stories!

Ισχυρή άνοδος στο ταμπλό, μεγάλος όγκος συναλλαγών και το θερμόμετρο στα ύψη. Δεκάδες μετοχές συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους στο ταμπλό, σε μια αγορά που διαψεύδει -προς το παρόν τουλάχιστον- όσους περίμεναν μια συνέχιση της διόρθωσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου! Οι πρωταθλητές των αποδόσεων κι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...

Σοφοκλέους: Τα 15 ”καυτά” stories!
των Στ. Κοτζαμάνη, Γ.Α. Σαββάκη

Ισχυρή άνοδος στο ταμπλό, μεγάλος όγκος συναλλαγών και το θερμόμετρο στα ύψη. Δεκάδες μετοχές συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους στο ταμπλό, σε μια αγορά που διαψεύδει -προς το παρόν τουλάχιστον- όσους περίμεναν μια συνέχιση της διόρθωσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Κάποιες από αυτές υπόσχονται περισσότερα κέρδη για το μέλλον λόγω των ανοδικών προοπτικών τους και των επιχειρηματικών συμφωνιών που σχεδιάζουν. Κάποιες άλλες ενδεχομένως να περικλείουν υψηλούς κινδύνους, καθώς ”ό,τι λάμπει δεν είναι πάντοτε χρυσός”...

Κι επειδή στις πλείστες των περιπτώσεων οι τρέχουσες τιμές των μετοχών δεν βρίσκονται αρκετά κοντά στα μέγιστά τους, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα -χωρίς το ”σύνδρομο” του εγκλωβισμού- να σταθμίσουν τα γεγονότα και να πράξουν αναλόγως: να ενισχύσουν, να ρευστοποιήσουν ή απλώς να διακρατήσουν τις θέσεις τους.

1. Οι μετοχές του κλάδου της Υγείας ύστερα από ένα δυνατό ”ράλι” που σημείωσαν κατά το τελευταίο πεντάμηνο, συνεχίζουν να απασχολούν έντονα το επενδυτικό κοινό. Από τα μέσα Αυγούστου έως και τη 12η Δεκεμβρίου, η τιμή της Euromedica είχε σημειώσει άνοδο 67%, του Υγεία 32% και του Ιασώ 30%. Το Θεραπευτήριο Υγεία, έχοντας ως ”καύσιμη ύλη” την πολύ υψηλή ρευστότητα (μετά την ολοκληρωθείσα αύξηση κεφαλαίου ακολουθούν ομολογιακό και μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο) και τις συνέργιες που προκύπτουν από τη συνεργασία με το Μητέρα, δρομολογεί σειρά από επεκτατικές κινήσεις. Η ίδρυση γυναικολογικής κλινικής στη Βούλα αλλά και η στρατηγική συνεργασία με το Λητώ αποτελούν μέρος του επεκτατικού στόχου.

2. Η Euromedica με σχετικά χαμηλό free float βρίσκεται στη διαδικασία άντλησης 100 εκατ. από το εξωτερικό και σχεδιάζει εξαγορές και επενδύσεις, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει εξασφαλίσει κάποιο μεγάλο deal. Οι παρουσιάσεις σε θεσμικούς του εξωτερικού είναι συχνές.

3. Το Ιασώ έχει καταστεί επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ένδειξη αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Δυνάμεις του ανταγωνισμού, αλλά και τρίτοι, έχουν αρχίσει να ”χτίζουν” μικρές θέσεις στην εταιρεία, απορροφώντας την προσφορά που βγαίνει από ένα επίπεδο τιμής και κάτω. Όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι πολύ πιθανόν να ενταθεί ο ανταγωνισμός στις γυναικολογικές κλινικές, καθώς σχεδιάζονται τουλάχιστον δύο ακόμη.

4. Άνοδο πάνω από 60% έχει σημειώσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Marfin Financial Group. Οι εντυπωσιακές φετινές κινήσεις που εκτείνονται από τον τραπεζικό τομέα έως τους κλάδους της Υγείας και της Πληροφορικής έφεραν συχνά τον όμιλο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μετά τα υψηλότατα φετινά κέρδη (ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόσφατο placement, όπου ρευστοποιήθηκαν ποσοστά της Λαϊκής και της Εγνατίας Τράπεζας, τα οποία ”κλείδωσαν” υπεραξίες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ), το στοίχημα θα παιχτεί στο πόσο επιτυχημένη θα είναι η συγχώνευση με το συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και στο πόσο καλά θα προχωρήσει το υπό δημιουργία τριπλό τραπεζικό σχήμα στην Ελλάδα. Στα ”συν” του ομίλου η πολύ υψηλή ρευστότητα που διαθέτει και οι οικονομίες μεγέθους που θα προκύψουν.

