Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Οικονομικά αποτελέσματα 2008

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Θωράκιση Ομίλου Πειραιώς και Ισχυροποίηση του Ισολογισμού του:
 
"Το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες τους τελευταίους μήνες υπαγόρευσαν την προσαρμογή της πολιτικής μας στα νέα δεδομένα, με σκοπό τη θωράκιση του Ομίλου και την ισχυροποίηση του ισολογισμού του. Για το λόγο αυτό, πέραν των προβλέψεων που είχαμε εκτιμήσει συνολικού ύψους Euro 173 εκατ, προχωρήσαμε στο σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα ύψους Euro 215 εκατ το τελευταίο τρίμηνο. Εφαρμόζοντας συγκρατημένη και συνετή πολιτική δανειοδοτήσεων έχουμε καταφέρει να διατηρούμε χαμηλό δείκτη καθυστερήσεων και με υψηλές εξασφαλίσεις. Στο νέο αυτό περιβάλλον, ακολουθούμε πολιτική εξισορρόπησης των κινδύνων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, περιοχές που θα αναδείξουν πάλι το δυναμισμό τους, μόλις οι οικονομίες αρχίσουν να σταθεροποιούνται σταδιακά. Παράλληλα, συνεπείς προς τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής μας δράσης και με σκοπό τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης, στηρίζουμε την πελατεία μας και πήραμε άμεσα μέτρα διευκόλυνσης ειδικών κατηγοριών ιδιωτών, καθώς και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς και οργανισμούς. Χωρίς αμφιβολία, η διετία 2009-2010 δεν θα είναι εύκολη. Είμαστε, παρόλα αυτά, σε ετοιμότητα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να συνεισφέρει πάνω από το 80% των εργασιών μας, ενώ η διεθνής παρουσία μας έχει διασπορά σε 9 χώρες, εκ των οποίων οι 4 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ποιότητα χαρτοφυλακίου, η υψηλή ρευστότητα, η δραστική συγκράτηση του κόστους και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι οι άξονες της στρατηγικής μας την επόμενη διετία" δήλωσε ο κος Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου.
 
ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΣΗΣ 12ΜΗΝΟΥ 2008:

Αποτελέσματα:

Κέρδη προ φόρων και προβλέψεων στα Euro 774 εκατ έναντι Euro 742 (*) εκατ το 2007.

Καθαρά κέρδη 2008 αναλογούντα στους μετόχους, χωρίς τις πρόσθετες προβλέψεις ποσού Euro 215 εκατ, στα Euro 530 εκατ έναντι Euro 503 εκατ το 2007.

Αφαιρουμένων των πρόσθετων προβλέψεων, τα καθαρά κέρδη χρήσης ανήλθαν σε Euro 315 εκατ.

Σύνολο προβλέψεων το 2008 Euro 388 εκατ από Euro 116 εκατ το 2007.

Αύξηση καθαρών εντόκων εσόδων 26% και καθαρών προμηθειών εμπορικής τραπεζικής 30%, τα οποία συνιστούν το 82% των καθαρών εσόδων. Καθαρό περιθώριο τόκων (NIM) στο 3%. Άνοδος κόστους 15% σε συγκρίσιμη βάση (Ελλάδα 8%).

Αύξηση των δαπανών προσωπικού 9% σε συγκρίσιμη βάση (Ελλάδα 3%). Δείκτης προβλέψεων προς μέσο όρο δανείων στις 111 μ.β. από 45 μ.β. το '07. Καθαρά κέρδη ανά μετοχή στα Euro 0,97 το 2008, ενώ μη περιλαμβάνοντας τις πρόσθετες προβλέψεις στα Euro 1,64.

Μεγέθη:

Το σύνολο ενεργητικού διαμορφώθηκε στα Euro 55 δισ, αυξημένο κατά Euro 8,5 δις. Αύξηση καταθέσεων 31% (+Euro 7,4 δισ) και αύξηση δανείων 27% (+Euro 8,0 δισ).
 
