Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών!

Κέρδη 8% εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης στην προεκλογική περίοδο 2/9 έως 6/10. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στο ταμπλώ, είτε υπεραποδίδοντας, είτε υποαποδίδοντας. Τι έκαναν τα κρατικόχαρτα. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών!
* Αναλυτικός πίνακας με τους κερδισμένους και τους χαμένους της προεκλογικής περιόδου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Aπό τις 2 Σεπτεμβρίου έως και τις 6 Οκτωβρίου που αποτέλεσε την ολοκλήρωση της περιόδου των εκλογών η Σοφοκλέους μπόρεσε να κινηθεί ανοδικά επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που θέλει το Χ.Α. να έχει θετικό πρόσημο στις περισσότερες προεκλογικές περιόδους.

Με εξαίρεση τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η οποία έλαβε χώρα το 1989, οπότε και η περίοδος του ένα μήνα πριν από τις εκλογές ήταν αρνητική, στις οχτώ υπόλοιπες περιπτώσεις είχαμε κέρδη από 0,9% έως 21,7%.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στο διάστημα 2/9 - 6/10/09 κινήθηκε έντονα ανοδικά με +8,09%, ξεπερνώντας τελικά και τον μέσο όρο των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων που ήταν περίπου 3,6%. Τα κέρδη για την υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν ακόμα μεγαλύτερα, προσεγγίζοντας το 9% περίπου, ενώ για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν 8,5%.

Αντίθετα, για ακόμα μία φορά η μικρή κεφαλαιοποίηση υποαπέδωσε με 3,59%. Συνολικά από τις 267 μετοχές του Χ.Α. μόλις 59 μπόρεσαν να υπερκεράσουν τον Γενικό Δείκτη σε απόδοση, ενώ 107 σημείωσαν αρνητική μεταβολή σε αυτό το χρονικό διάστημα.


Τα κρατικόχαρτα

Η μία κατηγορία μετοχών που ξεχωρίζει είναι τα «κρατικόχαρτα», οι μετοχές με άμεση ή έμμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Η εικόνα είναι μάλλον αναμενόμενη, αφού για τις εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και εβζ το ποσοστό μεταβολής στο ταμπλό είναι αρνητικό.

Για όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις τα ανοιχτά μέτωπα μάλλον φόβισαν τους επενδυτές, ενώ ειδικά για τις δύο εταιρείες ύδρευσης οι απώλειες ήταν σημαντικές, 20% για την ΕΥΑΘ και 13,4% για την ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, η εικόνα για τα λιμάνια ήταν επίσης αρνητική αφού οι αποδόσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ήταν -12,21% και -10,41% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την εβζ, το πρόσημο ήταν οριακά αρνητικό στο -0,73%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ώριμες οφειλές του Δημοσίου προς κατασκευαστικές εταιρείες, φαρμακευτικές και ιατρικού εξοπλισμού ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 220 εκατ. οφείλει στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο από επιχορηγήσεις επενδύσεων που δεν έχει καταβάλει. Αν προστεθούν και οι οφειλές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, τότε το χρέος ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά ποσά οφείλονται από τις επιχορηγήσεις για επενδυτικά σχέδια και στις εταιρείες ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ.

Για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ η εικόνα ήταν διαφορετική. Τα κέρδη του δεύτερου ξεπέρασαν τον Γ.Δ. με +10,53%, ενώ η υπεραπόδοσή του είναι πολύ ιδιαίτερη αν συνυπολογιστεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ υποαποδίδει σε όλη τη διάρκεια του 2009.

Για τον ΟΠΑΠ, αν και δεν υπεραπέδωσε του Γενικού Δείκτη, εντούτοις τα κέρδη του σε ποσοστό 7,26% είναι σημαντικά αφού και αυτός ο τίτλος υποαποδίδει συστηματικά το 2009 και η ετήσια απόδοσή του διαμορφώνεται στο -13,3%.

Για την Εθνική Τράπεζα τα κέρδη ήταν 6,5%, ενώ για την Τράπεζα Αττικής, άλλη μία με σχετικό «κυβερνητικό ενδιαφέρον», η απόδοση ήταν 7,3%. Όσον αφορά στην ΑΤΕbank, η απόδοση ήταν 3,8% για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ για την Αγροτική Ασφαλιστική το ποσοστό ανόδου εμφανίζεται παρόμοιο. Αναφορικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια, η απόδοση ήταν 5,5%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος κινήθηκε ανοδικά κατά 14,4%.


Οι νικητές

- Από τις πλέον κερδισμένες για διαφορετικούς λόγους είναι οι μετοχές της Δομικής Κρήτης και του ΔΟΛ. Με απόδοση 73% και 71% αντίστοιχα, ξεπέρασαν τις συγκρίσεις. Αναφορικά με τη Δομική Κρήτης, η συμφωνία με την Enel Green Power International για την ενέργεια απογείωσε την τιμή της μετοχής, ενώ για τον ΔΟΛ, υποθετικά πάντα, η ισχυρή άνοδος μπορεί να οφείλεται στον διαχωρισμό «πράσινων και γαλάζιων χαρτιών».

- Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την Intrakat με κέρδη 52,11%, η οποία ωστόσο μπορεί να αναμένει σημαντικά οφέλη από την αναμενόμενη τόνωση των επενδύσεων σε υποδομές, τομέας όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η νέα κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα.

- Στον παραπάνω άξονα μπορούν να υπαχθούν και οι αποδόσεις των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μετκα. Η συγκυρία παραμένει ευνοϊκή. Οι επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, σε αγροτικές ή αστικές επενδύσεις στη γεωθερμία, στη διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση, σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία αναμένεται να ευνοηθούν από την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωσε άνοδο 18%, η Μετκα και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 11,8%, ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ 7,8%.

- Σημαντικά κέρδη 31% σημείωσε και η Λιβάνης, και παρά το γεγονός ότι το όνομά της παραπέμπει σε διάφορους συνειρμούς, δεν είναι σαφές το πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Η... αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, οι χειρότερες αποδόσεις καταγράφηκαν από τις Ridenco, Fintexport και Q&R (-31,1%, -29,7% και -27,8% αντίστοιχα). Στη Ridenco, τα αποτελέσματα του εννεαμήνου βαρύνουν σημαντικά τη μετοχή, καθώς η εικόνα του πρώτου εξαμήνου ήταν έντονα αρνητική και η πορεία του λιανικού εμπορίου κατά το τρίτο τρίμηνο υπήρξε μετριότατη.

Για τη Fintexport η συγκυρία στον κλάδο μόνο ευνοϊκή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Για τη Moda Bagno, η επίδοσή της με -22,4% προβληματίζει, αφού στο πρώτο εξάμηνο κατάφερε να ενισχύσει τα κέρδη της από το 1,1 εκατ. στο 1,42 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση για το δεύτερο εξάμηνο αναμένει να εξακολουθήσει η τάση του πρώτου εξαμήνου και θα συνεχιστεί η πολιτική της μείωσης οργανικών εξόδων.  

* Αναλυτικός πίνακας με τους κερδισμένους και τους χαμένους της προεκλογικής περιόδου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

** Αναδημοσίευση από το 603ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 9 -13 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v