Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο του Bitcoin

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το ξαφνικό ράλι του κρυπτονομίσματος και πώς επηρεάστηκε η ευρύτερη αγορά. Ακολουθεί την ανοδική πορεία το Litecoin, με κέρδη που υπερβαίνουν το 20%.

Τι οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο του Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Η τεχνική ανάλυση σε κάποιες χρηματιστηριακές αγορές λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ σε άλλες βοηθάει λιγότερο. Εκεί πάντως που δουλεύει υποδειγματικά είναι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η εξέλιξη της πορείας των τιμών μοιάζει να είναι βγαλμένη από τα βιβλία.

Γι' αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη η χθεσινή εκτίναξη των τιμών τους. Είχαμε αναφέρει έγκαιρα πως πρόκειται να ξεσπάσει ξαφνική και απότομη κίνηση. Το γνωρίζαμε; Όχι, δεν διαθέτουμε μαντικές ικανότητες. Απλά γνωρίζουμε πως σχεδόν πάντοτε έπειτα από μεγάλο διάστημα συσσώρευσης -όταν η χρηματιστηριακή αξία κινείται σε ένα πολύ μικρό εύρος-, τότε ακολουθεί η εκτόνωση.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό των χρηματιστηριακών αγορών και η κοινότητα των crypto δεν διαφέρει καθόλου: η αγορά έχει την τάση να αιφνιδιάζει. Μόνο σε εξαιρέσεις κάνει αυτό που περιμένει η πλειοψηφία. Εκεί που σε υπνωτίζει, εκεί που χαλαρώνεις και πιστεύεις πως πάλι η ανοδική κίνηση θα είναι αδύναμη, τότε είναι που χτυπάει. Το έχουμε δει άπειρες φορές να γίνεται σε μετοχές ή άλλες αξίες που διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά.

Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζαμε το πότε θα γίνει και κυρίως προς τα πού θα κατευθυνθεί; Όχι, δεν το ξέραμε. Παρ' όλα αυτά όταν είσαι προετοιμασμένος, μπορείς να το εκμεταλλευτείς. Και πράγματι, όπως φαίνεται στο ωριαίο διάγραμμα, με το που έσπασε η τιμή του Bitcoin τις 4.200 δολάρια, την κίτρινη γραμμή, μέσα σε 2 μόλις ώρες έφτασε τις 5.100. Άνοδος 900 ολόκληρα δολάρια ανά ένα Bitcoin ή 21%. Ακολούθησε μια μικρή σχετικά διόρθωση, η σταθεροποίηση κοντά στις 4.800 δολάρια, για να ακολουθήσει η νέα απόπειρα αναρρίχησης.

Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Από τη στιγμή που έκανε την κίνηση το Bitcoin, ο βασιλιάς των crypto, ανάλογες διακυμάνσεις είχαμε από τα περισσότερα. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τα σημαντικότερα ψηφιακά νομίσματα την είχε το Bitcoin Cash (BTH), που βρέθηκε να κερδίζει 60% μέσα σε μία μόλις ημέρα. Το τελευταίο 24ωρο δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση όσων κατέχουν Maximine Coin (MXM). Όχι μόνο δεν ακολούθησε τη γενικευμένη άνοδο αλλά χάνει αυτή την ώρα 28%!

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, από τα 147 δισεκατομμύρια δολάρια, μεμιάς εκτινάχθηκε στα 164. Αυτή την ώρα ξεπερνάει τα 172 δισεκατομμύρια. Όπως βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα του συνόλου της κεφαλαιοποίησης, διέσπασε δύο βασικές αντιστάσεις. Τη μακροχρόνια πράσινη γραμμή τάσης και τη μοβ συσσώρευση των τελευταίων μηνών. Το πού σταμάτησε, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο, στην κίτρινη οριζόντια γραμμή. Γιατί εκεί; Επειδή ήταν ένα πολύ γερό επίπεδο στήριξης, το οποίο είχε κρατήσει επανειλημμένα. Και ξέρουμε από τη θεωρία -αλλά και το έχουμε δει άπειρες φορές στην πράξη- ότι όταν μια γερή στήριξη τελικά διασπάται, μετατρέπεται σε εμπόδιο.