Η ρευστότητα του Ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω δύο νέων τιτλοποιήσεων δανείων ύψους Euro 2,5 δισ και της συμμετοχής μας στα κρατικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (Euro 750 εκατ).

Λαμβανομένων υπόψη των τιτλοποιήσεων, βελτίωση του δείκτη "χορηγήσεις / καταθέσεις" στο 112% από 121% το 2007. Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (>180 ημέρες) στο 1,89% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 96%, ενώ μετά τις εμπράγματες εξασφαλίσεις η κάλυψη διαμορφώνεται στο 155%. Το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7 Πρότυπο αποτύπωσης των δανείων σε καθυστέρηση σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης ) στο 3,56% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 51%, ενώ με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις η κάλυψη διαμορφώνεται στο 110%.

Δείκτης ιδίων κεφαλαίων αφαιρουμένων των άυλων στοιχείων και του goodwill (tangible equity) προς το σύνολο του ενεργητικού στο 5,0%, ένας από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη. Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 9,9% με Tier I 8,0%, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των Euro 370 εκατ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ο συνολικός δείκτης θα διαμορφωθεί σε 10,9% και ο δείκτης Tier I σε 8,9%.

Δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης για Αντιμετώπιση της Κρίσης:

Η Τράπεζα Πειραιώς τη δύσκολη αυτή περίοδο στηρίζει την αγορά και τους πελάτες της με σειρά πρόσθετων ενεργειών όπως οι ακόλουθες: Για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, παροχή δυνατότητας μείωσης δόσης στο μισό για όλο το 2009.

Για ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ, "πάγωμα" των δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων έως το τέλος του 2009. Συμμετοχή στο Κρατικό Σχέδιο Ενίσχυσης Ρευστότητας. Ήδη, αντλήθηκε ρευστότητα ύψους Euro 750 εκατ αξιοποιώντας τον 3ο Πυλώνα (Ειδικά Ομόλογα έναντι επαρκών εξασφαλίσεων).
 
Αντίστοιχα, οι εκταμιεύσεις στεγαστικών και δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έφτασαν τα Euro 1,3 δισ κατά την περίοδο χρήσης του προγράμματος. Συμμετοχή στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Χαλκίδας και Αγρινίου για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους πάνω από Euro 1,7 δισ. Είναι σε εξέλιξη συνεννόηση για επέκταση του προγράμματος και με άλλα Επιμελητήρια.
 
ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΕΘΩΝ:

Οι καταθέσεις μαζί με τα ομόλογα λιανικής στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 διαμορφώθηκαν σε Euro 31,3 δισ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 31% σε ετήσια βάση, βελτιώνοντας το δείκτη "δανείων προς καταθέσεις" λαμβανομένων υπόψη των τιτλοποιήσεων στο 112% από 121% ένα χρόνο πριν. Στην Ελλάδα οι καταθέσεις ανήλθαν σε Euro 26,7 δισ ενισχυμένες κατά 30% σε ετήσια βάση (+Euro 6,1 δισ), ρυθμός διπλάσιος του αντίστοιχου της ελληνικής αγοράς (+15%), ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της πανελλαδικής παρουσίας της Τράπεζας με νέες μονάδες δικτύου (+38 καταστήματα σε ένα έτος).

Υπογραμμίζεται ότι ο ρυθμός ανόδου των καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 30% για 3ο συνεχόμενο έτος. Στο εξωτερικό οι καταθέσεις σημείωσαν ετήσια αύξηση 38% ανερχόμενες σε Euro 4,6 δισ (+Euro 1,3 δισ). Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 27%, με το υπόλοιπό τους να ανέρχεται σε Euro39,0 δισ στο τέλος Δεκεμβρίου 2008. Η διαχείριση του ρυθμού αύξησης των δανείων έγινε με γνώμονα αφενός την άντληση καταθέσεων και αφετέρου την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της πελατείας του Ομίλου.

