Με ψυχραιμία αντιδρά η Ασία στην ευρωπαϊκή πτώση

Σταθεροποιητικές κινήσεις στην Ασία μετά το sell off στην Ευρώπη και την Πορτογαλία. Πολλά funds εγκαταλείπουν την περιφέρεια της ευρωζώνης και στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές.

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις είναι η εικόνα στις ασιατικές αγορές μετά την κάθετη πτώση χθες στη Γηραιά Ήπειρο και το sell off στην πορτογαλική αγορά με τον πανικό που έσπειρε η υπόθεση της Espirito Santo. Η ψυχραιμία όμως, φαίνεται πως επιστρέφει στις αγορές, καθώς και το άνοιγμα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Γηραιά Ήπειρο αναμένεται με οριακή άνοδο.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 15.164 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,25% στις 23.180 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 0,7% στι 1988 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,37% στις 5474 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,34% στις 2045 μονάδες και ο CSi 300 κατά 0,16% στις 2146 μονάδες.

Από τις 9 Ιουνίου, κεφάλαια περίπου 1 τρισ. δολ. έχουν βγει από τις χρηματιστηριακές αγορές καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για το πότε θα προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην πρώτη αύξηση επιτοκίων. Το κλίμα επιδεινώθηκε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές όταν η μητρική εταιρεία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας δεν ανταποκρίθηκε στην πληρωμή κουπονιού. Η είδηση αυτή έφερε μνήμες από την κρίση στην ευρωζώνη και προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο. Υπήρξε αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Banco Espirito Santo μετά την βουτιά του 19%.

Για τις ασιατικές αγορές όμως, ενδεχομένως να υπάρχει και μία θετική πτυχή. «Οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι αρκετά funds αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την περιφέρεια της ευρωζώνης και στρέφονται στις αναδυόμενες οικονομίες» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters επισημαίνοντας κάποια στιγμή την Πέμπτη, ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών κατέγραφε κέρδη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v