Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kors: Η μετοχή και η λάμψη της προσιτής πολυτέλειας

Οι κινήσεις της γνωστής εταιρείας στο επιχειρηματικό πεδίο και στο... ταμπλό του χρηματιστηρίου. Τι δείχνει ο δείκτης RSI για την πορεία της μετοχής. Γράφει ο Β. Παζόπουλος.

Kors: Η μετοχή και η λάμψη της προσιτής πολυτέλειας

Το όνομα Michael Kors (KORS) είναι ευρέως γνωστό στη βιομηχανία της μόδας εδώ και τρεις δεκαετίες. Η εταιρία σχεδιάζει, εμπορεύεται και διανέμει επώνυμα γυναικεία και ανδρικά ενδύματα, καθώς και αξεσουάρ.

Το άστρο της έλαμψε στο επιχειρηματικό στερέωμα, γιατί ήταν ο πρώτος λιανοπωλητής που απευθύνθηκε με τόση επιτυχία στην πιο επικερδή κατηγορία της αγοράς, τους HENRYs (High Earners Not Rich Yet). Δηλαδή ανθρώπους που διαθέτουν πολλά χρήματα να δαπανήσουν, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιοι ακόμα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν αυτοί που έχουν ετήσιες αποδοχές από 100.000 μέχρι 250.000 δολάρια.

Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει πωλήσεις 5 δισ. δολάρια, P/E 15 και απασχολεί 8.200 υπαλλήλους.

Χθες, η εταιρία συμφώνησε να εξαγοράσει τη γνωστή ιταλική εταιρία Versace για το ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της να αυξήσει τις πωλήσεις, εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό της επώνυμα και ακριβά προϊόντα. Η συμφωνία έρχεται μόλις 14 μήνες μετά την απόκτηση της Jimmy Choo για 1,3 δισ., τον παραγωγό παπουτσιών που απόκτησε τη φήμη του από την τηλεοπτική σειρά "Sex and the City".

Στο διάγραμμα βλέπουμε τον δείκτη RSI (Relative Strength Index) που χθες εμφάνισε ένδειξη αγοράς. Είναι η 7η φορά τα τελευταία 3 χρόνια. Προς διευκόλυνση των αναγνωστών, έχουμε σημειώσει με μπλε βελάκια πότε έλαβαν χώρα οι προηγούμενες περιπτώσεις.

Ο RSI είναι ένας δημοφιλής ταλαντωτής που προειδοποιεί για πιθανή εξάντληση της τάσης. Εξετάζει πόσο ενισχυμένη φαίνεται να είναι η τρέχουσα τιμή, σε σχέση με την ορμή που έχει αποκτήσει τις τελευταίες 14 ημέρες. Όταν βρίσκεται χαμηλά, είναι ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε υπερπωλημένη ζώνη. Ένδειξη αγοράς έχουμε όταν διασπάει προς τα πάνω την οριζόντια γραμμή του 30. Σύμφωνα με τη θεωρία, η αγορά έχει αναγνωρίσει την υπερβολή και σκέφτεται να επανορθώσει.


Το σχόλιο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικός σύμβουλος, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v