Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EUROMEDICA: Ενέργειες άρσης της επιτήρησης

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων της περιόδου που έληξε την 31η Μαρτίου 2015, και σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.4. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας, αιφνιδιαστικά και μονομερώς, την 23/7/2013 ψηφίστηκε ο Ν. 4172/2013 στο άρθρο 100 του οποίου καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών (clawback) καθώς και του επιπλέον κλιμακούμενο ποσοστού επιστροφής (rebate) επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φυσιοθεραπείες των ασφαλισμένων του προς τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.

Η Διοίκηση του Ομίλου καθώς και οι λοιπές κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των ανωτέρω αποφάσεων, αναμένοντας την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Εντός της προηγούμενης χρήσεως, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την εκκαθάριση των υποβολών για τα έτη 2012 και 2013 ο οποίος είναι προαπαιτούμενο για την οριστικοποίηση του clawback, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στον συμψηφισμό υποχρεώσεων του από από τα εν λόγω έτη αποστέλλοντας στο σύνολο των παρόχων τις Ετήσιες Βεβαιώσεις Παρακρατηθέντων Φόρων. Σημειώνεται ότι ο συμψηφισμός διενεργήθηκε χωρίς προγενέστερα να έχει ζητηθεί από τους παρόχους η έκδοση των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων και να έχει κοινοποηθεί η απαραίτητη πρόταση συμψηφισμού. Επιπλέον, Οι κλινικές του Ομίλου και οι λοιπές κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), επέδωσαν στον ΕΟΠΥΥ την 13/3/2015 εξώδικη διαμαρτυρία για το εν λόγω θέμα ζητώντας τον σεβασμό των εκδοθέντων δικαστικών αποφάσεων και την άμεση απόσυρση των σχετικών φορολογικών βεβαιώσεων.

Η Εταιρεία και οι θυγατρικές της, προχώρησαν αποκλειστικά και μόνο για λόγους φορολογικής συμμόρφωσης με τις διατάξεις της ΠΟΛ. 1191/12.08.2014, στην έκδοση των αντίστοιχων πιστωτικών τιμολογίων για την περίοδο 1/1/2013 έως 30/6/2014.

Ο Όμιλος και η Εταιρεία έχουν προβεί στον σχηματισμό προβλέψεων για την επίδραση από την εφαρμογή των διατάξεων clawback και rebate ποσού € 8.493 (1/1-31/3/2014: € 10.816) και € 2.612 (1/1-31/3/2014: € 5.227) αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, τα βασικότερα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη της χρήσεως που έληξε την 31/12/2014 έχουν ως ακολούθως:
1. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου και της Εταιρείας (προ της επιπτώσεως rebate & clawback), κατά την κλειόμενη οικονομική περίοδο, ανήλθε σε € 39.886 (1/1-31/3/2013: € 55.869) για τον Όμιλο και σε € 19.613 (1/1-31/3/2013: € 35.033) για την Εταιρεία, εμφανίζοντας μείωση 28,6 % και 44,0 % αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Η Διοίκηση της Εταιρείας, αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες της εγχώριας αγοράς και με στόχο την υποκατάσταση της μείωσης του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω της κρίσης, από την λήξη της χρήσεως 2011 προέβη στην σύναψη συμφωνιών στο πλαίσιο ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού. Ο κύκλος εργασιών της συγκριτικής περιόδου παρουσίασε σημαντική θετική επίδραση από τις παρασχεθείσες υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού, ύψους € 12.833, γεγονός στο οποίο κατά κύριο λόγο οφείλεται και η παρουσιαζόμενη μείωση του κύκλου εργασιών της κλειόμενης περιόδου.
2. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (προ της επίδρασης των σχετικών προβλέψεων για rebate & clawback) σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε ποσό € 8.174 έναντι € 20.418 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση 60,0%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του κύκλου εργασιών, όπως αναλυτικά αναφέρεται και ανωτέρω.

Κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 05.04.2012, αποφασίσθηκε, κατ' εφαρμογή της παραγράφου 3.1.2.4. του Κανονισμού του Χ.Α., η μεταφορά των μετοχών της Εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης. Ειδικότερα, οι μετοχές της Εταιρείας εντάχθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης με κριτήριο την ύπαρξη σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ένταξη των μετοχών στη συγκεκριμένη κατηγορία ισχύει από τη συνεδρίαση της 10.04.2012.

Σχετικά με τους λόγους υπαγωγής της Εταιρείας στην κατηγορία επιτήρησης αναφέρουμε τα κάτωθι:
• Οι υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας κατά την 31.03.2015, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο επιδεινούμενο πρόβλημα ρευστότητας των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων και στον περιορισμό της ζήτησης των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας τα τελευταία έτη, ως αποτέλεσμα της συνεχούς εξαγγελίας και εφαρμογής περιοριστικών μέτρων που οδήγησε σε σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση του Ομίλου λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, προσπαθεί μέσω συγκεκριμένων ενεργειών να επιτύχει βιώσιμη χρηματοοικονομική δομή λαμβάνοντας αποφάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, θα διασφαλίζουν την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων του και θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού του δανεισμού.

Επί του τελευταίου θέματος, βρίσκεται σε συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα που στόχο έχουν την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, που θα οδηγήσει στην σύγκλιση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων με τον εμπορικό κύκλο της Εταιρείας και στην ανακατάταξη αυτών σε μακροπρόθεσμα. Ήδη έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις στα τραπεζικά ιδρύματα και έχει αναπτυχθεί η ανάγκη αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού μέσα από σχετικά επιχειρηματικά σχέδια της Εταιρείας και του Ομίλου. Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας, ενδέχεται να μεταβληθεί το χρηματοοικονομικό κόστος καθώς και οι σχετικές εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η Διοίκηση του Ομίλου προτίθεται να προβεί σε μια σειρά πρόσθετων ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητάς του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται
1) Να συνεχισθούν οι προσπάθειες διερεύνησης των δυνατοτήτων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου.
2) Η κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, στην περίπτωση που θα υπάρξουν συμφέρουσες επενδυτικές προτάσεις καθώς και η επανεξέταση διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Ομίλου με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της.
3) Η τροποποίηση των πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές του Ομίλου, με σκοπό: α) την αναλογική μετακύλιση του κουρέματος των παλαιών απαιτήσεων από ασφαλιστικούς φορείς, β) την σύγκλιση των χρόνων αποπληρωμής των εμπορικών του υποχρεώσεων και είσπραξης των εμπορικών του απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα είσπραξης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γ) τη μετακύλιση σημαντικού μέρους της επίδρασης του clawback και rebate. Ήδη έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικές συμφωνίες με προμηθευτές του Ομίλου οι οποίες συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια της Διοίκησης για διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.
4) Η διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του Ομίλου, με κεντρική διαπραγμάτευση βασικών συμβάσεων και περιορισμό των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών με σκοπό την περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση των οργανικών αποτελεσμάτων.
5) Συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v