Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street με τον S&P να περνά για πρώτη φορά πάνω από τις 3.200 μονάδες. Δεν προβλημάτισε η παραπομπή Τραμπ. Σε υψηλό τριών μηνών το πετρέλαιο. Στο 1,91% το 10ετές ομόλογο.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Wall Street

Κέρδη στη Wall Street παρά την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.

Ειδικότερα, υπέρ της παραπομπής του προέδρου Τραμπ με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου, ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους Δημοκρατικούς να τον χαρακτηρίζουν «απειλή για το έθνος».

Μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης σε τεταμένο κλίμα μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με τη στάση του Τραμπ για την Ουκρανία –τη φερόμενη προσπάθειά του να πιέσει την κυβέρνηση να ερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, απειλώντας με μη παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα- οι βουλευτές ψήφισαν σχεδόν αποκλειστικά σύμφωνα με τις κομματικές γραμμές για την παραπομπή του.

Ο Τραμπ είναι πλέον ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ιστορία που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία –μια διαδικασία που θα καθορίσει εάν θα καθαιρεθεί λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Στο εμπορικό μέτωπο, Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επικοινωνία για την υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας, η οποία προβλέπει χαμηλότερους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και περισσότερες αγορές αμερικανικών αγροτικών, ενεργειακών και μεταποιητικών προϊόντων, σύμφωνα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια τα επόμενα δυο χρόνια. Η Κίνα δεν έχει κάνει αναφορά σε συγκεκριμένους στόχους, όμως έχει πει πως θα εισάγει περισσότερο σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, ενέργεια, φαρμακευτικά προϊόντα και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Από πλευράς απασχόλησης, μειωμένες κατά 18.000 ήταν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, δείγμα μιας ισχυρής αγοράς εργασίας.

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, οι αιτήσεις έφτασαν τις 234.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Αν και η επίδοση αυτή δεν «έσβησε» το άλμα κατά 49.000 που καταγράφηκε στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση, δεν δείχνει ότι σηματοδοτεί ουσιαστική αλλαγή στα δεδομένα της αγοράς, καθώς συνήθως την εβδομάδα που ακολουθεί τη γιορτή των Ευχαριστιών καταγράφεται μεταβλητότητα.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,49% ή 137 μονάδες στις 28.376, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 3.205 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 8.887 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+2,7%) και 3M Co (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,5%) και Exxon Mobil (-0,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έπιασε υψηλό τριών μηνών καθώς ενισχύθηκε 0,5% στα 61,22 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στα 1.484 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1125 δολ. από 1,1113 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 1,91%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v