Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές καθώς απογοητεύουν τα οικονομικά μεγέθη. Βουτιά 19,5% στις βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας. Χαμηλότερο του στόχου το εμπορικό πλεόνασμα στην Κίνα. Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου.

Περιορισμένες κινήσεις καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με στήριξη από την πορεία της Wall Street, ενώ ωστόσο τα οικονομικά μεγέθη από Κίνα και Ιαπωνία ήταν απογοητευτικά.

Συγκεκριμένα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,27% στις 23.237 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,12% στις 2002 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,3% στις 5458 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,15% στις 2041 μονάδες και ο CSI 300 υποχωρεί κατά 0,08% στις 2147 μονάδες.

Εξαίρεση αποτελεί το χρηματιστήριο του Τόκιο όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,56% στις 15.216 μονάδες. Τα τελευταία στοιχεία άλλωστε, δείχνουν ότι οι παραγγελίες για τον βιομηχανικό κλάδο της Ιαπωνίας βούλιαξαν το Μάιο κατά 19,5% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών από τότε που καταγράφονται πρακτικά στη χώρα και για πολλούς αποτελεί κακό οιωνό για την πορεία των επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα.

Στην Κίνα, τα οικονομικά μεγέθη επίσης απογοήτευσαν. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνιο λιγότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές – κατά 7,2% - ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ήταν κατά 5 δις. δολ. μικρότερο από τα 36,95 δις. δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. «Στηρίζεται ακόμη το σενάριο για σταθεροποίηση της κινεζικής ανάπτυξης, αλλά όχι τόσο έντονα όσο θα θέλαμε» δήλωσε ο Σέιν Όλιβερ της AMP Capital Investors.

Τα κινεζικά μεγέθη σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ οδήγησαν σε μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού. Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 0,1% στα 108,13 δολ. και η τιμή του αργού WTI διαμορφώνεται στα 101,80 δολ. ανά βαρέλι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v