Δεν είναι χωρίς εξήγηση το φαινόμενο. Πολλοί που αγοράσανε πάνω ή κοντά στην κίτρινη γραμμή, απογοητεύτηκαν βλέποντας το κεφάλαιό τους να έχει ζημιές, μετάνιωσαν που αγόρασαν και περίμεναν πώς και πώς να επανέλθει στην τιμή που τοποθετήθηκαν, ώστε να πουλήσουν και να φύγουν κοντά στα λεφτά τους.

Αυτά είναι υψηλές θεωρίες, θα πείτε. Συνήθως πίσω από τόσο σημαντική διακύμανση κάτι κρύβεται. Ένα συνταρακτικό νέο ή κάποιος δυνατός καταλύτης. Το ερώτημα που καίει, είναι τι έγινε και οδήγησε σε αυτή την έκρηξη. Γιατί αν υπάρχει σοβαρός λόγος, αν κάτι άλλαξε δομικά, σημαίνει πως η άνοδος αυτή έχει βάσεις. Δεν πρόκειται για κάποιο πυροτέχνημα. Είναι το τέλος της περιόδου των αρκούδων ή πρόκειται και πάλι για μια bull trap (παγίδα για ταύρους);

Τι έγινε ειδικά χθες, έχουμε κάποια εξήγηση; Η απάντηση είναι «τίποτα συγκλονιστικό». Ενδεικτικό της αμηχανίας ήταν η αντίδραση του CEO του κορυφαίου ανταλλακτηρίου Chase, του Changpeng Zhao. Ζήταγε να μάθει από το tweeter, αν γνωρίζει κανείς τον λόγο.

Μία εκδοχή είναι πως πρόκειται για short squeeze. Χτυπήσανε τα stop loss των «σορτάκηδων». Ενεργοποιήθηκαν οι εντολές να κλείσουν τη θέση τους, αν το Bitcoin ανέβει από ένα σημείο και πέρα. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Οι short θέσεις ήταν στο χαμηλότερό τους επίπεδο εδώ και πολύ καιρό.

Μια άλλη ερμηνεία που ακούστηκε -και μάλιστα από το Bloomberg- ήταν πως οφείλεται στην πρωταπριλιάτικη φάρσα. Ορισμένοι στην Ασία πίστεψαν ότι εγκρίθηκαν οι αιτήσεις για τα ETFs των κρυπτονομισμάτων από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Αυτή η εκτίμηση είναι εντελώς άστοχη. Αν ήταν έτσι, θα έπεφτε η τιμή με την ίδια ταχύτητα που ανέβηκε. Πόση ώρα θα τους έπαιρνε να καταλάβουν πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο;

Κάποιος Ρώσος ισχυρίστηκε πως ρωσικές εταιρείες και πλούσιοι συμπατριώτες του αγόρασαν 1,8 εκατομμύρια Bitcoin (περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή του ρωσικού κράτους, αλλά προέβησαν στις αγορές ως τρόπο παράκαμψης των αυξανόμενων κυρώσεων των ΗΠΑ, οι οποίες θα δυσκολέψουν τη διεξαγωγή των διεθνών συναλλαγών.

Καμία ερμηνεία δεν φαίνεται ιδιαίτερα πειστική, ίσως εκτός από μία, αν φυσικά αληθεύει.
Ο Oliver von Landsberg-Sadie, CEO του BCB Group, δήλωσε στο Reuters πως υπήρξε χθες μια ενιαία αυτοματοποιημένη εντολή σε τρία κορυφαία ανταλλακτήρια: Coinbase, Bitstamp και Kraken. Η εντολή αφορούσε περίπου 20.000 Bitcoins. Πώς καταλάβανε πως ήταν μία και μόνο εντολή; Επειδή έγιναν συγχρονισμένες τοποθετήσεις 7.000 Bitcoins σε συγκεκριμένη ώρα, σε κάθε ένα από τα ανταλλακτήρια που αναφέραμε. Ωστόσο το σκεπτικό πίσω από το οποίο δόθηκαν αυτές οι εντολές και ποιος τις έδωσε, παραμένει μυστήριο.

Αυτή την ώρα, το Bitcoin είναι λίγο κάτω από τις 5.000 δολάρια, ενώ πολύ καλή επίδοση έχει το Litecoin, το οποίο ενισχύεται 20,86% και διαπραγματεύεται στα 81,88 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v