Οι χορηγήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και των θυγατρικών της στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση έναντι 16% της αγοράς, με τα δάνεια να φτάνουν τα Euro 30,1 δισ. Οι χορηγήσεις της Τράπεζας προς εταιρείες στο εξωτερικό κυρίως ελληνικών συμφερόντων και χωρών της Ε.Ε. ανήλθαν σε Euro 2,7 δις. Οι χορηγήσεις από τις θυγατρικές στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 42%, ανερχόμενες σε Euro 6,2 δισ.

Ανά πελατειακή κατηγορία, στο τέλος του 2008: -τα δάνεια μεσαίων-μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκαν 36% ετησίως, ενώ τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις 22%, -τα δάνεια προς ιδιώτες σημείωσαν άνοδο 19% σε ετήσια βάση (17% τα στεγαστικά, 21% τα καταναλωτικά), -τα δάνεια προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 47% των χορηγήσεων, προς ιδιώτες το 31% και προς μεγάλες επιχειρήσεις το 22%.

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Δανειακού Χαρτοφυλακίου:

Παρά τον περιορισμό του ρυθμού επέκτασης των δανείων (+27% το 2008 από +48% το 2007), οι δείκτες ποιότητας δανείων του Ομίλου παρέμειναν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο, η Τράπεζα, προσαρμοζόμενη στις συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος, προχώρησε στο σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων ύψους Euro 215 εκατ, ώστε να καλυφθεί από ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (> 180 ημερών) διαμορφώθηκε στο 1,89% από 1,78% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Τα δάνεια αυτά καλύπτονται από προβλέψεις κατά 96%, ενώ με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις φτάνουν στο 155%.

Ο δείκτης του συνόλου των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) διαμορφώθηκε στο 3,56% το Δεκ.'08, δηλαδή οριακά αυξημένος έναντι του Δεκεμβρίου 2007 (3,39%). Ανά γεωγραφική περιοχή ανήλθε σε 3,58% για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο έναντι του αντίστοιχου δείκτη για τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών της ελληνικής αγοράς 4,8% (Σεπτ.2008 -πηγή ΤτΕ) και 3,49% για το διεθνές χαρτοφυλάκιο.

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από συσσωρευμένες προβλέψεις στο τέλος του 2008 έφτασε το 51% από 40% ένα χρόνο πριν, έναντι αντίστοιχου δείκτη της ελληνικής αγοράς 47% (Σεπτ.2008 -πηγή ΤτΕ). Συμπεριλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων ο δείκτης κάλυψης διαμορφώνεται σε 110%.

Κεφάλαια - Κεφαλαιακή Επάρκεια:

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου το τέλος του 2008 ήταν Euro 3,0 δισ έναντι Euro 3,3 δισ το 2007. Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα ίδια κεφάλαια ήταν οι πρόσθετες προβλέψεις του 4ου τριμήνου, η απόκτηση ιδίων μετοχών και η αποτίμηση (mark-to-market) του "διαθέσιμου προς πώληση" χαρτοφυλακίου.
 
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 9,9% με το Tier I στο 8,0%. Με την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου Euro 370 εκατ, που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 23.01.09 με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται σε 10,9% και ο δείκτης Tier I σε 8,9%. Tα συνολικά εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου στις 31.12.08 ήταν Euro 3,7 δισ.
 
ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ:

Τα προ φόρων κέρδη του 2008 χωρίς τις προβλέψεις ανήλθαν σε Euro 774 εκατ από Euro 742 εκατ το 2007, αυξημένα κατά 4%. Τα κέρδη του 2008 επιβαρύνθηκαν από πρόσθετες προβλέψεις Euro 215 εκατ, στο σχηματισμό των οποίων προχώρησε η Τράπεζα το 4ο 3μηνο προσαρμόζοντας την πολιτική της στις εκτιμήσεις για επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Έτσι, τα καθαρά κέρδη του 2008 που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε Euro 315 εκατ από Euro 503 εκατ το 2007. Με το έκτακτο χρηματοοικονομικό κέρδος του 2007 από την πώληση πακέτου μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, τα κέρδη του 2007 ήταν Euro 622 εκατ. Χωρίς τις πρόσθετες προβλέψεις των Euro 215 εκατ, τα καθαρά κέρδη του 2008 διαμορφώθηκαν σε Euro 530 εκατ έναντι Euro 503 εκατ το 2007, ενισχυμένα κατά 5%.

