Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το FinTech και οι ανατροπές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο η τεχνολογική καινοτομία, το FinTech, καταγράφει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Saxo Bank. Ποιες είναι οι επιλογές για τον επενδυτή.

  • του Kim Fournais*
Το FinTech και οι ανατροπές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Η ψηφιακή καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα για όλους -και, επιτέλους, το FinTech (από το financial technology, δηλαδή χρηματοοικονομική τεχνολογία) ανατέλλει στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, δημιουργώντας προκλήσεις και ευκαιρίες.

Σήμερα, αναγνωρισμένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αμφισβητούνται από start-up εταιρείες μικρότερου μεγέθους, αλλά και από τεχνολογικές εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Alibaba της Κίνας, οι οποίες διεκδικούν μερίδιο από τα τραπεζικά ιδρύματα με όπλο πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον τομέα του FinTech σε παγκόσμιο επίπεδο τριπλασιάστηκαν. Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεσή της, η εταιρεία συμβούλων McKinsey προέβλεψε ότι ο ανταγωνισμός από τον κλάδο της νέας τεχνολογίας αναμένεται να μειώσει τα συνολικά κέρδη του τομέα καταναλωτικής χρηματοδότησης κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 60% έως το 2025.

Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Goldman Sachs θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως μια εταιρεία τεχνολογίας.

Αυτό αποτελεί απλώς ένα μικρό δείγμα των αλλαγών που μεταμορφώνουν σήμερα τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ωστόσο, αν οι καταξιωμένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν δώσουν έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, θα θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την κερδοφορία και τη βιωσιμότητά τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, θεωρείται κρίσιμη η επένδυση στην ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ανατρέψει τα δεδομένα της αγοράς.

Στη Saxo Bank, από την ίδρυσή της το 1992, δίνουμε έμφαση στην υιοθέτηση τέτοιας πρωτοποριακής τεχνολογίας.

Αναγνωρίσαμε την αξία του διαδικτύου, όταν ακόμα βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο και συνειδητοποιήσαμε γρήγορα ότι, για μια μικρή επενδυτική τράπεζα όπως ήμασταν εμείς, η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών αποτελούσε μοναδική ευκαιρία διαφοροποίησης από τον υπόλοιπο κλάδο. Σήμερα, η Saxo Bank εξυπηρετεί πελάτες σε 180 χώρες, οι οποίοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε περισσότερα από 30.000 προϊόντα, μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες που διαθέτουμε σε 25 διαφορετικές γλώσσες.

Γνωρίζαμε πάντα ότι το να εστιάσουμε στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, θέτοντας την τεχνολογία στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας, ήταν ο δικός μας τρόπος για να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Μας αρέσει να λέμε ότι η Saxo Bank χρησιμοποιούσε τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, προτού ο όρος FinTech εφευρεθεί καν.

Ταυτόχρονα, θα λέγαμε ότι πλέον λειτουργούμε ολοένα και περισσότερο ως συνεργάτες, παρά ως ανταγωνιστές των start-up εταιρειών παγκοσμίως. Για παράδειγμα, η τεχνολογία Open API της Saxo Bank εντάσσεται στο καινοτόμο πνεύμα μιας ολόκληρης γενιάς νέων εταιρειών FinTech, παρέχοντας σε τρίτους οργανισμούς και εταιρείες προγραμματισμού τη δυνατότητα να αναπτύξουν εφαρμογές μέσω του λογισμικού της Saxo Bank.

Επιπλέον, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιλέγουν να αγοράσουν έτοιμη αντί να αναπτύξουν τη σχετική τεχνολογία, απευθυνόμενα σε εξειδικευμένους παρόχους όπως η Saxo Bank. Οι συνεργασίες ιδιωτικής ετικέτας (white labeling) αποτελούν σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων της Saxo Bank και προσφέρουν στους συνεργάτες μας αξιόπιστη, προηγμένη και οικονομικά συμφέρουσα πρόσβαση στην τεχνολογική πλατφόρμα και στις σχετικές υπηρεσίες μας. Σήμερα, περισσότεροι από 100 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία συναλλαγών της Saxo Bank.

Σημαντική και διαρκής επένδυση στην τεχνολογία

Βασικό θέμα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αποτελούν οι λύσεις πληρωμών και δανειοδότησης. Κάτι που είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Η Saxo Bank διαθέτει ορισμένες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες λύσεις σε ό,τι αφορά αυτούς τους δύο τομείς. Όμως, κατά την άποψή μας, το πεδίο του μέλλοντος στην ψηφιακή καινοτομία για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο είναι η διαχείριση κεφαλαίων και χαρτοφυλακίων. Σήμερα, η εφαρμογή παραδοσιακών και παρωχημένων λύσεων στον συγκεκριμένο τομέα πολύ συχνά καθιστά τη διαχείριση κεφαλαίων αργή, σύνθετη, ακριβή και αδιαφανή.

Τη δεκαετία του 1990, όταν ιδρύθηκε η Saxo Bank, η διαπραγμάτευση συναλλάγματος ήταν δαπανηρή και αναποτελεσματική. Σήμερα, η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή και γρήγορη, ενώ το κόστος για τους επενδυτές αποτελεί μόλις ένα μικρό ποσοστό αυτού που ίσχυε στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει ανάλογη ανατροπή και στη διαχείριση κεφαλαίων.

Η ψηφιοποίηση της διαχείρισης κεφαλαίων, ώστε οι ιδιώτες να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα κεφάλαιά τους με όρους που μέχρι σήμερα ισχύουν μόνο για τους επαγγελματίες και θεσμικούς επενδυτές, αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη της Saxo Bank. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και απόλυτη διαφάνεια.

Η Saxo Bank θα συνεχίσει να ανατρέπει τα δεδομένα. Το κάνουμε εδώ και σχεδόν 25 χρόνια και ανυπομονώ για το μέλλον, όταν οι εξελίξεις στο FinTech θα επιταχύνουν τις αλλαγές, θα απομακρύνουν τα εμπόδια για τη μεγαλύτερη προσαρμογή στην αγορά, θα μειώσουν τα κόστη και την πολυπλοκότητα και θα προσφέρουν σημαντικές νέες ευκαιρίες σε αυτόν τον δυναμικό κλάδο.

 

*Ο κ. Fournais είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Saxo Bank.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v