Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: «Πλουσιότερη» από το 1999!

Πολλοί "οπαδοί" του ΧΑ παραπονούνται ότι οι αξιόλογες επιλογές στην αγορά περιορίζονται στις τράπεζες και 3-4 μετοχές ακόμη. Ωστόσο, οι μετοχικές επιλογές είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σοφοκλέους: «Πλουσιότερη» από το 1999!
Eντονα είναι τα παράπονα αρκετών χρηματιστηριακών παραγόντων και πολλών επενδυτών ότι οι μετοχικές επιλογές που προσφέρει σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν περιοριστεί δραματικά σε σχέση με το παρελθόν. «Ουσιαστικά, έχουν απομείνει μόνο οι τράπεζες και τρεις - τέσσερις ακόμη τίτλοι και από εκεί και πέρα τίποτε» είναι η χαρακτηριστική έκφραση πολλών «οπαδών» της Σοφοκλέους.

Μάλιστα, η κριτική αυτή εντείνεται κάθε φορά που ανακοινώνεται μια δημόσια πρόταση από την πλευρά βασικών μετόχων.

Ωστόσο, και παρά τη γενικότερη επικρατούσα αντίληψη, η πραγματικότητα είναι πως οι μετοχικές επιλογές του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι πολύ περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Όχι ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν λείψει και οι «απώλειες» εταιρειών, όπως για παράδειγμα των ασφαλιστικών Εθνική, Interamerican και Φοίνιξ-Metrolife, της Cosmote, της Παπαστράτος, της ΕΛΑΪΣ, της Hyatt, της Blue Star Ferries, της ΑΒ Βασιλόπουλος, των δύο θυγατρικών χρηματοδοτικής μίσθωσης της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, μεγάλων επενδυτικών εταιρειών κ.ά.

Επίσης, σήμερα είναι διαπραγματεύσιμες με χαμηλό free float (άρα και με εμπορευσιμότητα) μετοχές ισχυρών ομίλων, όπως της Vivartia (προέκυψε από τη συγχώνευση των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, Chipita, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης), της Attica Group, της Crown Hellas Can, της Elmec Sport, της Singularlogic (υλοποιείται δημόσια πρόταση), της Εμπορικής Τράπεζας, της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ.ά.

Οι «νέοι»

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, περισσότεροι σε αριθμό και ισχυρότεροι σε κεφαλαιοποίηση είναι οι τίτλοι που προστέθηκαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους κατά την τελευταία δεκαετία:

-Μόνο όσον αφορά στα «κρατικόχαρτα» προστέθηκαν ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ.

-Η ουσιαστική δράση της Marfin Investment Group ξεκίνησε το 2007 με τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που έλαβε ποτέ χώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

-Δύο μεγάλες τράπεζες Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank ) προστέθηκαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους από την Κύπρο, καθώς διαπραγματεύονται πλέον και στα δύο χρηματιστήρια.

-Στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας προστέθηκαν οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές, ο όμιλος Υγεία και το Ιασώ, αλλά και ο όμιλος Alapis.

-Το 2000 είχαμε τη δημόσια εγγραφή της Motor Oil.

-Στον χώρο των ακινήτων, είδαμε μια σειρά από σημαντικές νέες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στο ταμπλό, όπως της Lamda Development, της Eurobank Properties, της Pasal, της Trastor και της MIG Real Estate.

-Στον χώρο της ενέργειας ξεχώρισε η εισαγωγή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

-Άλλες σημαντικές εταιρείες που προστέθηκαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους ήταν η ΑΤΕbank, η Proton Bank, η Forthnet, η Hellas On Line, η Aegean Airlines, η Audiovisual, η Sprider, η Κλουκίνας - Λάππας και αρκετές άλλες.

-Τέλος, είχαμε και αρκετές ενδιαφέρουσες συγχωνεύσεις που οδήγησαν σε μεγαλύτερα σχήματα τις εισηγμένες, όπως π.χ. το deal Μυτιληναίου - Αλουμίνιον της Ελλάδος, τον «γάμο» μεταξύ ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ, τη δημιουργία της Vivartia κ.λπ.

Αυτό που προκύπτει με άνεση είναι ότι η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που εισήλθαν στο Χ.Α. την τελευταία δεκαετία είναι πολλαπλάσια από εκείνη όσων αποχώρησαν από το ταμπλό, με αποτέλεσμα οι επιλογές των Ελλήνων και των ξένων θεσμικών επενδυτών να εμφανίζονται πλέον περισσότερες σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ωστόσο, προβληματισμός προκύπτει από δύο άλλα χαρακτηριστικά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας:

1. Την αδυναμία αρκετών εισηγμένων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και έτσι υποχρεώθηκαν σε σαφή επιδείνωση των οικονομικών τους επιδόσεων.

2. Τον μεγάλο περιορισμό της συμμετοχής στο ταμπλό των Ελλήνων επενδυτών, τόσο των θεσμικών όσο κυρίως και των ιδιωτών, με αποτέλεσμα τον ανισομερή επηρεασμό των χρηματιστηριακών πραγμάτων από τις εκάστοτε διαθέσεις των διεθνών funds. 

** Δείτε στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των νέων εισαγωγών στη Σοφοκλέους.

**** Αναδημοσίευση από το 595ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 13-18 Αυγούστου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v