5. Ο όμιλος Μυτιληναίου εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος στη Σοφοκλέους, με τη μετοχή να έχει κερδίσει 35% από τα μέσα Αυγούστου. Μπορεί βέβαια ένα ποσοστό των κερδών του ομίλου να παρουσιάζει κυκλικότητα, όμως η δυναμική είσοδος στον χώρο της ενέργειας (τόσο άμεσα, όσο και μέσω της θυγατρικής πλέον Delta Project) σε συνεργασία με την πολυεθνική Alstom δημιουργεί σαφείς προϋποθέσεις για την εμφάνιση νέων και συνεχών πηγών κερδοφορίας, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι έπονται και άλλα deals.

6. Η Jumbo αποτελεί κλασική επιλογή του συνόλου των θεσμικών χαρτοφυλακίων τα τελευταία χρόνια (κατέχουν γύρω στο 55% του συνόλου των μετοχών), έχοντας συνηθίσει τους επενδυτές σε μια ομαλά ανοδική πορεία στο ταμπλό. Ωστόσο, από τον Αύγουστο έως σήμερα ο τίτλος έχει κερδίσει πάνω από 60%! Ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, κ. Απ. Βακάκης, είχε αρχικά προβλέψει για φέτος (για τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2007) άνοδο κερδών έως 10%, όμως το πρώτο τρίμηνο ”έτρεξε” με σαφώς μεγαλύτερη ”ταχύτητα” και τώρα το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στα αποτελέσματα εξαμήνου, καθώς το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους χαρακτηρίζεται από έντονα θετική εποχικότητα.

7. Η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης από τα μέσα Αυγούστου έως και τη 12η Δεκεμβρίου είχε σημειώσει κέρδη 55%, λόγω των αυξημένων φετινών κερδών και της γενικότερης ανοδικής πορείας του Γενικού Δείκτη. Η ασφαλιστική εταιρεία όχι μόνο θα αυξήσει την παραγωγή της από τις εργασίες του κλάδου ζημιών που θα λάβει από τον όμιλο Πειραιώς μετά τη στρατηγική συνεργασία στην οποία προχώρησαν, αλλά επιπλέον θα αντλήσει και πρόσθετα κεφάλαια 18,6 εκατ. ευρώ μέσω επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, προκειμένου να προσελκυστούν νέα δίκτυα και να δρομολογηθεί η επέκταση στα Βαλκάνια.

8. Κέρδη της τάξεως του 54% σημείωσε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η Lamda Development. H μεγάλη επενδυτική επιτυχία των δύο εμπορικών κέντρων στο Μαρούσι και στη Θεσσαλονίκη έχει ανεβάσει τις προσδοκίες των επενδυτών σχετικά μα τα επικείμενα projects της εισηγμένης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σημαντική ζήτηση τίτλων έχει υπάρξει και από θεσμικούς του εξωτερικού. Η ουσία του ζητήματος είναι το κατά πόσο η Αττική ”χωράει” τα τόσα μεγάλα εμπορικά κέντρα που σχεδιάζονται. Παράγοντες πάντως του ομίλου πιστεύουν ότι με βάση τα δεδομένα των άλλων μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αττική θα μπορούσε να ”σηκώσει” γύρω στα έξι τέτοια ”Malls”.

9. Τα Σωληνουργεία Κορίνθου καταγράφουν φέτος εντυπωσιακό ”ράλι” στο ταμπλό, αποτελώντας αναμφίβολα το ισχυρότερο turn around story του 2006. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βέβαια είναι πλέον ”αλμυροί”, ωστόσο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων αυξάνεται, και όσο η παραγωγική δυναμικότητα του σύγχρονου εργοστασίου στη Θίσβη ανεβαίνει, ανάλογα κινούνται και τα περιθώρια κέρδους του εισηγμένου ομίλου.

10. Η Vivere από τα μέσα Αυγούστου έως την προηγούμενη Τρίτη κέρδιζε 300%, λόγω της απόφασης για απορρόφηση του Καζίνο της Ξάνθης. Το τελευταίο είναι μία κερδοφόρος εταιρεία της οποίας οι προοπτικές είναι καλές, ωστόσο το ζήτημα που τίθεται είναι το ποια θα είναι η αποτίμηση της εισηγμένης Vivere μετά τη συγχώνευση. Υπάρχουν φήμες και για επόμενες κινήσεις οι οποίες όμως είναι ανεπιβεβαίωτες.

11. Η μετοχή της Δομικής Κρήτης έχει υπερδιπλασιαστεί από τις 15 Αυγούστου μέχρι σήμερα, χαρακτηριστική περίπτωση χρηματιστηριακού ”ράλι”. Αρχικά η φημολογία έκανε λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς της εισηγμένης από δύο άλλους ομίλους. Υπήρξε σχετικό δημοσίευμα, οι δύο όμιλοι διέψευσαν το ενδιαφέρον τους, ενώ ο βασικός μέτοχος της Δομικής Κρήτης παραδέχτηκε ότι συζητά με μόνο αντικείμενο τη στρατηγική συνεργασία και όχι την πώληση. Επί του παρόντος, πάντως, deal δεν έχει προκύψει, ενώ το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί και στον τρόπο αξιοποίησης των δραστηριοτήτων της στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τα φετινά κέρδη της Δομικής Κρήτης είναι υψηλά, ωστόσο κατά βάση προήλθαν από την πώληση της θυγατρικής της, της Δομικής Ακινήτων. Στις 12 Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 800.000 μετοχές της εισηγμένης (το 4,94%).

12. Η Revoil ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου από τα 4,10 ευρώ για να κλείσει την προηγούμενη Τρίτη στα 7,20, αφού ενδιάμεσα είχε φτάσει ακόμη και στα 8,5 ευρώ. Η μέχρι πρότινος γενναία μερισματική απόδοση του τίτλου έχει μειωθεί στο 2% - 2,5% και το θέμα τώρα εστιάζεται στο πόσο αποδοτικές θα είναι οι προσεχείς επεκτατικές κινήσεις της εισηγμένης στον χώρο των ακινήτων και των βιοκαυσίμων.

13. H Cyclon από τα μέσα Αυγούστου μέχρι σήμερα έχει κερδίσει στο ταμπλό γύρω στο 55%. Αρχικά, οι φήμες ήθελαν την εταιρεία να απορροφά την Avin, θυγατρική της Motor Oil, η οποία -όπως και η Cyclon- ελέγχεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια, τη θέση της απορρόφησης της Avin Oil πήρε το σενάριο περί εξαγοράς των πρατηρίων της Shell. Μέχρι σήμερα κανένα από τα δύο αυτά σενάρια δεν έχει επιβεβαιωθεί και το μόνο που πραγματοποιήθηκε ήταν κάτι ”πακέτα” μετοχών τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- αποτελούσαν συναλλαγές μεταξύ των μελών της οικογένειας των βασικών μετόχων. Τουλάχιστον, η εταιρεία εμφανίζει αύξηση κερδών (αναμένονται μεταξύ 2 - 2,2 εκατ. ευρώ) και οι προοπτικές της είναι ανοδικές.

14. Άνοδο πάνω από 70% έχει σημειώσει το τελευταίο πεντάμηνο ο τίτλος της Κεραμεία Αλλατίνη. Οι δραστηριότητες της εισηγμένης είναι ιδιαίτερα ζημιογόνες και το ”πέταγμα” της μετοχής προήλθε από τις προσδοκίες ότι σύντομα θα προχωρήσει η εκμετάλλευση ενός μεγάλου ακινήτου που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη. Η Κεραμεία Αλλατίνη έχει δώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για το θέμα αυτό, το οποίο όμως επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες και φορείς. Η αξιοποίηση άλλωστε του σχετικού ακινήτου επιδιώκεται εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

15. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες του Οκτωβρίου η τιμή της Unibrain ανέβηκε από τα 3 στα 5 ευρώ, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν. Άλλες ήθελαν τον όμιλο Κόκκαλη να χρησιμοποιεί την Unibrain ως ”όχημα” προκειμένου να εισαγάγει έμμεσα κάποια από τις δραστηριότητές του στο χρηματιστήριο (κυρίως ”έπαιξε” η υπόθεση της Hellas on Line) και φυσικά αρκετά πράγματα ακούστηκαν για τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν (σύμφωνα πάντα με τις ανεπιβεβαίωτες φήμες) προκειμένου ο όμιλος Intracom να αγοράσει το ποσοστό του γνωστού επιχειρηματία κ. Μ. Κυριακού. Απ’ όλα αυτά τίποτα δεν έγινε μέχρι τώρα, ωστόσο το θετικό ήταν ότι και στο εννεάμηνο τα αποτελέσματα της Unibrain σημείωσαν σημαντική βελτίωση.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 456 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15-19/12/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v