Τα μετά από φόρους κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε Euro 1,64 χωρίς να συνυπολογισθούν οι πρόσθετες προβλέψεις, ενώ εάν συμπεριληφθούν Euro 0,97. Η κερδοφορία από την Ελλάδα προ πρόσθετων προβλέψεων μειώθηκε κατά 9%, κυρίως λόγω της μείωσης των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων. Τα προ φόρων κέρδη της Ελλάδας χωρίς τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και τις πρόσθετες προβλέψεις σημείωσαν αύξηση κατά 4%.
 
ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ:

Το σύνολο των καθαρών εσόδων λειτουργίας το 2008 ανήλθε σε Euro 1.652 εκατ, αυξημένο κατά 12%. Τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν 26% στα Euro 1.160 εκατ, με το καθαρό περιθώριο τόκων να διατηρείται στο 3%. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι ρυθμοί αύξησης ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικοί (12% και 73% αντίστοιχα), - τα καθαρά έσοδα προμηθειών εμπορικής τραπεζικής του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Euro 200 εκατ, ενισχυμένα κατά 30% σε ετήσια βάση.

Σημαντική ήταν η συμβολή των συνολικών προμηθειών των διεθνών δραστηριοτήτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 30%. Τα καθαρά έσοδα των τομέων επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων παρουσίασαν κάμψη, καθώς συνεχίζεται η επίδραση από το αρνητικό κλίμα στις αγορές (πτώση του γενικού δείκτη Χ.Α. κατά 66% το 2008 έναντι του 2007, μείωση του ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα κατά 58% την ίδια περίοδο).

Το σύνολο των προμηθειών του Ομίλου στο 2008 διαμορφώθηκε σε Euro242 εκατ, αυξημένο κατά 7%, - τα καθαρά έσοδα τόκων και καθαρών προμηθειών εμπορικής τραπεζικής καλύπτουν το 82% των καθαρών εσόδων έναντι 73% το 2007, - τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε Euro 217 εκατ, εκ των οποίων 46% προέρχεται από χρηματοπιστωτικές εταιρείες (με εργασίες λειτουργικής μίσθωσης), 49% προέρχεται από εταιρείες real estate και 5% από λοιπές εργασίες, - ο δείκτης κόστος / έσοδα διαμορφώθηκε σε 54% από 50% το 2007.

Στο πλαίσιο προσαρμογής της τακτικής του Ομίλου στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, έχει αποφασιστεί ότι δεν θα προχωρήσει στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για το χρονικό διάστημα που αυτή διαρκεί.

Παράλληλα, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των εργασιών, επιβάλλει τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας του Ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό άνω του 70% των καταστημάτων του Ομίλου (41% στην Ελλάδα και 93% στο εξωτερικό) έχουν λιγότερα των 5 ετών λειτουργίας, υποδηλώνοντας το σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης εργασιών και εσόδων για τις επόμενες περιόδους καθώς θα προχωρά η ωρίμανσή τους.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΗ ΒΑΣΗ:

Το κόστος λειτουργίας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8% σε συγκρίσιμη βάση, ενώ στο εξωτερικό 39% αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι το τελευταίο έτος στον Όμιλο προστέθηκαν 151 νέα καταστήματα, 38 στην Ελλάδα και 113 στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 1.898 ή 15% από το Δεκέμβριο 2007 (+4% στην Ελλάδα και +28% στο εξωτερικό) και έφτασαν τα 14.255 άτομα (6.889 στην Ελλάδα και 7.366 στο εξωτερικό). Αναλυτικότερα, η εξέλιξη του κόστους είχε ως εξής:

-Οι δαπάνες προσωπικού στην Ελλάδα σε συγκρίσιμη βάση ήταν Euro 311 εκατ το 2008, εμφανίζοντας αύξηση 3%, ενώ στο εξωτερικό αντίστοιχα αυξήθηκαν 33%. -Τα συγκρίσιμα γενικά διοικητικά έξοδα στην Ελλάδα ανήλθαν σε Euro 260 εκατ το 2008, σημειώνοντας αύξηση 15%, ενώ στο εξωτερικό η άνοδός τους ήταν 31% σε συγκρίσιμη βάση.

