Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν Morgan Stanley-Goldman Sachs τα αποτελέσματα Πειραιώς και Eurobank

Πέριξ των εκτιμήσεων της Morgan Stanley τα κέρδη των δύο ελληνικών τραπεζών. Ποια είναι τα στοιχεία που έκαναν εντύπωση. Ποια είναι τα ρίσκα σύμφωνα με την Goldman Sachs. Οι τιμές-στόχοι.

Πώς είδαν Morgan Stanley-Goldman Sachs τα αποτελέσματα Πειραιώς και Eurobank

Λίγο καλύτερα των εκτιμήσεων της Morgan Stanley ήταν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς το β’ τρίμηνο σε προσαρμοσμένη βάση για τις διακοπείσες δραστηριότητες, ωστόσο αυτό αποδίδεται στο trading και άλλα έσοδα, ενώ τα έσοδα από κύριες δραστηριότητες ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, αυτό που εντυπωσίασε ήταν πως ο σχηματισμός των NPLs επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος και η Πειραιώς παραμένει εντός τροχιάς σε ό,τι αφορά στους στόχους του SSM.

Για τη συνέχεια, η επιτάχυνση του προγράμματος πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων θα είναι θεμελιώδους σημασίας, ώστε η Πειραιώς να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για το 2020, σημειώνει.

Η Morgan Stanley δίνει για την Πειραιώς τιμή-στόχο στα 5,60 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «equal weight».

Από την άλλη πλευρά, λίγο κάτω από τις προσδοκίες της Morgan Stanley ήταν τα 40 εκατ. ευρώ κερδών που παρουσίασε η Eurobank το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της για την τράπεζα, η απόκλιση αυτή ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων δυσλειτουργιών του τριμήνου. Ολες οι άλλες τάσεις κινήθηκαν εντός των προσδοκιών. Οι προβλέψεις ήταν καλύτερες του πρώτου τριμήνου, ωστόσο μια αύξηση στις «λοιπές απομειώσεις» οδήγησε στην απόκλιση.

Όπως αναφέρεται, αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι το β’ τρίμηνο ήταν το τρίτο κατά σειρά με αρνητικό πρόσημο στη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα είναι σε τροχιά ως προς το να πιάσει τους στόχους του SSM.

Επισημαίνει δε ότι η κατηγοριοποίηση της Grivalia σε χαρτοφυλάκιο «προς πώληση» οδήγησε σε αύξηση 30 μονάδων βάσης στον δείκτη CET1, που τώρα είναι στο 14,4%. Σημειώνει δε ότι η Eurobank σκοπεύει να διαγράψει προνομιούχες μετοχές 950 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας ομόλογα Tier II.

Για τη μετοχή, η σύσταση είναι «equal weight», με την τιμή-στόχο στο 0,98 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Τη σύσταση «neutral» διατηρεί για την Πειραιώς η Goldman Sacks μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Όπως σημειώνει η τιμή στόχος, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της μακροοικονομικής ανάκαμψης και της εικόνας της τράπεζας σε επίπεδο επιχειρηματικής λειτουργίας, διαμορφώνεται σε 5,4 ευρώ.

Στα βασικά ρίσκα που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά περιλαμβάνονται, κατά τον οίκο, η πρόοδος στην αναδιάρθρωση, η απομόχλευση και οι συνθήκες χρηματοδότησης. Επιπλέον ρίσκα αποτελούν η πολιτική σταθερότητα και η μακροοικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Οσον αφορά στη Eurobank, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι βελτιώθηκαν οι τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα του εγχώριου ενεργητικού και τη ρευστότητα, με την τράπεζα να επιστρέφει σε αρνητική διαμόρφωση νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και σε εισροές καταθέσεων.

Η Eurobank προβλέπει καλύτερη εικόνα στα μέτωπα των προμηθειών και του κόστους στο δεύτερο εξάμηνο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να παραμένουν σταθερά σε ετήσια βάση.

Η Goldman Sachs διατηρεί σύσταση «neutral» και τιμή-στόχο στο 1 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank. Επόμενοι -θετικοί ή αρνητικοί- καταλύτες για τη μετοχή είναι η ενδεχόμενη αλλαγή των τάσεων στην ποιότητα ενεργητικού και τις συνθήκες ρευστότητας, η πρόοδος στο πλάνο αναδιάρθρωσης καθώς και ενδεχόμενα ρίσκα για την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v