Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: Γιατί παραμένουμε «ταύροι» στο χρυσό

Η ανοδική τάση για το χρυσό θα συνεχιστεί, εφόσον οι αποδόσεις παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, εκτιμά ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo. Γιατί είναι ικανοποιημένοι οι short-term traders. Πώς επηρεάζει η κίνηση του αμερικανικού δολαρίου.

  • του Ole Hansen*
Saxo Bank: Γιατί παραμένουμε «ταύροι» στο χρυσό
Ο χρυσός ακολουθεί μια ήσυχη πορεία μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, με τους short-term traders να είναι ικανοποιημένοι με το μικρό range που επικρατεί μετά το sell-off της Παρασκευής. Η καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε τη περασμένη Παρασκευή διέκοψε την τελευταία προσπάθεια συνέχισης του ήδη σημαντικού ράλι που έχει σημειώσει ο χρυσός μέχρι τώρα.

Ενώ η dovish στάση αρκετών κεντρικών τραπεζών συνεχίζει να ελκύει ζήτηση από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (real money investors) ο αδιάκοπος και ισχυρός ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έχει αποτρέψει το χρυσό να διασπαστεί υψηλότερα σε αυτή τη φάση. Με τις καλοκαιρινές διακοπές να είναι ήδη σε εξέλιξη αναμένουμε επιβράδυνση της επενδυτικής δραστηριότητας με την κατεύθυνση να καθορίζεται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι αποδόσεις και το δολάριο.

Ο χρυσός έπεσε την Κυριακή καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο σημείωσαν άνοδο, αντιδρώντας στην καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ.

 

Η ζήτηση για διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό αυξήθηκε στις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την σταθεροποίηση των συνεπειών από το Brexit.

Οι συνολικές συναλλαγές, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν αυξηθεί κατά 574 τόνους ή κατά 40% μέχρι στιγμής στο έτος. Η ανοδική πρόβλεψη για το χρυσό παραμένει όσο συνεχίζεται η ζήτηση από επενδυτές που αναζητούν εναλλακτικές για χαμηλές ή αρνητικές αποδόσεις στα ομόλογα.

 

 

Κατά το ξεπούλημα του Μαΐου παρατηρήσαμε μια συνεχιζόμενη ζήτηση για διαπραγματεύσιμα προϊόντα, η οποία προέκυψε από τον περιορισμό των hedge funds σε καθαρή θετική θέση ρεκόρ. Αυτό το γεγονός συνέβαλλε στην εδραίωση της τιμής στα 1.200 δολάρια/ουγγιά, βάση από την οποία συνέχισε το ράλι πριν και μετά το Brexit.

 

O χρυσός βρήκε κάποια στήριξη στα 1.330 δολάρια/ουγγιά αλλά ο συνδυασμός της αποτυχίας να φτάσει σε νέο υψηλό την περασμένη εβδομάδα και της διάσπασης κάτω από την στήριξη γραμμής τάσης (μπλε γραμμή στο διάγραμμα) έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας βαθύτερης διόρθωσης προς την περιοχή των 1.310 με 1.315 δολαρίων/ουγγιά.

 

 

*Ο κ. Ole Hansen είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v