Το ύψος της απομείωσης δανείων και απαιτήσεων (πρόβλεψη) ανήλθε σε Euro 388 εκατ το 2008 έναντι Euro 116 εκατ το 2007, αυξάνοντας ουσιαστικά το απόθεμα απορρόφησης δυνητικών ζημιών.

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2009:

Με βάση τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και αναμένοντας σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις χώρες δραστηριότητας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, οι στόχοι για το 2009 συνοψίζονται στα εξής: -Υψηλή ποιότητα Χαρτοφυλακίου. Ο Όμιλος Πειραιώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια παράλληλα με την σημαντική ανάπτυξη που πέτυχε στο χώρο των χορηγήσεων, ακολούθησε συνετή και επιλεκτική πολιτική που είχε ως απτό αποτέλεσμα τη διατήρηση του δείκτη δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο (3,56%) και μεταξύ των χαμηλότερων στην αγορά.

Ο Όμιλος παρακολουθεί σε καθημερινή βάση και πολύ προσεκτικά το δανειακό του χαρτοφυλάκιο, λαμβάνοντας άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ποιότητάς του. -Διασφάλιση Ρευστότητας. Ισόρροπη αύξηση του υπολοίπου καταθέσεων και χορηγήσεων, ενώ προγραμματίζεται και μια σειρά από τιτλοποιήσεις δανείων, με στόχο την άντληση ρευστότητας ύψους άνω των Euro 3 δισ.

Πέρα των ανωτέρω, θα αξιοποιηθεί και το κρατικό πρόγραμμα θωράκισης, έχοντας πρόσβαση σε ρευστότητα που αναλογεί στην Τράπεζα Πειραιώς ύψους Euro 2,5 δισ (πέρα των Euro 865 εκατ ειδικών ομολόγων που έχουν ήδη ληφθεί).

-Δραστική Συγκράτηση Λειτουργικού Κόστους.

Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των εργασιών επιβάλλει τη συγκράτηση του κόστους λειτουργίας. Στόχος για το 2009 είναι το συνολικό ύψος δαπανών λειτουργίας να μην υπερβεί το 2008. -Κεφαλαιακή Επάρκεια. Μετά την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά Euro 370 εκατ που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, στόχος για το 2009 είναι η διατήρηση του Βασικού Δείκτη (Tier I) σε υψηλό επίπεδο.

-Πιστωτική Επέκταση.

Στο νέο πλαίσιο που αναμένεται να κινηθεί η διεθνής και ελληνική οικονομία, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης του Ομίλου προβλέπεται να περιοριστεί στο 5% έως 10%.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στις 23.01.09 ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά Euro 370 εκατ, με έκδοση 77.568.134 προνομιούχων μετοχών ονομαστικής αξίας 4,77 Euro καθεμία και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3723/2008 "για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης".
 
Σημείωση: Η δημοσιοποίηση των Ετήσιων Ενοποιημένων και Ατομικών Καταστάσεων του 2008 θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2009. *Σημείωση: Τα στοιχεία του 2007 όπου αναφέρονται στο κείμενο είναι χωρίς τα έκτακτα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα (από τα κέρδη μετά από φόρους έχουν αφαιρεθεί Euro 119,5 εκ. Επίσης, στα κέρδη/ (ζημίες) από χρεόγραφα επενδυτικού χαρτοφυλακίου και κέρδη προ φόρων έχουν αφαιρεθεί Euro 159,3 εκ για το 2007.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο