Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Πιστωτικά θετικοί για Eurobank οι νέοι στόχοι στα NPEs

Θετικά αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης την κίνηση της τράπεζας. Εκτιμά ότι θα υπάρξει οριακή υπεραπόδοση του στόχου για το 2017. Πώς διαμορφώνεται τώρα το τοπίο και ποιες κινήσεις ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.

Moody’s: Πιστωτικά θετικοί για Eurobank οι νέοι στόχοι στα NPEs

«Πιστωτικά θετική» (credit positive) κρίνει η Moody’s την αύξηση από τη Eurobank των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εκτιμά ότι η τράπεζα μπορεί να πετύχει τους νέους στόχους, ενώ θεωρεί ότι με την απόφαση αυτή μειώνει τα πτωτικά ρίσκα για τη φερεγγυότητα της τράπεζας και εντείνει τις προσπάθειες για ομαλοποίηση του ισολογισμού μέσω περαιτέρω βελτιώσεων του ενεργητικού και «λογικοποίηση» μέσω πωλήσεων δανείων και ρευστοποιήσεων.

Ο οίκος θυμίζει ότι για τη Eurobank, όπως και τις άλλες τράπεζες, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παραμένει πρώτη προτεραιότητα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των διεθνών αγορών.

Με το νέο πλάνο, τα NPEs θα μειωθούν κατά 400 εκατομμύρια περισσότερα ως το τέλος της φετινής χρονιάς αλλά και το τέλος του 2019, σε σχέση με τα αρχικά πλάνα, στα 12,1 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2017 τα NPEs ήταν 19,4 δισ., μειωμένα από τα 20,6 δισ. του Ιουνίου του 2016. Με τους νέους στόχους, θα μειωθούν επιπλέον κατά 1 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2017, μέσα από την πώληση τον Οκτώβριο NPEs 600 εκατ. ευρώ που ήταν στον ισολογισμό της, όπως και από διαγραφές, ρυθμίσεις και (λιγότερο) ρευστοποιήσεις collateral.

Το σχέδιο προβλέπει μείωση NPEs κατά 2,8 δισ. ευρώ το 2018 μέσω αναδιαρθρώσεων και αυξημένες ρευστοποιήσεις collateral και διαγραφές, όπως και επιπρόσθετες πωλήσεις πακέτων NPEs. Η Eurobank θα μειώσει τα NPEs στα 15,6 δισ. ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς και στα 12,1 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2019 (το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 16,1 δισ. ως τα τέλη του 2018 και 12,5 δισ. ως τα τέλη του 2019).

Η Moody’s περιμένει οριακή υπεραπόδοση του στόχου του 2017, χάρη στην πώληση του πακέτου αξίας 1,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο στην Intrum Justitia AB, η οποία μείωσε κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ τα εντός ισολογισμού NPEs, χωρίς να επηρεαστούν τα κεφάλαια. Παράλληλα προσφέρει την ευκαιρία στην τράπεζα να κερδίσει προμήθειες μέσω της θυγατρικής εξυπηρέτησης πελατών.

Η Eurobank, θυμίζει ο οίκος, στοχεύει σε μια ανάλογη συναλλαγή το 2018, ενώ η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα θα επιτρέψει περαιτέρω αναδιαρθρώσεις. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρή μείωση των NPEs περί το 1,1 δισ. ευρώ.

Η Moody’s σημειώνει ότι τα NPEs της Eurobank είναι στο υψηλό εύρος μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως, αλλά χαμηλότερα από τον εγχώριο ανταγωνισμό. Όπως σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω της κρίσης και της ύφεσης. Τα NPEs αντιστοιχούσαν σε 44,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου τον Σεπτέμβριο του 2017. Η κατάσταση είναι χειρότερη στο εγχώριο χαρτοφυλάκιο (48,2%) έναντι του διεθνούς (21,1%).

Επιπλέον, μέτρα που υιοθετήθηκαν νωρίτερα φέτος (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός συμβιβασμός) δεν έχουν ακόμα πλήρως εφαρμοστεί και παράξει σημαντικά αποτελέσματα, αν και το momentum θα βελτιωθεί το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v